Hlavní navigace

Pro zuby jsou nejhorší plněné figurky

18. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vánoční mlsání zubům neprospívá, ale při správné péči nemusí zanechat žádné následky. Co a jak jíst o Vánocích, aby se nám nekazily zuby?

Už jsme si zvykli, že v období kolem Vánoc a Silvestra se na nás ze všech stran hrne spousta sladkostí a svátečních dobrot. K tomuto slavnostnímu období patří a určitě není nutné si je odpírat. Ale pokud nechceme, aby se negativně podepsaly nejen na postavě, ale třeba i na zubech, je dobré dodržovat určitá pravidla. Abychom například právě chrup i v tomto „zátěžovém“ období co nejvíce ochránili a zabránili tvorbě kazů, je důležité nejenom pečlivé čištění a pravidelné preventivní prohlídky, ale také to, co a jak jíme.

Zubní kaz vzniká působením sacharidů a kyselin

Vznik zubního kazu nejvíce ovlivňují sacharidy – cukry obsažené v potravinách nebo nápojích. V ústech přítomné bakterie pak tyto cukry přeměňují na kyseliny, které následně mohou způsobit demineralizaci skloviny. Tomuto procesu lze zabránit pravidelnou ústní hygienou, ale pokud své zuby vystavíte působení cukrů delší dobu nebo často, zvyšujete tím riziko vzniku zubního kazu. Škodlivost sacharidů proto nezávisí jen na jejich přijatém množství, ale i na frekvenci, formě a času jejich konzumace.

„Každodenní pití slazených limonád a pravidelná konzumace sladkostí může přispět ke tvorbě kazů mnohem více než nárazové, krátkodobé mlsání o Vánocích a na Silvestra,“ říká Ondřej Makal, stomatolog z Dentální kliniky Jan Stuchlík, a doporučuje: „Důležité je nekonzumovat pochutiny a sladké nápoje průběžně celý den a v ideálním případě si pak zuby vyčistit.“ Po jídle totiž v ústech klesá pH, což snižuje odolnost skloviny vůči kazu a vytváří prostředí, ve kterém se daří bakteriím. Organismus je schopen se s poklesem pH vyrovnat sám, ale potřebuje na to čas – právě proto je důležitý pravidelný režim jídel a přestávky mezi nimi.

A čemu je nejlepší se raději úplně vyhnout? „Na zubní sklovinu působí velmi neblaze zejména ‚lepivé‘ sladkosti, jako třeba bonbóny, turecký med či krémem plněné figurky ze stromečku. Na chrupu totiž snadno ulpí a přilepují se i do nepřístupných mezizubních prostor, kde mohou působit delší dobu,“ vysvětluje doktor Makal.

Galerie: 15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí: Co čím nahradit?

Rizikové může být i ovoce

Zdravou náhradou sladkostí může být ovoce, a to i to sušené. Ale i zde je lepší zvolit takové, které obsahuje méně cukru, jako jsou například jablka, hrušky nebo meruňky. Sušené fíky či datle jsou kvůli vysokému obsahu cukru a lepivé konzistenci z hlediska zubního kazu podstatně horší. Navíc, jak se ukazuje, sušené ovoce je mnohdy ve skutečnosti smažené.

Ale ani čerstvé ovoce a ovocné džusy, zejména citrusové, nejsou, co se zdraví zubů týká, zcela bez rizika. Obsahují totiž ovocné kyseliny, které oslabují zubní sklovinu. Stomatologové proto doporučují po jejich konzumaci asi dvě hodiny zuby nečistit. „Čištění zubů bezprostředně po požití ovoce nebo džusů by mohlo způsobit poškození skloviny,“ varuje Ondřej Makal.

Co udělat pro to, aby se nám nekazily zuby:

  • Důležitý je pravidelný režim jídel a přestávky mezi nimi,
  • nekonzumujte pochutiny a sladké nápoje průběžně celý den, vyčistěte si po nich zuby,
  • ale po ovoci a džusu počkejte s čištěním zubů dvě hodiny, čištění zubů ihned po požití ovoce nebo džusů poškozuje sklovinu,
  • stejně zubní sklovinu narušují i kyseliny obsažené ve víně nebo ocet z kyselých okurek či nakládané zeleniny,
  • pro tvorbu kazu jsou nejhorší „lepivé“ sladkosti, jako třeba bonbóny, turecký med či krémem plněné figurky ze stromečku,
  • vhodné nejsou ani např. sušené fíky či datle kvůli vysokému obsahu cukru a lepivé konzistenci,
  • chrup umí poškodit i potraviny, které nejsou sladké, jako například brambůrky nebo křupky,
  • zuby si pořádně vyčistěte každý den min. ráno po snídani a večer před spaním,
  • alespoň večer je třeba vyčistit i mezizubní prostory,
  • po večerním čištění zubů už nic nejezte, pijte jen vodu,
  • mezi jídly můžete použít jako „první pomoc“ žvýkačku bez cukru.

Zubní sklovinu stejně tak ale narušují i kyseliny obsažené ve víně nebo ocet z kyselých okurek či nakládané zeleniny. A chrup umí poškodit i potraviny, které nejsou sladké, jako například brambůrky nebo křupky. Riziko však může představovat i nevhodná zubní péče, jako například snaha o domácí bělení chrupu aktivním uhlím.

Galerie: Nová móda: Bělí si zuby aktivním uhlím

Základem zdravého chrupu je poctivá péče

I přes vydatné mlsání na konci roku se vám potíže se zuby mohou zcela vyhnout, stačí jen dbát na správnou zubní hygienu. Důležité je pořádně si zuby vyčistit každý den alespoň dvakrát, ráno po snídani a večer před spaním, a po večerním čištění už nic nejíst a pít jen vodu, mezi jídly použít jako „první pomoc“ žvýkačku bez cukru. Ta totiž podporuje tvorbu slin a neutralizuje kyselé prostředí v ústech.

Navíc alespoň jednou denně (večer) je třeba vyčistit i mezizubní prostory. „Zuby je třeba vyčistit mechanicky kartáčkem po celém jejich povrchu a mezizubí ještě dočistit mezizubním kartáčkem,“ popisuje správný postup čištění Ondřej Makal. Při dodržení těchto jednoduchých pravidel můžete počítat s tím, že vánoční mlsání vaše zuby nepoškodí.

Odborná spolupráce:

MDDr. Ondřej Makal

Zubní lékař z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Poskytuje komplexní zubní péči se zaměřením na konzervační stomatologii a estetiku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).