Hlavní navigace

V krizi stoupá spotřeba antidepresiv

2. 1. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
O tom, jak moc jsou peníze spojeny s pocity štěstí a spokojeným spánkem, vypovídají nejnovější čísla z Velké Británie. Ekonomická krize s sebou totiž nese nespavost a deprese.

Množství předepsaných antidepresiv a prášků na spaní se v Británii zvýšilo o 20 procent za poslední tři roky, což koresponduje se začátkem finanční krize v roce 2008. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila britská národní zdravotní služba, píše agentura ČTK.

Samotné předepisování antidepresiv se v Británii zvýšilo o 28 procent od období roku 2007 do roku 2008 a v období roku 2010 na rok 2011 z 34 milionů předpisů na 43,4 milionu. Předepisování anxiolytik, tedy léků odstraňujících úzkost, za stejné období stouplo o osm procent ze šesti na 6,5 milionu a množství prášků na spaní vzrostlo o tři procenta z 9,9 milionu na 10,2 milionu předpisů.

Spotřeba antidepresiv a prášků na spaní je největší na severozápadě Anglie, kde je ekonomická situace nejsložitější. Podle Emer O'Neillové ze svazu Depression Alliance, může deprese propuknout v důsledku stresujících událostí, jako je ztráta zaměstnání nebo bydlení. „Ekonomické potíže se promítají do nárůstu počtu lidí trpících depresí,“ dodala.

A nejde jen o Británii: také v Česku rok od roku stoupá spotřeba prášků na spaní i antidepresiv. Lékaři však varují, že krátkodobě sice prášky mohou pomoci, ale dlouhodobě situaci neřeší a hrozí vznik závislosti jak na lécích na spaní, tak na antidepresivech.

Deprese – jedno z nejčastějších psychických onemocnění… více

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).