Hlavní navigace

V levanduli nehledejte vitamíny, její kouzlo je jinde

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Středomořská kráska si poradí se spáleninami i špatnou náladou. Původně rostla levandule v západním Středomoří. Její název pochází z latinského slova „lavare“, což v překladu znamená „omývat se“. V této čistotné rostlince však nehledejte žádné vitamíny, její kouzlo tkví v něčem úplně jiném. A tím je její aroma.

Levandule je oblíbenou trvalkou, která se hodí na každý záhon. Snese se se všemi ostatními rostlinami, láká čmeláky a svojí vůní nám zpříjemňuje místo k bytí. To ale není všechno. Jde o silně repelentní rostlinu, která se hodí k léčbě i do kuchyně.

V levanduli se ukrývá spousta cenných látek

Na českém trhu je dostupných vícero druhů levandule. Nejčastěji je to však levandule lékařská a levandule smilovitá. Druhá jmenovaná není však příliš výhodná pro pěstování, protože nevydrží naši českou zimu.

Galerie: Levandulový statek Bezděkov

K léčebným i kosmetickým účelům se levandule využívala už odpradávna. Používá se květ i nať. Květ je bohatý na silice obsahující linalool, linalyl, terpinen, kafr, limonen, mastné kyseliny a nespočet dalších účinných látek. Kromě silic obsahuje také třísloviny, antokyany, hořčiny a pryskyřice. Nať zase obsahuje především silice a třísloviny.

Využití levandule v přírodní medicíně

Je snad zbytečné připomínat, že levandule je tou nejlepší medicínou pro všechny, kteří trpí nespavostí, špatnou náladou či depresemi. Dokonale vás zklidní a pomůže usnout. V tomhle hraje tahle bylinka naprostý prim oproti ostatním. Látky v ní obsažené mají totiž tlumivý účinek na centrální nervstvo, takže v tomto směru je naprosto nepřekonatelná. Díky tomu pomáhá i při stavech neklidu, nervozitě, hysterii i bolestech hlavy nebo migrénách. Může pomoci i při nevolnosti z cestování a závratích. A dokonce i při přepracovanosti nebo nadměrném stresu.

Ty samé látky, které zklidňují, také brzdí růst bakterií a osvědčily se i při křečových stavech žaludku a při rekonvalescenci. Zvláště, pokud jsou vaše problémy nervového původu, bude léčba levandulí obzvláště účinná. Pomůže vám ale i s funkčními poruchami v nadbřišku, dráždivém žaludku i žlučníku. Levandule je schopna upravit také střevní činnost a zvyšuje vylučování žluči.

Ženám pak může být nápomocna při silné menstruaci, menstruačních bolestech, a dokonce i při premenstruačním syndromu. Je výbornou podporou při srdečních potížích a kašli. Celkově pak tělo odvodňuje.

Alternativní pomůcka

Léčitelé tuto bylinku často využívají také při zánětech nervů, revmatismu nebo dně. Zde je na místě použít ji ideálně ve formě mazání (tinktura, mast). Čaj z ní je pak doporučován jak na uklidnění, tak i při bušení srdce. Avšak vzhledem k tomu, že čaj z levandule lehce otupuje, nedoporučuje se pít jej, pokud vás čeká dlouhá cesta autem.

Varování: Pozor na tlak

Než začnete naplno využívat léčivé síly levandule, měli byste mít jasno o svém krevním tlaku. Levandule je totiž jedna z mála bylinek, které dokážou tlak velice účinně snižovat. Je tedy nežádoucí používat ji, pokud máte už tak nízký tlak. V tom případě by se vám mohlo udělat špatně, v krajním případě byste mohli i omdlít. Při nízkém krevním tlaku se jí proto vyhýbejte.

Bylinku samotnou nebo její výtažek je možné využít také v koupelích. Do vany můžete nasypat nadrolenou sušenou bylinku nebo její odvar. Takto vám bezvadně pomůže „očistit tělo“, když přijdete unavení z práce domů.

A rovněž pokud pojedete na dovolenou, vezměte si ji s sebou do zavazadla. Levandule je úžasná při léčbě popálenin. Hojí pokožku spálenou od slunce. Pomůže i na špatně se hojící rány, vyrážky, ekzémy, plísně a dermatitidy.

Podzimní virózy a levandule

Máte-li ještě nějakou levanduli na své zahrádce či v truhlíku na balkóně, nasušte si ji na „horší časy“.

Sušíme ji v místnosti, která je větraná a tmavá. Případně si lze pomoci i urychleným sušením, při něm však nevystavujte rostliny teplotám vyšším jak 40 °C. Ideální je zavěsit nastříhané trsy květem dolů, můžete je ale také rozložit na stole na novinovém papíře.

Usušené rostliny se pak vkládají do látkových nebo papírových pytlíků, případně krabic. Sušenou levanduli pak ukliďte na nějaké temné a chladnější místo. Už za nějaké dva měsíce vám jistě přijde vhod. V chřipkové sezóně nám totiž může být hodně nápomocna. Umí čistit dýchací cesty, a co se týče angíny nebo chřipky, je skvělým přírodním preventivním prostředkem.

Galerie: Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Levandule v kosmetice

Velmi často se levandule přidává i do kosmetických výrobků. A má to svůj smysl. Bylo prokázáno, že fialové kvítky naprosto jednoznačně regenerují kožní buňky a omlazují pokožku.

Podobně se využívá také jako přísada do vlasových zábalů. Podporuje totiž růst vlasů a přispívá k jejich pružnosti a lesku. Vhodnější je zvláště pro mastné vlasy, protože reguluje tvorbu vlasového mazu. Ideální je také v situacích, kdy vlasy padají (po narkóze, nedostatek vitamínů, po porodu, v přechodu…). Nové vlasy vám po ní sice nenarostou, ale zato se bude snažit už stávající vypadávání omezit na minimum.

Použití levandule

  • Zevní použití – nespavost, bolesti hlavy, zmírňuje nervové napětí, povzbuzuje krevní oběh a prokrvení pokožky. Koupele léčí oběhové potíže. Navíc uvolňují a relaxují. Obklady jsou vhodné při popáleninách či na špatně se hojící rány. Masti zase skvěle fungují na záněty nervů či revmatismus. Olej je zase skvělý na natažené a bolavé svaly.
  • Kuchyně – listy můžete v malém množství přidat do jídel (pozor – jsou nahořklé a trpké). Hodí se například ke skopovému masu. Květy zase báječně pasují k dušeným masům nebo rybám. Ozdobit jimi můžete zeleninový salát. Levandulové květy ochutí džemy, můžete je kandovat, nebo si z nich vyrobit levandulový ocet či olej.
  • Domácnost – největší předností levandule je odpuzování hmyzu. A to nejen toho obtížného, jako jsou komáři či ovádi. Ale zbaví vás i molů ve skříni. Zavěšená u dveří provoní byt. Ale můžete ji i pálit na plotýnce (podobně jako kadidlo). Pokud smícháte 50 ml 40% alkoholu (např. vodky) a 20 kapek levandulového oleje, budete mít báječný osvěžovač vzduchu.
  • Zahrada – smíchejte půl litru vody, 4 lžíce slunečnicového oleje a 10 kapek éterického oleje z levandule a budete mít skvělý postřik na rostliny. Použít jej můžete na mšice či svilušky. Ale bezvadně zabírá i jako pouhá prevence před těmito škůdci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se bylinářství, aromaterapii a masážím. Připravuje vlastní projekt Bylinkový magazín. Jako bylinářka spolupracuje s Institutem funkční medicíny a výživy. Vystudovala mj. obor Léčivé rostliny na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).