Hlavní navigace

Zbraň hromadného ničení: v Tuzemáku byla neuvěřitelná koncentrace metanolu

16. 10. 2012

Sdílet

Original Tuzemák z nelegálního skladu společnosti Verdana obsahuje rekordních 50 % metanolu! Vysoce toxická lihovina již byla připravena k expedici do obchodů a mohla zabít tisíce lidí.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila mimořádně vysokou koncentraci metanolu ve vzorku lihoviny odebraném v neregistrovaném skladu společnosti VERDANA s.r.o. ve zlínské lokalitě Rybníky.

O objevu toho skladu jsme vás informovali: Inspekce zakázala distribuci více než 30 000 lahví Likérky Drak

Vysoce toxická směs byla připravena k expedici do obchodů

Laboratorní analýza u láhví označených Original Tuzemák prokázala přítomnost metanolu v koncentraci 535 847 mg na litr absolutního alkoholu (mg/l a.a.), metanol tak představuje 50 % veškerého alkoholu v uvedeném spotřebitelském balení. Jedná se o vysoce toxickou směs, kterou výrobce zabalil jako potravinu a připravil k expedici do maloobchodní sítě.

O produktu:
lihovina označená etiketou a kolkem společnosti Likérka Drak s.r.o. – Original Tuzemák alk. 40% obj. v lahvi o obsahu 0, 42 l

Tuzemáku bylo ve skladu 7600 lahví! To představuje celkem 3300 litrů lihoviny. Zjištěné množství lihoviny je při uvedené koncentraci metanolu schopno usmrtit řádově tisíce osob,“ uvedl Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí SZPI.

Inspekce již varovala Policii ČR a Celní správu, aby mohly na nález reagovat.

Nález je hodnocen jako velmi závažný, sklad je zajištěn před případným pohybem zboží a pokračují zde odběry a testování rizikových vzorků lihovin.

SZPI ve skladu společnosti VERDANA vykonala společně s Celní správou kontrolu v minulém týdnu. Na základě zjištěných poznatků neprodleně zakázala uvádět do oběhu 31 426 lahví a šestilitrových barelů – celkem 56 360 litrů lihovin – s etiketou a kolkem společnosti Likérka Drak s.r.o. Tato spotřebitelská balení nebyla označena výrobní šarží a výrobek je tak nemožné identifikovat z hlediska původu lihu a data výroby. Provozovatel v době kontroly nebyl schopen předložit jakoukoli průvodní dokumentaci, která by původ lihu v neoznačených lahvích vysvětlila. Sklad lihovin provozovatel navíc nezaregistroval u SZPI a jedná se tedy o provoz nelegální. Společnost VERDANA s.r.o. je výhradním distributorem produktů společnosti Likérka Drak s.r.o. pro Českou republiku.

Vše na téma: KAUZA METYLALKOHOL

Zdroj: SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).