Hlavní navigace

V Koláčovém království frčí rustikální koláče i chleba s vajíčkovou pomazánkou

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
V Koláčovém království pečou jen ze základních surovin, chemie a náhražky jim do kuchyně nesmí. A na chuti je to znát. Pokud nefandíte předraženým nafintěným dezertům, ale máte rádi klasiku se špetkou domácí pohody, vyražte s námi do pražských Nuslí.

I když je Markéta Bajerová vyučená kadeřnice, už rok a půl se naplno věnuje pečení koláčů, jaké jste ještě nejedli. Nic načančaného, pěkně podomácku s opečenými křupavými kraji a těmi vůbec nejzákladnějšími surovinami v základu. A lidé to tak milují, alespoň v Nuslích a celé řadě pražských kaváren, kam z Koláčového království její sladké tečky míří. Co všechno tu pečou a co vám nesmí uniknout?

Z kadeřnictví do pekárny

Markéta Bajerová celý život stříhala, barvila, natáčela a foukala kadeře, ovšem jak už to tak bývá, jednoho dne se její elán vyčerpal. „Přestalo mě to bavit, už jsem se neměla kam posouvat. Ale pečení, to mě bavilo už odmala,“ říká Markéta. A podobně na tom byl i její manžel. „Já jsem dělal s auty, věnoval jsem se sportu, ale vždycky mě to táhlo k práci s lidmi, toužil jsem po nějaké malé kavárničce. Takže když nám syn trochu odrostl, tak jsme si s ženou řekli, že zkusíme podnikat a otevřít si pekárnu. Dělat něco svého,“ vypráví o společných podnikatelských začátcích Karel Bajer.

Největší problém v začátcích podnikání? Projektanti

I když původně zvažovali centrum města, nakonec si pro své království vybrali Prahu 4, kde celý život bydlí a mají to tu rádi. V blízkosti jsou navíc školy, park a celkově jde o dobré místo s dosahem tramvaje. „Když jsme našli tento prostor, tak jsme dlouho neváhali,“ říká Karel Bajer. A to přesto, že v místě budoucího podniku bývala jen prodejna potravin, a bylo tak třeba celý prostor i zázemí z gruntu přebudovat na výrobní prostory. „Největší problém byli projektanti, vystřídali jsme jich čtyřicet dva, než jsme našli takového, který by nám všechno nakreslil tak, jak jsme chtěli a potřebovali,“ vzpomíná na složité období Karel Bajer.

Dojít až ke kolaudaci bylo tedy velmi náročné nejen psychicky, ale i finančně, neboť Bajerovi během celé přestavby museli platit v budované provozovně nájem i veškeré stavební práce. „Byli jsme si svým rozhodnutím ale jistí, věděli jsme, že nemůžeme couvnout, že musíme jít dál až do cíle, což se nám po tři čtvrtě roce konečně podařilo a otevřeli jsme,“ říká Karel Bajer.

Otvíračka vyšla na podruhé

Otevřeno ale dlouho neměli. „Tři měsíce po otevření jsme fungovali jako pekárna, pekli jsme housky, makovky, ale i slané koláče a hodně slaného pečiva, byla to ale rutina, to nebylo zajímavé ani pro zákazníky, ani pro mě,“ vysvětluje Markéta. Takže na měsíc zavřeli, aby si ujasnili, jak podnik budou vést dál. A začali znovu. Se sladkými koláči, dezerty a sušenkami, kdy na první dobrou poznáte, že tohle jsou mlsy z Koláčového království.

„Já vždycky říkám, že moje žena do každého kousku přidá kus Markéty, a to je to, čím se odlišujeme od jiných. Troufnu si říct, že u nás koupíte produkty, které nekoupíte nikde jinde,“ říká Karel Bajer. Musí to být něco originálního, a přitom ze zcela základních surovin, bez chemie, bez barviv, se základní chutí. „Pět surovin pro nás bývá strop,“ říká Markéta Bajerová, která stojí za veškerými produkty, které vyjdou z trouby. Přičemž Karel se stará o provoz, zákazníky a zásobování.

Koláč s čerstvými fíky je zimní novinka

K nejžádanějším koláčům patří čokokostka a hruškový koláč s mascarpone, ale frčí tu i lískooříškový koláč s jablky nebo limetkový cheesecake. Hlídat byste si měli i měsíční nabídku speciálních koláčů, tzv. koláč měsíce, měli tu višňový s marcipánem, meruňkový s meduňkou nebo teď naposledy fíkový – čerstvé fíky ponořené do přírodního sýru ovoněné vánočním kořením a bohatě zasypané vlašskými ořechy. Mňam. „Markéta si začíná hrát s cukrařinou a chystá více dezertů, k tomu ještě rozšiřuje portfolio sušenek,“ říká Karel Bajer.

Za patnáct korun tu koupíte velkou cizrnovou nebo pohankovou sušenku, pro klasiky je tu máslová nebo kakaová s kokosem. A jestli zrovna nemáte chuť na sladké, dejte si jedinou slanou baštu, kterou tu mají, a to lahodnou domácí vajíčkovou pomazánku na exkluzivním chlebu. „Je to takový pozůstatek z doby, kdy jsme tu ještě měli pekárnu. Denně ji namažeme na dva pecny, lidé ji tu mají moc rádi,“ říká s pýchou Markéta.

Koláčové království do každé kavárny

Koláčů tu napečou denně kolem pětatřiceti až pětapadesáti, ať už v hranatých formách, z nichž se nakrájí dvacet čtyři kousků, nebo v kulatých, ze kterých nakrájí deset porcí. „Denně připravíme pět set porcí koláčů, přičemž v Koláčovém království jich denně prodáme až dvě stě porcí, zbytek míří do kaváren, které našimi koláči zásobujeme,“ říká Karel.

To ale v kavárnách nepoznáte, protože ty se tím nechlubí. „Nám to ale nevadí, pro nás je důležité, že lidé je chtějí jíst a kavárny či cukrárny si je stále objednávají. Je to pro nás i skvělá zpětná vazba, víme, že naše koláče chutnají i jinde než v Nuslích, kolik se jich kde prodá a za jakou cenu. Zpětně bychom z toho mohli těžit, kdybychom se rozhodli, že si v budoucnu otevřeme další podnik,“ říká o budoucích plánech Karel Bajer.

Čím si jsou ale naprosto jistí, že nikdy nechtějí franšízu. „A jestli nějakou pobočku, tak takovou, kterou bychom měli pod absolutní kontrolou,“ trvá nad stálým dohledem nad kvalitou Markéta Bajerová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).