Hlavní navigace

V úterý začne předregistrace na novou vakcínu proti covidu. Funguje na jiném principu

28. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Do ordinací a očkovacích center míří nová vakcína proti covidu-19. Nuvaxovid od společnosti Novavax funguje na jiném principu než ty dosud používané. Předregistrace na očkování novinkou začne v úterý.

V Česku jsou nyní dostupné čtyři vakcíny proti covidu. Z toho dvěma, od firem AstraZeneca a Johnson & Johnson, se očkuje v podstatě jen okrajově.

Pátá vakcína dorazí zřejmě na konci února

Ministerstvo zdravotnictví nyní oznámilo, že v dohledné době k nim přibude další. Vakcína s názvem Nuvaxovid od společnosti Novavax. Doručení vakcíny bude odvislé od distribuce v rámci EU. První dodávku očekáváme na konci února a další budou následovat,“ uvádí ministerstvo v tiskové zprávěAž vakcíny do Česka dorazí, budou rozdělovány mezi kraje. 

Nuvaxovid se očkuje 2 dávkami v odstupu 3 týdnů. Zájemci se budou moci k očkování hlásit už od úterý. „Od 1. února bude spuštěna předregistrace. Zájemce o tuto vakcínu se standardně zaregistruje v daném kraji a okrese, ve kterém si přeje být očkován, přes centrální registrační systém,“ popisuje ministerstvo.

Očkovat se bude i v ordinacích praktických lékařů

Kdo se nechce registrovat přes centrální systém, může se dohodnout se svým praktickým lékařem, protože Nuvaxovidem se bude očkovat i v ordinacích. Kterých, to bude záležet na tom, kdo z lékařů si vakcínu objedná.

Zájemci by ale měli vědět, že nová vakcína není určena pro posilovací a dodatečné dávky. Tyto jsou a budou očkovány pouze vakcínami od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. U dětí se využívá pro posilovací dávku pouze Pfizer/BioNTech.

Nuvaxovid je očekávaná novinka. Přesvědčit k očkování proti covidu by totiž mohla i ty, kteří jej dosud odmítali. Proč? Funguje na jiném principu, přitom podle odborníků má stejnou míru účinnosti jako stávající očkovací látky.

První proteinová vakcína proti covidu

Dosud nejvyužívanější vakcíny při očkování proti covidu s názvem Comirnaty od Pfizer/BioNTech a Spikevax od Moderny fungují na principu technologie zvané mRNA. Jak uvádí materiál Státního zdravotního ústavu (SZÚ), mRNA je specializovaná nukleová kyselina, která je v buňce využita pro syntézu bílkovin. „Po zavedení mRNA do buněk se po omezenou dobu vytváří bílkovina, kterou daná mRNA kóduje. Většinou se jedná o takové bílkoviny, struktury viru, které vyvolávají (vůči viru, pozn. red.) neutralizační odpověď,“ uvádí SZÚ.

U vakcín Vaxzevria od AstraZeneca a Janssen od Johnson & Johnson je princip účinku jiný. Jde o vektorové vakcíny, což znamená, že je tvoří adenovirus. U každé z nich jde o jiný typ adenoviru. U obou je ale adenovirus upravený tak, aby obsahoval gen pro tvorbu proteinu nacházející se na povrchu viru SARS-CoV-2. Díky tomu dokáže tělo SARS-CoV-2 rozpoznat a bránit se proti němu, uvádí web Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Očekávaná novinka Nuvaxovid od americké společnosti Novavax je vakcínou proteinovou. To znamená, že obsahuje pomocné látky a bílkovinu (protein), která se vyskytuje na povrchu nového typu koronaviru. A i u ní je cílem, aby tělo dokázalo SARS-CoV-2 rychle rozpoznat jako cizorodý a imunitní buňky jej zahubily.

Nová vakcína se bude vyrábět i v ČR

Kromě toho, že nová očkovací látka funguje jinak než ty dosud proti covidu používané, může při rozhodování váhajících sehrát roli i to, že její část bude vyráběna v Česku. Společnost Novavax má totiž závod v Bohumili u Kostelce nad Černými lesy.

Podrobnosti kvůli české legislativě zatím Novavax nemůže sdělovat. Na webu ale uvádí, že pracuje na vývoji vakcíny proti covidu, jež obsahuje patentovanou pomocnou látku založenou na bázi saponinu. „Ten dokáže zajistit zvýšení imunitní odpovědi a stimulovat hladinu neutralizujících protilátek,“ uvádí Novavax.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).