Hlavní navigace

Vakcíny proti lidským papilomavirům (HPV): V čem je problém?

10. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
„Je třeba ocenit, že i gynekologové již zdůrazňují potřebu screeningu, ale to, že očkování HPV vakcínami je nejspolehlivější způsob ochrany, dosud nikdo neprokázal.“ Profesorka Anna Strunecká reaguje na rozhovor o očkování proti rakovině děložního čípku.

Vakcíny proti lidským papilomavirům (HPV) jsou na celém světě hojně propagovány vakcinology i gynekology od roku 2006. Jedná se o tetravalentní vakcínu s antigeny proti HPV 16 a 18, které výrobci považují za hlavní HPV způsobující rakovinu děložního čípku (C53), a proti HPV způsobujícím genitální bradavice (u nás Silgard), a o vakcínu Cervarix, která obsahuje pouze HPV 16 a 18. Právě vakcínu Cervarix hradí v ČR pojišťovny pro třináctileté dívky.

Značný problém ze strany kritiků zavádění širokoplošné vakcinace těmito vakcínami představuje to, že před jejich uvedením na trh nebylo a dosud stále není jasné, jak dlouho přetrvají protilátky v tělech očkovaných žen a zda skutečně budou účinné proti vzniku C53, která se vyvíjí po deset až dvacet let.

Nežádoucí účinky

V mnoha zemích, kde se tato vakcinace rozšířila, se hromadí data o vážných nežádoucích účincích (NÚ) obou vakcín. Již i výrobce připustil, že po očkování HPV vakcínou se u více než 50 % dívek objevuje zvláštní typ mdloby, kterou nazývají „psychogenní událost“. Je to mdloba spojená se ztrátou vědomí, poruchami vidění, záškuby končetin (prý jsou často zaměňovány s křečemi), třesem končetin, problémy s dýcháním a hyperventilací.

Kromě tohoto NÚ, který se do jisté míry bagatelizuje, se jedná o srdečně-cévní příhody, poruchy nervového systému, psychiatrické potíže, poruchy rozmnožování, abnormální průběh těhotenství, spontánní potraty, svalové a pohybové problémy, ve vzácných případech o úmrtí, vyvolané autoimunitním poškozením mozku. Americká akademie pediatrů (ACP) nedávno zjistila, že HPV vakcíny mohou být spojeny s vzácným, ale závažným stavem, který se jmenuje předčasné selhání vaječníků. Podle dostupných statistik mají tyto vakcíny největší počet NÚ ze všech vakcín, a to jak v USA, tak ve Velké Británii i Austrálii. Imunologové uvádějí, že při potlačení HPV 16 a 18 se jiné kmeny HPV mohou stát agresivnějšími. Existují totiž desítky dalších typů HPV, které mohou vyvolat C53. Odpovědí na tuto možnost, která se v USA v praxi ukázala jako reálná, je uvedení další vakcíny HPV9, která by měla chránit proti dalším typům HPV. Jak sdělil MUDr. Vladimír Dvořák, místopředseda České gynekologické a porodnické společnosti, výsledky vakcinace proti HPV nelze zatím v Česku hodnotit. Přesto je ČR první zemí v Evropě a třetí na světě po USA a Kanadě, kde je HPV9 dostupná.

Podle prohlášení Diany Harperové, která se podílela na předlicenčním testování vakcíny Cervarix, se teprve tehdy, kdy bude 90 % žen očkováno, sníží za patnáct let incidence C53 na 14/100 000, zatímco prevence pomocí screeningu dokáže snížit incidenci na 7/100 000.

Jak vypadá situace v ČR?

Gynekologové jsou právem znepokojeni tím, že výskyt tohoto onemocnění je u nás jedním z nejvyšších na celém světě. Statistiky ale ukazují, že v ČR existují okresy s výskytem 4/100 000, ale v mnoha okresech dosahuje až 37/100 000, což je srovnatelné se zeměmi, kde je gynekologická péče o ženy zanedbatelná. V průměru je ČR s výskytem C53 19,2/100 000 srovnatelná s Pákistánem. Není proto na místě uvažovat v první řadě o nutnosti propagovat a zajistit pravidelný screening žen, které zahájily sexuální život?

Podle informace MUDr. Dvořáka je u nás očkováno 63 % mladých dívek, ale o NÚ nejsou žádná hlášení, a proto jsou HPV vakcíny považovány za zcela bezpečné. Vakcinace se podle výrobců doporučuje u dívek a žen, které nejsou infikovány HPV. Není dostatečně jasné, jak bude HPV vakcína působit u žen, které již jsou infikovány, a přesto jsou jim vakcíny nabízeny. Ženy nejsou před očkováním testovány na přítomnost HPV. Podle studie Ruth Tachezy je ve věkové kategorii 15–20 let infikováno 30 % žen. Značná část mladých žen a dívek je infikována širokým spektrem HPV typů; vakcinační typy HPV 16/18 byly detekovány u 6 % žen. To ukazuje, že v ČR je nutné plánovat celoplošné očkování proti HPV před 14. rokem věku a vakcinace skupiny sexuálně aktivních žen bude ve smyslu prevence vzniku těžkých lézí děložního hrdla spojených s typy HPV obsažených ve vakcíně asi u 12 % žen maximálně 50 %.

Tato fakta ukazují, že by bylo vhodné zvážit na základě dostupných faktů, zda je v ČR očkování HPV vakcínami tou primární a nejúčinnější formou prevence C53. Nedovolujeme si činit ze současné generace třináctiletých dívek testovací soubor účinků vakcíny Cervarix? Podobné pochybnosti vyjadřuje i Diane Harperová, protože bezpečnost vakcín nebyla studována u dívek mladších než 15 let.

Incidence zhoubného novotvaru děložního čípku – karcinomu C53

v ČR v roce 2010 (podle ÚZIS)

OKRES V ČR

POČET/100 000 ŽEN

SROVNATELNÉ SE STAVEM

V UVEDENÉ ZEMI

Prachatice

3,9

Nejlepší na světě

Benešov

4,3

Austrálie

Chrudim

7,6

Francie, Velká Británie, Irsko

Kutná Hora, Plzeň-sever

8, 0

Francie, Velká Británie, Irsko

Pelhřimov, Příbram, Opava

8,2–8,8

Francie, Velká Británie, Irsko

Vsetín, Jeseník, Šumperk

9,4–9,6

Čína

Semily, Nymburk

10,5–10,9

Vietnam

Strakonice, Česká Lípa, Olomouc

11,1–11,8

Vietnam

Praha

20,6

Pákistán

Jablonec nad Nisou, Klatovy, Chomutov

32,5

Nepál

Liberec, Hodonín

33,8

Nigérie

Ústí nad Orlicí, Teplice

36,9

Ghana

47,5

Uganda

Česká republika

19,2

Pákistán

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.

Vědkyně, pedagožka a spisovatelka. Publikovala více než 300 odborných prací. Od roku 2007 je v důchodu a věnuje se publicistice a edukační činnosti. Autorka několika populárně-naučných bestsellerů.

www.strunecka.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).