Hlavní navigace

6 velkých omylů aneb V pasti rádoby zdravých potravin

28. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Isifa
Ve snaze prospět svému zdraví nebo postavě pácháme občas pravý opak. Jsou potraviny a nápoje se zdravou pověstí opravdu tak zdravé? Ani náhodou.

Pijete dietní colu, pojídáte müsli tyčinky a kupujete výhradně nízkotučné jogurty v domnění, že děláte něco pro své zdraví? Možná jste uvízli v pasti rádoby zdravých potravin, které však zdraví nikterak neprospívají nebo dokonce škodí. Které to jsou? To nám poradila výživová specialistka Eva Simmerová za serveru pro Zdravé hubnutí (www.zdrave-hubnuti.org).

1. Müsli tyčinky


Autor: Isifa.cz / Vitalia.cz

Jsou opravdu zdravé?

Müsli tyčinky jsou prospěšné hlavně díky vysokému obsahu vlákniny, vyššímu podílu vitaminů a minerálů, ovšem nelze říci, že jsou nízkokalorickou potravinou. Stačí se podívat na energetickou hodnotu a lehce zjistíme, že její množství je jen nepatrně nižší než u běžných cukrovinek. To samé platí i pro obsah tuku.

„Pozor, při redukci váhy mohou způsobit i pravý opak,“ upozorňuje Eva Simmerová. „Je důležité pečlivě sledovat složení a kalorickou hodnotu. Většině tyčinek totiž vévodí cukr a tuk a některé se kalorickou hodnotou rovnají třeba i běžnému obědu. Základem by měly být ovesné vločky, dále pak ovoce, ideálně slazené sirupem, např. javorovým. Ideální kalorická hodnota by neměla překročit 1500 Kj na 100 g výrobku.“

2. Nízkotučné jogurty

Tajemství nízkotučných jogurtů tkví pouze v tom, že obsahují menší podíl tuku, někdy dokonce neobsahují tuk vůbec, což ale samo o sobě nezaručuje, že jsou zdravé. Dokonce mohou vinou své netučnosti být občas i v rozporu se zásadami zdravé výživy.

„Jejich konzumace není správná a nepatří do zdravého jídelníčku, ani pokud chceme hubnout. Tím, že tělu naprosto omezíme tuky, naopak uškodíme, některé vitamíny jsou totiž rozpustné např. pouze v tucích,“ říká výživová poradkyně. „Nízkotučné jogurty navíc obsahují škroby, sladidla, dochucovadla a jiné další umělé a pro tělo těžce stravitelné složky. Optimální množství tuku v jogurtu je 3–5 % na 100g výrobku,“ doporučuje.

3. Cola light

Ideální je naprosto si odvyknout pít jakékoliv slazené a ochucené limonády a dát přednost čisté vodě, ovocným, bylinkovým a zeleným čajům, v malém množství ovocným šťávám a minerálním vodám. Eva Simmerová dodává: „Pokud ale máte pro Coca Colu slabost, omezte její konzumaci na minimum a pijte raději tu pravou a ne light. Cola light totiž obsahuje náhradní sladidla, která nejsou pro tělo prospěšná a mohou mít i neblahý vliv na naše zdraví.“

Výrobci limonád testují nové nízkokalorické sladidlo stevia. Coca-Cola jej chce začít používat už příští rok, a to i v Česku. Sladidlo z jihoamerické byliny, které čerstvě schválila EU, může zčásti nahradit cukry ve slazených nápojích. Hlavní výhoda: žádné kalorie ani žádné umělé chemikálie.

Umělého sladidla aspartamu v light verzích se však Coca-Cola nevzdá. Mimo jiné proto, že je levnější. Zákazník by tak měl v budoucnu mít možnost vybrat si sladidlo umělé či přírodního původu.

Zdroj: iDnes.cz

4. Sušené ovoce

Ovoce a zelenina jsou pro zdraví člověka velmi důležité. Obsahují potřebné vitaminy, minerály, antioxidanty, vlákninu a řadu jiných prospěšných látek. Mnohem lepší však je, pokud si je dopřejete čerstvé, nikoliv v jejich upravené podobě.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

V sušeném ovoci sníme plno cukru

„Proč konzumovat sušené ovoce když je nám celoročně v obchodech k dispozici ovoce čerstvé, které je bohaté na vitamíny? Nejen, že sušené ovoce ztrácí vitamíny, ale navíc další nevýhodou je síření oxidem siřičitým, který může mít nežádoucí reakce projevující se zrudnutím a otokem hrdla, svěděním úst a pokožky, průjmy, popřípadě astmatem,“ varuje výživová specialistka.

Navíc, v sušeném ovoci je vysoký obsah cukru. Sušené ovoce nás tak trochu klame. Neuvědomujeme si totiž, že jen několik kousků má tolik cukru jako například půl kila čerstvých plodů. Takové množství čerstvého ovoce bychom ale normálně vůbec nesnědli.

5. Pečivo jakoby celozrnné

Jestliže se pečivo jmenuje sedmizrnné, cereální, tmavé, fit, vícezrnné, neznamená to ještě, že je celozrnné. Ani to, že vypadá tmavě a má semínka nebo vločky, celozrnnost nezajišťuje. Celozrnné pečivo je totiž vyrobeno z celozrnné mouky.

Většinou ani jedno pečivo, které si můžete koupit normálně na kusy do sáčku, není celozrnné. Tmavé je proto, že je barvené karamelem, ale jinak je to normální bílá houska. Jediný způsob, jak to zjistit, je vyžádat si soupis složení výrobku, který musí být na prodejně k dispozici. Jen podle toho poznáte, zda se jedná o celozrnné pečivo.

„O celozrnné pečivo se jedná pouze, pokud na prvním místě ve složení výrobku je uvedená celozrnná mouka (žitná, celozrnná či pšeničná celozrnná). Proto je lepší kupovat pečivo balené, protože si můžete přečíst složení na druhé straně a hned víte, co kupujete,“ vysvětluje Eva Simmerová.

6. Rýžové chleby a další extrudované potraviny

S trvanlivými potravinami typu knäckebrot, rýžové chlebíčky, burisony, cornflakes nebo snídaňové cereálie je to poněkud jiné než s kvalitním celozrnným pečivem. Tyto potraviny obsahují málo vody, proto je v nich energie více koncentrovaná (kolem 1500 kilojoulů a více na 100 gramů) a mají také vysoký glykemický index. Ten udává rychlost, kterou tělo zpracuje glukózu z dané potraviny. Jeden kousek je lehoučký a působí, jak bychom nic nejedli, tudíž málokomu postačí jen pár plátků s odpovídajícím množstvím energie.

„Právě pro tento nízký sytící efekt a vysoký glykemický index knäckebrot a rýžové chlebíčky nejsou vhodné nejen při redukci, ale ani při udržování hmotnosti. Glykemický index rýžového chleba je dokonce vyšší, než má čokoláda. Tyto potraviny jsou proto spíše vhodné na rychlé doplnění energie po namáhavém tréninku u sportovců nebo po náročné fyzické práci,“ vyvrací další ze zažitých představ Eva Simmerová. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).