Hlavní navigace

Bílé skvrny na nehtech vznikají kvůli poranění, ne nedostatkem vitamínů

25. 7. 2012

Sdílet

Mykózy, rýhy, skvrny, pruhy, jamky, vroubky, rozštěpení, praskání, ulamování, třískovité krvácení… Tolik možných vad na tak malé ploše nehtu. Jen některé odrostou spolu s ním.

Celé dětství jsem slýchala, že bílé skvrnky na nehtech jsou projevem nedostatku vitamínů. Ještě dnes, když se nějaká objeví, automaticky zamířím do ledničky pro ovoce. Přitom zrovna tyhle flíčky jsou podle odborníků obvykle jen následkem drobného poranění, ťuknutí o tvrdý povrch. U některých jiných vad ale platí, že na kondici nehtů se odráží celkový zdravotní stav člověka.

Nehty chrání naše prsty. Ovšem jen pokud jsou zdravé a dostatečně tvrdé a pevné. Nehty na rukou dorůstají denně o desetinu milimetru, skládají se ze tří až čtyř různě tvrdých vrstev a dohromady je jejich tloušťka půl až jeden milimetr.

Skvrnky vzniknou při běžné práci


Autor: Yourfingernails.wordpress.com

Bílá ploška na nehtu vznikne třeba nárazem na tvrdý povrch, aniž si toho všimnete

Nehet je nejpevněji připevněn v dolní části, kde je „měsíček“ (lunula) – bělavá skvrna tvaru půlměsíce. Velikost měsíčku je u každého jiná, někteří lidé ho mají téměř přes celou plochu. Jde o „skvrnu“, která na nehet patří, nehtová ploténka totiž v tomto místě obsahuje dutinky, které mají světlejší zabarvení. Některé jiné skvrny a další projevy na nehtech ale signalizují, že je něco v nepořádku.

Rozšířená domněnka, že bílé flíčky, které se na nehtech rukou občas objevují, jsou znakem špatného stravování a nedostatku vitamínů, ale zpravidla neplatí. „Bělavé plošky na nehtech (leukonychia punctata) jsou velmi časté,“ říká dermatoložka Jitka Chaloupecká z Laserového centra Anděl (www.lcandel.cz), „vznikají mikrotraumaty nehtové ploténky při běžné práci, takže si ani nepovšimnete, že nějaké trauma proběhlo.“ Nejčastěji se podle lékařky každý domnívá, že by musel o proběhlém drobném poranění nehtové ploténky vědět. Ale většinou to tak není.

Přečtěte si: Jak se zbavit záděry

Potřebný přísun vitamínů se nicméně na kvalitě nehtů skutečně odrazí. „Nedostatek vitamínů A a B se může projevovat křehkostí, rozštěpením, praskáním a ulamováním nehtové ploténky,“ vypočítává dermatoložka. Vznik těchto poruch je ale častější z používání odlakovačů na nehty, rozpouštědel, při častém mytí rukou, tedy vysušování rukou a nehtů. „Pokud by člověk trpěl nedostatkem vitamínu A a B, tak by musel mít nějakou poruchu příjmu potravy,“ upozorňuje Jitka Chaloupecká.

Některé změny odrůstají spolu s nehtem

Pokud člověka znepokojí stav jeho nehtů na rukou, obrací se na manikérku nebo lékaře. Podle Ivany Dvorské, manikérky salonu La Belle (www.labelle.cz) se na ni zákaznice často obracejí s rýhováním nehtů. „Častá je také křehkost, lámavost a třepivost nehtů. Na tu doporučuji p-shine, který nehet vyživí, scelí a posílí,“ radí manikérka.

P-shine – japonská technika manikúry, která podporuje především zdravý růst nehtů. Princip spočívá v zaleštění prášku a výživné pasty do ploténky nehtu. V salonech za ni zaplatíte kolem 250 korun.

V případě lékařky Jitky Chaloupecké představují nejčastější případy mykózy: „Na nehtech rukou se často setkáváme s houbovou infekcí nehtových plotének. Toto onemocnění představuje téměř polovinu všech poruch a nemocí nehtů.“

Velmi časté změny na nehtech rukou jsou podle ní z traumatu – poranění nehtové ploténky. Následují bodové změny, podélné rýhy, příčná rýha na nehtu či deformace celé nehtové ploténky nehtu. „Tyto změny vzniklé poškozením matrix (nehtového valu, z něhož nehet vyrůstá), odrůstají s nehtem. Změny nehtu způsobené poruchou nehtového lůžka jsou však neměnné.“

Další vady a onemocnění nehtů:

  • Dále mohou být na nehtech jamky, zmíněné bělavé plošky, bělavé pruhy, podélné pruhy, příčné bílé pruhy… I tyto změny mohou vzniknout mikrotraumaty např. při manikúře nebo při okusování nehtů. Některé z těchto změn mohou vzniknout při horečnatých onemocněních, chronických onemocněních, kožních onemocněních, po otravě např. arzenem aj.
  • Úzké dlouhé, podélně uspořádané rýhy, dávající nehtu poškrábaný vzhled, křehkost nehtové ploténky, rozštěpení, praskání a ulamování volného okraje nehtu jsou nejčastěji důsledkem častého mytí rukou, používání tukových rozpouštědel a odlakovačů. Tyto změny mohou být též při nedostatku železa, vitamínů A, B a onemocnění štítné žlázy.
  • U starých lidí je časté podélné rýhování na nehtech.
  • Nejčastější přímé poškození nehtové ploténky je působením saponátů, odlakovačů nebo traumatem a vede k rozštěpení volného okraje nehtu na dvě horizontální vrstvy.
  • Některé systémové choroby jsou provázeny typickými změnami nehtů.
  • Barevné změny nehtové ploténky jsou nejčastěji způsobeny houbovým onemocněním, pomalým růstem nehtů, hematomy (modřinami, krevní podlitinou), znaménky, nádory, chronickými onemocněními.
  • Poškození nehtového lůžka je nejčastěji alkáliemi a detergenty (syntetickými čisticími či pracími prostředky ap.), traumatem, hematomem, houbovým onemocněním. Poté následuje odloučení nehtové ploténky od nehtového lůžka.
  • Někdy se může napohled zdát, že máte pod nehtem třísku, či spíše třísky. Může jít o tzv. třískovité hemoragie, vlastně drobná krvácení mezi nehtovým lůžkem a nehtem. Podle dermatoložky Jitky Chaloupecké jde o velmi častý problém, vznikající nejčastěji po drobných traumatech.

Kosmetika, nebo ordinace? Pozná to i laik


Autor: SXC

Většina vad nehtů vzniká po mikrotraumatech, třeba kousáním nehtů

Kdy může s nehty pomoci manikérka, kosmetička, a kdy je nutné vyhledat lékaře? S řadou problémů si pomůžete i sami, pravidelnou péčí, třeba za pomoci manikérky. „Ta také včas odhalí počínající problémy, které je nutné řešit s kožním lékařem,“ říká Ivana Dvorská. „Lékařská péče je zpravidla potřeba, pokud se stav nelepší, nebo když se objevuje plíseň, která se projevuje zažloutlým zabarvením nehtů nebo popraskanými bolestivými místy, a neustupuje ani po léčbě antimykotickými preparáty, které jsou volně prodejné v lékárně.“

Podle manikérky se snadno pozná, kdy je vada způsobena nemocí a kdy „jen“ špatnou péčí. „Není tak těžké rozeznat zanedbané ruce. Pravidelná péče je znatelná na první pohled ať už podle barvy kůže či kondice nehtů.“ Také lékařka Jitka Chaloupecká potvrzuje: „Určitě to pozná i laik. Pokud máte pouze poškozené nehty bez dalších celkových příznaků např. dechových obtíží, otoků dolních končetin, exantému (vyrážky) na těle, ekzému, lupénky, suchosti kůže aj., tak se jedná jistě pouze o špatnou péči. V tomto případě určitě může pomoci manikérka. Pokud si povšimnete barevné změny nehtu, doporučovala bych návštěvu kožního lékaře, může jít o banalitu, mykotické onemocnění, ale i nádor.“

Kdy manikérka nestačí

Příznaky, provázející vady nehtů, s nimiž byste raději měli vyrazit k lékaři:

  • dechové obtíže
  • otoky dolních končetin
  • exantém (vyrážka) na těle
  • ekzém
  • lupénka
  • suchost kůže
  • barevné změny nehtu

„Říká se, že na kondici nehtů se odráží celkový zdravotní stav člověka. To, o jaký jde problém, jde určit třeba i podle skvrn na nehtu. Většinou se jedná pouze o banální problémy. Nedostatek vitaminů, poranění nehtu nárazem, po které se například poraní i lůžko, takže nehet může delší čas růst jinak zabarvený. Některé skvrny mohou ale upozornit i na problémy s cirkulací krve, problémy s játry aj. Tyto nálezy jsou ale zpravidla dlouhotrvající a nechtějí ustoupit. Proto radím, že pokud má klientka dlouhodobější problém, který se ani přes pravidelnou a důkladnou péči nelepší, měla by navštívit lékaře,“ doporučuje manikérka Ivana Dvorská.

Nejčastěji si nehty zničíme sami, nevhodnými přípravky nebo okusováním

Pro zdravé nehty je tedy třeba vyloučit případné jiné příčiny, kdy jsou nehty poškozeny v důsledku onemocnění. Pro běžnou péči pak není třeba kdoví jakých opatření, postačí se o ně trochu starat a vyhnout se nekvalitní manikúře a agresivním přípravkům. „Nejčastěji se setkáváme na nehtech s vadami, které vznikají po mikrotraumatech, tedy špatnou manikúrou, okusováním nehtů, používáním agresivních odlakovačů, akrylových či gelových nehtů,“ shrnuje Jitka Chaloupecká.

„Velmi bych doporučovala kvalitní manikúru, promašťování rukou a tedy i nehtů. Pro nehty existují speciální výživné laky, olejíčky. Na trhu jsou k dostání i potravinové doplňky pro zlepšení kvality nehtů,“ doplňuje lékařka.

Jak se vyvarovat poškození nehtů:

  • prováděním kvalitní manikúry
  • desinfekcí před a po manikúře
  • promašťováním rukou
  • prováděním zábalů
  • aplikací výživných laků na nehty

Existují obecně platná pravidla, kterými lze předcházet většině vad nehtů. „Co se týče rukou, doporučuji nehty potírat vitaminovými a zpevňujícími séry, pečovat výživnými oleji také o pokožku kolem nehtového lůžka. Při lámavosti, třepivosti nehtů docházet na p-shine, pilovat nehty správným způsobem, aby se nezatrhávaly. Celé ruce je pak vhodné hydratovat pomocí krému či parafínového zábalu,“ uzavírá manikérka Ivana Dvorská.

Katalog nemocí: Plíseň nehtů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).