Hlavní navigace

V lékárnách chybí antibiotika pro děti. Náhrada za ně není

15. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Některé lékárny jsou už dva týdny bez důležitých léků pro děti, v jiných tyto medikamenty docházejí. Chybí především antibiotické sirupy. Hledání jejich náhrady je obtížné a výpadek může trvat nejméně do listopadu.

Počty malých pacientů s akutními respiračními infekcemi jsou letos velmi vysoké, infekce přišly o dva týdny dříve. Jak zjistil server Vitalia.cz, rodiče nemocných dětí však mají problém sehnat potřebné léky.

Co se dozvíte v článku
  1. Které léky pro děti chybí
  2. Léky schází a nemocnost roste
  3. Nahradit jdou těžko, někdy třeba injekcemi
  4. Firmy musí hlásit výpadky, vázne distribuce do Evropy
  5. Nebyli nemocní, léky proto skončily v koši
  6. Covid ovlivnil i výrobu léků

Které léky pro děti chybí

V některých lékárnách chybějí zcela, jinde se zásoby tenčí. Řeč je o antibiotikách pro děti ve formě sirupů či kapek do nosu. Lékaři nyní marně předepisují a rodiče velmi složitě shánějí například antibiotické kapky Pamycon, sirupy Klacid, Zinnat, Fromilid, Augmentin nebo Amoksiklav.

„Už tak čtrnáct dnů nemáme vůbec antibiotické sirupové formy ani některé skupiny antibiotik, takže je to špatné a už se mi kvůli tomu ozývají i kolegové,“ řekla serveru Vitalia.cz dětská lékařka Ilona Hülleová, která vede Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

Výpadek léčiv potvrzují také lékárny. Týká se některých antibiotických sirupů, antibiotických kapek do nosu. Není to ale tak, že by nikde už vůbec nebyly, protože některé lékárny mohou mít ještě zásoby. Ale pokud výrobce nedodá na trh novou šarži, tak tyto výrobky dojdou i v těch posledních lékárnách, popisuje situaci viceprezident České lékárnické komory Martin KopeckýMáme lékárnu v okrese Šumperk a u nás tento týden zatím tyto sirupy byly, ale zásoby se tenčí, podotýká lékárník.

Nedostatek léků se netýká jen antibiotik a jen přípravků na předpis. „Někde z prodeje vypadly i některé léky na vykašlávání a je toho více,“ upozorňuje pediatrička Ilona Hülleová. V části lékáren chybí také antihistaminika, jež se používají kromě alergií také při virózách a infekcích na zklidnění zduřelých sliznic. Mezi nejčastěji používané patří Dithiaden nebo Aerius. A ani ty už někde nejsou k sehnání. Jedna z maminek redaktorce Vitalia.cz uvedla, že nemůže pro děti sehnat ani volně prodejný sirup Stopkašel. Situaci proto řešila nákupem v e-shopu.

Léky schází a nemocnost roste

To, že část léků na trhu chybí, lze vyčíst i z databáze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), kterému farmaceutické firmy výpadky musí hlásit. Web SÚKL nyní třeba u antibiotických kapek do nosu Pamycon uvádí, že na přelomu září a října došlo hned ke dvěma výpadkům. První byl z výrobních důvodů a skončil 11. října, druhý výpadek je datován o den později z kapacitních/distribučních důvodů. Předpokládaný termín obnovení dodávek je 3. listopadu, přitom u léku je poznámka, že je obtížně nahraditelný.

U přípravku Amoksiklav je výpadek na stránkách SÚKL nahlášený od 11. října. Předpokládaný termín obnovení dodávek je ve 48. týdnu v roce, tj. od 29. listopadu do 5. prosince. Naopak u sirupů Klacid, Zinnad či Fromilid výrobci SÚKLu momentálně nehlásí žádné výpadky, přestože rodiče mají s jejich sehnáním potíže.

Jak naznačují data v systému hlášení pro SÚKL, řešení situace může trvat i týdny. Jenže počty nemocných dětí stále rostou. Ukazují to aktuální čísla ze Státního zdravotního ústavu týkající se akutních respiračních infekcí. Na konci září (v týdnu od 24. do 30. září) bylo 4328 nemocných dětí v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, o týden později to bylo 4821 nemocných malých dětí. Navíc začalo přibývat i infekcí mezi mladými lidmi ve věku 15 až 24 let. Na konci září bylo 1638 nemocných na 100 tisíc obyvatel, o týden později jich bylo již 1920.

Informace o tom, kdy se to zlepší, nemám. Ale vždy se v lékárnách dozvím, že dovezou pár balení. Takže já jsem s okolními lékárnami téměř v online spojení, když mi řeknou, co mají a co dovezou, tak podle toho musím přizpůsobit léčbu,“ popisuje lékařka Ilona Hülleová.

Jak dlouho to bude trvat, to nikdo neví. Může to být týden, dva, ale i měsíc nebo dva měsíce. Tyto informace má výrobce, který ví, kolik léčiv může dodat na trh,“ podotýká lékárník Martin Kopecký.

Nahradit jdou těžko, někdy třeba injekcemi

Pro lékaře, malé pacienty i jejich rodiče jde přitom o velký problém, protože část antibiotik nejde nahradit jiným lékem. Jednak proto, že jiný lék má také jinou účinnou látku. Ale také proto, že malé děti ještě nedokáží spolknout tablety, a tak u nich sirup či kapky jsou jedinou možnou formou podání.

„To, že není třeba Pamycon, to by mi snad ještě vadilo nejméně, protože si můžeme pomoci nějakou jinou formou léčby. Ale velký problém je, že nemáme třeba antibiotika na zápal plic, kde potřebuji pro nejmenší děti určitou skupinu sirupových forem, protože jiná náhrada není,“ podotýká předsedkyně sdružení pediatrů Ilona Hülleová s tím, že jen velmi obtížně se u malých dětí nahrazuje například účinná látka klarithromycin. „Existuje sice něco podobného, není to ale stejný lék,“ upozorňuje lékařka.

Některé sirupy jdou nahradit, ale jsou s účinnými látkami, které už nejsou třeba od tří výrobců. A není ani originál, ani generikum. Například clarithromycin už vymizel,“ popisuje počínající zoufalou situaci viceprezident lékárnické komory. 

Jenže cest, jak výpadky v dodávkách léků pro děti řešit, není mnoho. V první lékárně rodičům řeknou, zda lék je, nebo není. A potom, než obíhat lékárny, je to spíš o tom dohodnout se s lékařem na jiné léčbě,“ podotýká Martin Kopecký.

Když rodiče lék neseženou, můžu maximálně napsat něco podobného, ale to není vůbec komfortní situace a není to dobré,“ komentuje dětská lékařka. Nebo ty děti můžu s rodiči poslat do nemocnice, aby jim podali nějakou injekční terapii, ale nevím, zda je to řešení, protože jde také o antibiotika a také tam bude problém s dostupností,“ obává se Ilona Hülleová.

Firmy musí hlásit výpadky, vázne distribuce do Evropy

Přerušení či výpadek výroby musí farmaceutické firmy SÚKLu nahlásit. Žádné podrobné důvody ale uvádět nemusejí.

Mají plné právo si ten důvod uvést, ale my nemáme v podstatě možnost, jak ho ověřit, říká pro server Vitalia.cz ředitelka SÚKL Irena StorováPro nás je důležité, aby nám to držitel nahlásil co nejdříve, pokud tu informaci má, abychom věděli, zda máme začít využívat nějaký z nástrojů, nebo ne. Nebo zda se to podaří překlenout jenom v rámci nějaké krátké doby, dodává.

SÚKL v případě, že hrozí delší absence nějakého léku, konzultuje jeho nahraditelnost s odbornými lékařskými společnostmi. „Hledáme nástroje, kterými by se to dalo vyřešit, takže většinu informací předáváme i ministerstvu zdravotnictví, protože dostupnost léčiv patří do gesce ministerstva podle zákona o léčivech. Potom je možné buď saturovat situaci výzvou ke specifickému léčebnému programu, nebo se řeší individuálním dovozem neregistrovaného léčiva, pokud se jedná o malé množství pacientů,“ popisuje Irena Storová.

Podle lékárníků a distributorů léčiv mohou za současnou situaci výrobci. „V tuto chvíli se jedná o problém výrobní a logistický, míní lékárník Martin Kopecký.

„Pokud nám dodavatelé léky nedodají, nemůžeme je distribuovat,“ říká serveru Vitalia.cz Jan Rohrbacher, výkonný a obchodní ředitel Alliance Healthcare, předního distributora léků v ČR. „Nemocnost je vysoká a obrat farmaceutického trhu v září a říjnu výrazně vzrostl oproti předchozím měsícům a těch léků je prostě nedostatek. Výrobci se nestihli předzásobit, nebo mají potíže s výrobou a distribucí do Evropy v rámci výrobních závodů, které jsou třeba v Asii,“ dodává.

Podle Rohrbachera se může stát, že logistické potíže u léků budou přetrvávat a možná postihnou i prodej dalších přípravků. „Obecně se problém s logistikou zhoršuje. Jako automobilky nemají čipy, tak my nemáme léky,“ podotýká.

Nebyli nemocní, léky proto skončily v koši

Kvůli hygienickým opatřením spojeným s nemocí covid-19 a možná i kvůli rychlému šíření samotné nové nemoci, která mohla další infekce potlačit, loni onemocnělo méně dětí. Takže bylo potřeba i méně léků. Část medikamentů proto lékárníkům, ale i výrobcům prošla. A oni je museli vyhodit. Paradoxně třeba i teď v září, kdy křivka počtu nemocných začala strmě růst.

Tím, že loni děti byly doma, byla nízká nemocnost, takže nám v lékárně propadly antibiotické sirupy, které měly expiraci v září 2021. Bylo jich asi čtyřicet,“ popisuje Lucie Nedopilová, jež provozuje spolu s manželem čtyři Lékárny U bílého lva. Bez antibiotických sirupů či kapek jsou už druhý týden. „Podobnou situaci si pamatuji jako dítě v polovině 80. let, kdy nebylo spoustu věcí, podotýká na otázku, jak často k takto velkým výpadkům u antibiotik pro děti dochází.

Chodí se na ně ptát desítky rodičů, máme i hodně telefonátů. Sama těm rodičům radím, že pokud se nechtějí vracet k lékaři, aby jim předepsal něco jiného, ať do lékáren telefonují, kde ještě sirupy a kapky mají,“ dodává lékárnice.

Covid ovlivnil i výrobu léků

Léky nevyhazovaly jen lékárny, ale i distributoři a výrobci. A farmaceutické firmy kvůli přebytkům utlumily dočasně výrobu. „V covidové době se neuvěřitelně propadl prodej veškerých antibiotik. Konkrétně léčivý přípravek Pamycon se neprodával téměř vůbec. Naše společnost proto byla nucena vzhledem k vysokým zásobám těchto léčivých přípravků a naprosto nepředvídatelnému dalšímu vývoji omezit jejich výrobu na nezbytnou úroveň, aby zamezila nutnosti jejich likvidace z důvodů vyčerpání doby jejich použitelnosti,“ vysvětluje Vladimír Jiroutčlen představenstva firmy BB Pharma. Ta je držitelem rozhodnutí o registraci třeba u zmíněného Pamyconu. 

Jenže když firmy plánovaly výrobu, netušily, že akutní respirační infekce letos u dětí, zřejmě i vlivem loňské atypické sezóny, přijdou dříve a počty nemocných půjdou velmi rychle a velmi prudce vzhůru, jak již server Vitalia.cz upozornil


Autor: Státní zdravotní ústav, KSRZIS

Graf, na kterém je patrné, jak letos prudce rostou počty nemocných dětí s akutními respiračními infekcemi. Růst přišel zhruba o dva týdny dříve než v minulých letech.

Jak prudce stoupá křivka nemocnosti, stejně strmě jde nahoru také poptávka po lécích na potíže s dýchacími cestami. Léky proto rychle mizí z pultů. Jenže výrobci na prudký nárůst nemocnosti nedokáží zareagovat hned. Například BB Pharma plánuje výrobu s tříměsíčním předstihem. Naplánované množství léků sice jde omezeně změnit, jen těžko ale jde pohnout se lhůtami dodavatelů výrobních surovin či obalů. Dodací lhůty těchto subdodavatelů se neuvěřitelně prodloužily, podotýká Vladimír Jirout. A to je právě jedním z důvodů, proč má firma potíže, ačkoliv Pamycon nevyrábí v Asii, ale na Slovensku.

Dlouhé dodací lhůty však neznamenají, že se firma nesnaží výrobu zvýšit.Našemu výrobnímu závodu se podařilo vyrobit a dodat v měsíci září původně neplánovaných 38 tisíc balení, které byly okamžitě dodány do distribuce a rozebrány. V minulém týdnu, konkrétně 8. října, bylo dodáno dalších 78 tisíc balení, které jsou v těchto dnech distribuovány zdravotnickým zařízením, vyjmenovává Vladimír Jirout čísla z výroby Pamyconu. Výroba bude navyšována o desítky tisíc balení také v následujících týdnech. V plánu výroby je do konce roku dalších více než 100 tisíc balení. Celková situace by se tedy měla uklidnit a přípravku by mělo být v následujícím období dostatek, ujišťuje člen představenstva firmy BB Pharma s tím, že výrobce se snaží dělat maximum pro uspokojení poptávky pacientů. „Je to i v našem zájmu. Nicméně situace, která vznikla v předcházejícím období a s jejímiž důsledky se potýkáme dodnes, je zcela neobvyklá,“ podotýká Vladimír Jirout.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).