Hlavní navigace

V restauraci chceme svého psa víc než WiFi

1. 5. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Internetové vyhledávání umožňuje sledovat trendy zákazníků. O jaké služby mají čestí hosté restaurací největší zájem? Vedou nekuřácké prostory, zahrádky a bezlepková dieta.

Podle dlouhodobých statistik portálu Lunchtime.cz hosté nejvíce vyhledávají podniky, které jsou úplně nekuřácké nebo alespoň nabízejí nekuřácké prostory. Následují letní zahrádky a na třetím místě jsou trochu překvapivě bezlepková jídla. Asi proto, že lidé do restaurací začínají chodit hlavně pro gurmánský zážitek, opadá zájem o WiFi.

Chceme čistý vzduch, zahrádky a bezlepkové pokrmy

Suverénně nejhledanější jsou podniky nekuřácké nebo s nekuřáckou částí a poptávka po nich neustále roste. „Tento trend pozorujeme dlouhodobě a data z posledních dvou let ho jenom potvrzují. Hosté chtějí nekuřácké podniky, hledanost tohoto parametru u nás vzrostla o 21 %,“ komentuje data Igor Třeslín z Lunchtime.cz. Druhé nejhledanější byly za uplynulý rok zahrádky, oproti předcházejícímu roku je hledalo o 37 % hostů více. „I tady je znát, že podniky vycházejí přáním hostů vstříc, zahrádky si v posledních letech zařizuje čím dál více podniků, i když úřady k nim nejsou v tomto bohužel příliš vstřícné,“ vysvětluje Igor Třeslín.

Mnohem překvapivějším trendem je prudce stoupající obliba bezlepkových pokrmů. Tento parametr byl za uplynulý rok třetím nejhledanějším (v předchozím roce byl až na pátém místě), navíc si ho meziročně vyhledalo o 54 % hostů více. Přitom například v Praze vychází této poptávce vstříc jen 12 % podniků. „Roste počet lidí, kteří přestože musí dodržovat bezlepkovou dietu, chtějí strávit společně s ostatními čas oběda v restauraci – aniž by se museli spoléhat na jídlo donesené z domova. Příčinou, proč lidé častěji vyhledávají jídla bez lepku, je také vyšší pravděpodobnost, že budou vhodná pro některou z nízkosacharidových diet, nebo fakt, že stravovat se bez lepku je módním trendem,“ říká Václava Kunová ze Společnosti pro výživu.

Co chtějí hosté od restaurací?
Autor: Lunchtime.cz

Co chtějí hosté od restaurací?

Naopak u hostů meziročně klesl zájem o podniky s WiFi. Dostupnost internetového připojení si zjišťuje třikrát méně hostů než u nekuřáckých prostor, důležitější než WiFi je pro hosty třeba i možnost vstupu se psy, o dětském koutku nemluvě. „Rozšíření mobilního internetu znamená, že host není závislý na připojení restaurace a vystačí si s chytrým telefonem. Pro představu, podíl restaurací s WiFi je 81 %. Z internetu se prostě stala standardní služba, která je jaksi automatická, než že by šlo o extra benefit, dodává Igor Třeslín. Na posledních místech v zájmu hostů se umístily štítky fair-trade, bio či točené nealkoholické pivo.

Použité zdroje: TZ Lunchtime.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).