Hlavní navigace

V noci se pomočuje 15 až 20 procent pětiletých

7. 9. 2009

Sdílet

Zhruba do 5 let věku není nic mimořádného, že se dítě v noci pomočí, protože reaktivita mozkových center na signály z naplněného měchýře teprve dozrává. Když však noční příhody přetrvávají i po pátém roce dítěte, měli by se rodiče poradit o vhodné léčbě s dětským lékařem. Jak uvedla pro ČTK MUDr. Martina Přichystalová z dětské nefrologické ambulance v Nemocnici Boskovice, noční pomočování je častým dětským onemocněním a může samo odeznít, ovšem 5 let je hranice, za kterou by měla následovat…

Zhruba do 5 let věku není nic mimořádného, že se dítě v noci pomočí, protože reaktivita mozkových center na signály z naplněného měchýře teprve dozrává. Když však noční příhody přetrvávají i po pátém roce dítěte, měli by se rodiče poradit o vhodné léčbě s dětským lékařem.

Dítě

Jak uvedla pro ČTK MUDr. Martina Přichystalová z dětské nefrologické ambulance v Nemocnici Boskovice, noční pomočování je častým dětským onemocněním a může samo odeznít, ovšem 5 let je hranice, za kterou by měla následovat medikamentózní léčba. Není zač se stydět, protože noční pomočování se vyskytuje asi u 15–20 % pětiletých dětí. Prvním odborníkem, se kterým by měli rodiče noční pomočování dítěte konzultovat, je praktický lékař pro děti a dorost. Ve složitějších případech jsou dalšími konzultanty dětský nefrolog (odborník na ledviny) a dětský urolog, případně další odborníci.

Návštěva u lékaře z důvodu nočního pomočování je nezbytná u všech dětí starších pěti let. Při úvodním pohovoru se lékař zajímá o historii obtíží, zajímá se vždy o detaily příznaků a návyky při močení. K upřesnění těchto údajů má dítě za úkol s pomocí rodičů vyplňovat tzv. pitnou a mikční kartu, do které se zapisuje frekvence a objem přijatých tekutin, objemy a frekvence močení a epizody pomočení. Toto měření a evidence má probíhat doma za standardních podmínek, kdy jsou děti bez stresu a v dobré kondici, nejlépe 2–3 víkendy.

Je třeba zdůraznit, že není důvod k obavám, protože vyšetření není bolestivé. Nejprve se provede běžné klinické vyšetření a laboratorní vyšetření moči. V určitých případech lékař provádí ultrazvukové vyšetření ledvin a močových cest. Odborník při tom zkoumá jejich anatomii a reziduum (zbytek moči v močovém měchýři po vymočení). Ve složitějších případech následuje uroflowmetrické vyšetření (močení do průtokoměru se zapisovacím zařízením). Uroflowmetrie zaznamená do křivky objem moči za časovou jednotku při močení. Někdy je toto vyšetření doplňováno o vyšetření elektromyografie pánevního dna. Další vyšetření jsou prováděna ve složitějších případech, např. mikční cystografie, vylučovací urografie, invazivní urodynamická vyšetření. Tyto metody jsou vyhrazeny pouze pro případy, kdy existuje podezření na hrubší patologii vývodných cest močových a v diagnostice noční enurézy jsou prováděny zřídkakdy.

Může za to psychika?

Noční pomočování (enuresis nocturna) se projevuje neuvědomělým močením nejen v noci, ale také během denního spánku (např. po obědě). Trvá-li tento problém bez přerušení od nejútlejšího věku, jedná se o primární noční enurézu. Většina dětí a dospívajících se pomočuje proto, že kapacita jejich močového měchýře nestačí na velké množství moči vytvořené v průběhu spánku. Primární enuréza je tedy urologický problém; nespadá proto do kompetence psychiatra, ale nefrologa či urologa. Pravděpodobnost postižení potomka stoupá s četností výskytu symptomu v rodině. Dispozice k nočnímu pomočování se bohužel dědí od předků, napsala ČTK.

Začne-li se dítě v noci pomočovat, ačkoliv už v posledních více než 6 měsících umělo udržet moč, jedná se o projev sekundární enurézy. Na rozdíl od primární enurézy je příčina sekundární enurézy většinou psychická (rozvod rodičů, narození sourozence, nástup do školy).

Jak probíhá běžná léčba nočního pomočování?

Základem léčby je úprava příjmu tekutin a močení spolu s podáváním léků snižujících noční tvorbu moči. Tyto léky s téměř okamžitým účinkem nahrazují nedostatek vasopresinu a jsou úspěšně používány v léčbě enurézy již téměř dvacet let. Podávají se většinou těsně před spaním formou klasických nebo rozpustných tablet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).