Hlavní navigace

Vánoce za katrem: Kapr, cukroví a na Silvestra svíčková

Sdílet

 Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos
Jeden den stravování ve vězení přijde na 57 Kč. Víme, co se za takovou sumu dá uvařit a jak potom vypadá jídelní lístek v Ruzyňské věznici, kde si vězni dávají dvě teplá jídla denně.

Málokdo z nás má a vůbec kdy bude mít příležitost nahlédnout pod pokličku vězeňského tabletu s jídlem. Aktuálně má tuto možnost 16 568 vězňů, kteří pobývají v českých věznicích (k 13.11. 2013). Bez pravomocně uznaného hříchu se jako vězeň prostě nenajíte. Leda byste se inspirovali jídelníčkem, který jsme získali z Vazební věznice Praha Ruzyně. Od Pavla Němečka, provozního pracovníka tamní kuchyně, jsme pak zjistili, kolik se toho ve vězení za týden sní i jaké menu tu chystají na Vánoce a Silvestra. Dost možná toho za mřížemi budou mít víc než leckteří senioři.

Galerie: Vězeňský jídelníček na celý týden

Na jeden den stravování měli ve vězení dosud 48 korun. „Od 1. listopadu 2013 se ale denní limit zvýšil na 57 Kč. Částka se hradí z rozpočtu Vazební věznice Praha-Ruzyně,“ řekl nám Pavel Němeček. Aktuálně ale 70 % českých vězňů či odsouzených ve věznicích pracuje a přispívá na svůj pobyt ve vězení, tedy i na stravu. Jedná se však o maximálně 1500 Kč měsíčně. Podle údajů Vězeňské služby ČR (PDF) se celkové náklady na jednoho vězně v roce 2010 pohybovaly mezi 500 až 1500 Kč denně.

Ať už za mřížemi skončí vegetarián, celiak nebo člověk zvyklý na sladkosti, neměl by mít důvod si na stravu stěžovat. Dle zákona o výkonu trestu odnětí svobody se odsouzeným poskytuje pravidelná strava za podmínek a v hodnotách, které odpovídají požadavku udržení zdraví. A to v rozsahu, v jakém to umožňuje provoz věznice. Přitom se přihlíží k požadavkům kulturních a náboženských tradic odsouzených. A nejen to. „Připravujeme diety D9 diabetickou, D2 šetřící, bezlepkovou, nedráždivou, vegetariánskou, muslimskou a pro těhotné ženy,“ říká Pavel Němeček. Celkem tak v ruzyňské kuchyni připravují až 25 různých jídel denně.

Ke snídani gothaj nebo párek

Pokud je vězeň majitelem zdravotního průkazu a je vyučený kuchař, může obléknout kuchařský rondon a okolo čtvrté ranní se vydat do kuchyně připravovat snídaně pro ostatní. Z náhledu do listopadového jídelního lístku lze vyčíst, že taková příprava není nijak náročná. Snídaně se většinou skládá z pečiva, gothaje, sýru nebo džemu, případně jogurtu nebo sladkého pečiva. K pití se podává čaj, kakao nebo bílá káva. Taková příprava snídaně nezabere sice mnoho času, ale je třeba vzít v potaz, že se zde připravuje pro 600–700 odsouzených a obviněných strávníků. „Zaměstnanci se pak stravují zvlášť v zaměstnanecké kuchyni,“ dodává provozní.

V Ruzyňské věznici se jí čtyřikrát denně, přičemž základem je snídaně, oběd a večeře. „Diety mají ještě svačinu a druhou večeři, přičemž jejich rozdělení a skladbu určuje nařízení generálního ředitele. Potom máme ještě přídavky pro pracující a mladistvé, obvykle mléko a mléčné výrobky,“ popisuje Pavel Němeček. Dopolední svačinu přitom tvoří jen mléko, perník, uzený sýr nebo tvaroh.

Na oběd si vždy vaří polévka a hlavní jídlo. Pokud by někdo proti chuti či skladbě jídelníčku protestoval, může vznést námitky u zaměstnanců kuchyně nebo prostřednictvím dozorce bezprostředně při převzetí stravy.

Odpolední svačiny? Neznáme

Odpolední svačina se zde nekoná, vězni musí vydržet od oběda do večeře. Případně se mohou obsloužit v bufetu, kde si za určené kapesné mohou nakoupit z omezeného sortimentu. Odsouzení si také mohou ve vyhrazených prostorech s využitím povolených elektrospotřebičů ohřívat vodu k přípravě nápojů nebo instantních polévek. Těm, jimž není umožněna vlastní příprava kávy nebo čaje a nevykonávají některý z kázeňských trestů je poskytována nejméně dvakrát denně vřelá voda na přípravu nápojů.

Co se večeří týče, nabízí se zde srovnání s pokrmy, které se podávají v nemocnicích, ve kterých za pobyt a stravu také platíme. Zatímco mezi čtyřmi bílými stěnami si mnohdy musíte vystačit s chlebem a marmeládou, ve vězení mají večeře většinou teplé. Vepřové po Novohradsku, těstoviny se šunkou, fazolový guláš s pečivem, dukátové buchtičky s krémem. Ale umí připravit i jídla zdravá. „Vaříme např. ovesnou kaši, luštěniny, připravujeme zelné saláty a každý den přidáváme jako doplněk ovoce, popřípadě syrovou zeleninu,“ dodává Pavel Němeček.

Vlastně se nabízí srovnání i s jídelníčkem kohokoli z nás. Také si dopřáváte dvě teplá jídla denně?

Týdně padne 9000 rohlíků a 700 kg masa

Když už známe skladbu vězeňského jídelníčku, asi nás nebude šokovat průměrná spotřeba jednotlivých potravin, která zmizí ve zdejší kuchyni. Pavel Němeček pak k údajům dodává, že se týdenní spotřeba průběžně mění v závislosti na skladbě týdenního jídelního lístku, takže čísla jsou jen orientační.

Průměrná spotřeba potravin/ týden ve Vazební věznici Praha Ruzyně

  • brambory – 1000 kg
  • maso – 700 kg
  • těstoviny – 200 kg
  • bílé pečivo – 9000 ks
  • celozrnné pečivo a chléb – 1500 ks
  • zelenina – 500 kg
  • ovoce – 800 kg
  • vejce jsou nahrazována vaječnou melanží, které se spotřebuje přibližně 30 litrů

Vánoce, Vánoce přicházejí…

Vánoce se blíží jak do našich domácností, tak i za vězeňské brány. I ve vězení o svátcích budou dodržovat tradice, alespoň některé. „Cukroví kupujeme v krabičkách po jedné porci a na snídani máme vánočku,“ říká provozní z ruzyňské kuchyně. Pokud chce vězeň vidět zlaté prasátko, ani v tom mu nikdo bránit nebude. Jídlo může odmítnout a počkat si až na štědrovečerní večeři. „Loni jsme připravovali smažený vepřový řízek s bramborovým salátem, diety mají přírodní vepřový řízek s vařeným bramborem nebo smažený sýr. Rybu nepřipravujeme kvůli riziku kostí a bramborový salát děláme domácí,“ upřesňuje Pavel Němeček. „Domácí“ je v kontextu s tématem článku trochu úsměvné…

Ani silvestrovské menu není k zahození, dokonce lze tvrdit, že takhle si každý debužírovat nebude. Tradice se mají dodržovat, a tak na Silvestra bude prý již tradičně svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem, popřípadě pro vegetariány sojové maso na smetaně. Na Nový rok chystají v Ruzyni čočku s uzeným masem nebo vařeným vejcem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).