Hlavní navigace

Vánoce jako za Masaryka: Prvorepublikové cukroví

3. 12. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Vánoce jsou časem nostalgického vzpomínání, a pro mnohé i svátky dobrého jídla. Spojit obojí v jedno a vrátit se do dětství našich prababiček právě o Vánocích není rozhodně špatný nápad.

Když je řeč o prvorepublikových Vánocích, vyvstane mi na mysli hned několik různých obrazů. Vzpomenu si na svoji prababičku, která mi vyprávěla, jak jako malá holka schovávala celý rok stanioly od cukrátek, aby s nimi spolu s bratry poté ozdobila vánoční stromek. Na ozdoby nebyly peníze. Vzpomenu si na korálkové ozdoby, které zdobily stromek babičky z otcovy strany… a také si vzpomenu na černý kožešinový štuclík, který jsem si pár let zpátky koupila přes inzerát na internetu. Paní, která ho nabízela, v popisu psala, že s ním její prababička v roce 1918 vítala „tatíčka Masaryka“. Jestli je to pravda, nebo ne, to nemohu posoudit, štuclík mám doma a možná, až přijdou mrazy, ho vyndám ze skříně, aby si po necelých sto letech prožil zase pár chvilek slávy.

Vánoce jako za Masaryka

Jaké byly Vánoce za první republiky? Byly chudé. Po první světové válce si jen málokdo mohl dovolit sváteční hodování, a tak se šetřilo. Přesto ale byly bohaté, byly to totiž jedny z prvních opravdu československých Vánoc. Byly naše, a o to více si jich každý užíval. Když se 21. prosince vrátil T. G. Masaryk z exilu, čekalo ho velkolepé přivítání. Přemýšlím, zda mohli Čechoslováci dostat někdy větší dárek.

Jak šel čas, bylo i v obchodech více zboží a štědrovečerní tabule nabývaly na pompéznosti. Ačkoliv si dnes můžeme koupit opravdu cokoliv, od cukrovinek z druhého konce světa až po jahody uprostřed zimy, nejsem si jistá, jestli i ta slavnostní tabule a vánoční cukroví nebyly o něco bohatší. Mnohé rodiny si dnes vystačí se „svatou trojicí“ – linecké, pracny, rohlíčky – nebo ještě hůře – s cukrovím kupovaným. Přitom právě ty naše opravdu české Vánoce jsou o sušených plodech, oříšcích, marcipánu, sněhových pusinkách, vůni hřebičku, kardamomu, zázvoru a mnoha dalších. Jsou tak bohaté na chutě a vůně, že si to možná jen málokdo umí představit.

Ořechy, sušené plody, jablka a domácí cukroví – to byly Vánoce na vesnici

Jiné byly vánoční svátky na vesnicích a jiné ve městech. Na vesnicích kralovaly svátečnímu stolu právě již zmíněné ořechy, sušené plody, jablka, zimní hrušky a domácí vánoční cukroví. Ve městech byla nabídka samozřejmě širší – hospodyně mohly v obchodech koupit speciální vánoční kolekce, kandované ovoce, cukrovinky speciálně určené ke zdobení vánočního stromku i exotické zboží.

Pavlína Kourová, spoluautorka knihy České Vánoce, v rozhovoru pro ČT24 upozornila na to, že i v této době docházelo ke kritice příliš konzumnímu duchu Vánoc. „Později, jak se situace postupně začala zlepšovat, se i v novinách objevuje žehrání na konzumní charakter svátků. Tedy nakupování, plné obchody lidí, spousta inzerátů, které propagují vánoční zboží.“ V novinách a časopisech se objevovaly reklamy na vánoční dárky – dětské knížky, elektrospotřebiče a další.

Cukroví ze sušeného ovoce provoní celý byt

Když jsem pročítala staré kuchařky, zaujaly mě především dobroty ze sušeného ovoce. Miluji klasickou mikulášskou nadílku – mandarinky, pomeranče, sušené fíky, datle, ořechy… proto mě nadchl právě tento druh cukroví. Jistě provoní celý byt tou nejvánočnější vůní.

Fíkový salám

20 dkg sušených fíků, 18 dkg cukru, 20 dkg strouhaných vlašských ořechů, 2 žloutky, 5 dkg mandlí, 3 dkg citronády, pergamenový papír
Pěkně sušené fíky umeleme na masovém strojku. Pak do nich zamícháme moučkový cukr, ustrouhané vlašské ořechy, žloutky, na větší kousky nakrájené mandle, nakrájenou citronádu a vše na vále vypracujeme. Potom vyválíme šišku, zabalíme ji do pergamenového papíru a necháme do druhého dne.
Usušený fíkový salám nakrájíme na stejné plátky a upravíme mezi jiné cukrovinky.

Datlové tyčky

5 bílků, 32 dkg moučkového cukru, ze ¼ citronu šťáva i kůra, 28 dkg datlí neb fíků, 3 bílé oplatky, 1 dkg másla na plech
Bílky, prosátý moučkový cukr třeme v misce, až zhoustne. Poté do utřeného zamícháme strouhanou citronovou kůru i šťávu a na nudličky nakrájené datle neb fíky. Těsto rozetřeme na 3 bílé oplatky, položíme je na plech máslem potřený a upečeme ve velmi mírné troubě do růžova.
Upečené zchladlé nakrájíme na úzké, dlouhé řízky a podáváme k vínu nebo čaji.

Kuchařské předpisy – Marie Janků-Sandtnerová, 1936 – 10. vydání

Medvědí tlapičky a kočičí oči – klasický vánoční zvěřinec

Nemohla jsem si odpustit ani tradiční recepty, které pečeme dodnes. Je váš recept na pracny – „medvědí tlapky“ a linecké koláčky stejný?

Medvědí tlapičky

12 dkg hladké mouky, 9 ½ dkg másla, 6 dkg cukru, 1 zrnko tluč. hřebíčku, tluč. skořice, ze ¼ citr. kůra, na špičku nože amonia, 4 ½ dkg neloupaných mandlí, ½ dkg kakaa
Do prosáté, hladké mouky a moučkového cukru dáme na špičku nože amonia, citr. kůru, tlučený hřebíček, skořici, kakao a strouhané neloupané mandle. Pak do toho rozsekáme máslo a vypracujeme těsto, které dáme do studena ztuhnouti. Poté těsto krájíme na stejné díly (18 kusů), každý obalíme lehce moukou, rukou uděláme válečky a vtlačujeme je do suchých plechových formiček, které složíme na plech a tlapičky v nich upečeme do růžova. Prochladlé vyklopíme a pocukrujeme.

Linecké koláčky „Kočičí oči“

25 dkg mouky, 13 dkg moučk. cukru, vanilka, citronová kůra, amonium, 13 dkg másla, 1 celé vejce, 1 dkg másla, 1 dkg mouky na plech, 15 dkg rybíz. neb malinové zavařeniny, 2 dkg vanilkového cukru
Do prosáté hladké mouky dáme cukr, vanilku, citr. kůru a na špičku nože amonia. Přidáme máslo, nožem je rozsekáme, pak uděláme důlek, přidáme vejce a vypracujeme těsto, které uložíme ve studenu. Potom těsto vyválíme na ¼ cm silně, vykrájíme koláčky, do poloviny jich vypícháme tři malá očka, koláčky složíme na máslem potřený a moukou posypaný plech a v mírné troubě je upečeme do bledě růžova. Prochladlé celé koláčky potřeme zavařeninou, kroužky s očky na ně přiložíme, načež koláčky pocukrujeme.

Kuchařské předpisy – Marie Janků-Sandtnerová, 1936 – 10. vydání

Sněhové pusinky a hubinky se kombinovaly i se sušeným ovocem

Co mě ale překvapilo, bylo velké množství receptů na sněhové cukroví. Pusinky a hubinky byly opravdu oblíbené. Kombinovaly se sušeným ovocem, ochucovaly se – třeba kávou. Vybrala jsem recept, který mi přišel skutečně vánoční – kdo by odolal mikulášským hubinkám. Jen přemýšlím, zda sušené švestky, které jsou k dostání v našich obchodech budou na tento úžasně vyhlížející recept stačit. Mají být „velké a pěkné“, dokonce tak pěkné, že se do nich má vejít váleček z mandlového těsta.

Mikulášské hubinky

30 velkých sušených švestek neb pěkných datlí, 5 dkg oříšků, 5 dkg mandlí, ½ bílku na utlučení, 15 dkg pudrového cukru, ½ bílku, 1 dkg pomerančové kůry, z 5 bílků sníh, 30 dkg tlučeného cukru, ½ dkg kakaového prášku, 1 žloutek, vosk na plech
Pěkné, velké, sušené švestky zalijeme málo vodou a uvaříme ne příliš do měkka. Pak je dáme na síto okapati. Zatím připravíme takto mandlové těsto: opražené lískové oříšky a loupané mandle umeleme, smícháme s bílkem a dobře je ve hmoždíři utlučeme. Pak je dáme na prkénko, smícháme s pudrovým cukrem a bílkem, přidáme v cukru naloženou, jemně usekanou pomerančovou kůru a vše zpracujeme v tuhou hmotu. Pak ji rozdělíme na tolik dílů, kolik je švestek.
Okapané, osušené švestky zbavíme opatrně pecek, z mandlového těsta uděláme podélně šištičky, které vložíme do každé švestky. Poté si ušleháme z čerstvých bílků hodně tuhý sníh a menší polovinu tlučeného cukru do něho zašleháme. Pak metlu vyndáme a vařečkou lehce, ale dosti rychle zamícháme druhou větší polovinu cukru a kakaový prášek. Sněhovou hmotu vložíme do velkého kornoutu, který jest opatřen hladkou trubičkou a na povoskovaný, studený plech vytlačíme z poloviny hmoty malé hromádky. Na ně položíme naplněné švestky a přikryjeme je sněhem tak, aby vznikly kulaté hubinky a švestky nebyly viděti. Hubinky klademe dosti řídce vedle sebe, neboť se při pečení dosti zvětší. Plech vložíme s hubinkami do velmi mírné trouby, kde je usušíme, až na povrchu ztvrdnou. Pak je lehce potřeme žloutkem a dáme do teplejší trouby zrůžověti. Tyto hubinky můžeme připraviti místo se švestkami s naplněnými datlemi a bez kakaového prášku.

Kuchařské předpisy – Marie Janků-Sandtnerová, 1936 – 10. vydání

Samozřejmostí na vánočním stole byly i perníčky a marcipán. Ostatně s mandlovou hmotou už počítal výše uvedený recept na mikulášské hubinky. Mě ale zaujal recept na luxusně vyhlížející čokoládu vonící po Vánocích. Myslím, že se silikonovou formou na ledové kostky by s ní šla vytvořit i výborná vánoční bonboniéra.

Jemná čokoláda medová

1 kg kakaového prášku dá se do emailového hrnce, přimíchá se 1 kg medu, 50 g skořice, 5 g hřebíčku a 2 g vanilky. (Koření dobře utlučené a prosáté.) Vše se povaří, nalévá do formiček a nechá se stydnouti.

Česká kuchyně – Olga Růžena Rozmarová, 1938


Stromeček si ozdobte sněhovým řetězem nebo cukrovými jaterničkami

Opravdovým pokušením na Štědrý den, kdy se postíme, abychom viděli zlaté prasátko, mohou být ozdoby na vánočním stromku. Za první republiky bylo totiž zcela běžné, že se stromek zdobil jedlými dekoracemi. Nás by dnes napadly možná jen perníčky nebo vizovické pečivo. Ale to zdaleka není všechno. I zde bylo velmi populární sněhové cukroví. Roztomilou ozdobou mohou být třeba takové cukrové jaterničky!

Cukrové jaterničky na stromeček

Dá se na vál 10 dkg cukrové moučky, 10 dkg oloupaných strouhaných mandlí, 10 dkg strouhané čokolády, 1 bílek, trochu potlučené skořice a hřebíčku. Dobře se vše propracuje, přidají se 3 dkg posekaných oloupaných mandlí, 1 lžička šípkové zavařeniny. Z těsta se vytvoří jaterničky, potrou se bílkem, na koncích zastrčí se malé špejlky; kladou se na pomazaný plech a v troubě usuší.

Česká kuchyně – Olga Růžena Rozmarová, 1938

Sněhové řetězy na vánoční stromek

Ze 4 bílků ušleháme pevný sníh, do kterého zašleháme 7 dkg tlučeného cukru. Potom přilijeme 19 dkg cukru vařeného ve ¼ litru vody na silnou nitku a šleháme, až sníh vychladne. Pak přidáme ještě 6 dkg cukru (pudru). Hustou hmotu rozdělíme na 2 nestejné polovičky, menší díl obarvíme červeným bretonem, druhou polovinu necháme bílou. Hmoty složíme do 2 kornoutů s hvězdičkovou trubičkou. Pak na povoskovaný plech vystříkáme vedle sebe obarveným sněhem hubinky, na ně napneme ozdobnou stříbrnou nit neb úzkou stužku a na tuto vystříkáme z bílého sněhu malé hubinky. Řetězy sušíme v chladné troubě, pak v teplejší je dosušíme.

Kuchařské předpisy – Marie Janků-Sandtnerová, 1936 – 10. vydání

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).