Hlavní navigace

V jednom bytě s nemocným covidem. Jak se nenakazit?

30. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
S přibývajícím množstvím osob nakažených covidem-19 přibývá také situací, kdy jednu domácnost musí sdílet lidé nemocní a zdraví. Odborníci radí, jak postupovat, abyste snížili riziko nákazy.

V těchto dnech přibývají pravidelně tisíce případů potvrzené nákazy nemocí covid-19. Zůstat zdraví mezi nemocnými není jednoduché a nákaze nemusí zabránit ani veškerá opatření. Lékaři doporučují, jak lze riziko alespoň omezit.

Co se dozvíte v článku
  1. Životní styl jako prevence
  2. Očkování
  3. Karanténa a izolace
  4. Oddělené lože i kartáčky na zuby
  5. Doporučení pro domácí izolaci při covidu

Životní styl jako prevence

Můžeme se snažit o to, být obecně v co nejlepší kondici. Zdravě jíst a pít, dobře spát, dostatečně se hýbat, nekouřit… Samé známé věci. Již předchozí odborná zjištění ukazují, že ve větším riziku onemocnění covidem či jeho těžšího průběhu jsou například lidé obézní, kuřáci či osoby s některými chronickými onemocněními (často souvisejícími právě s nezdravým životním stylem).

Ale není tomu tak vždy a stoprocentně, někdy onemocní, a to dokonce i s těžkým průběhem, i lidé zdraví či mladí.

Očkování

Víme, že nakazit covidem se mohou i lidé očkovaní, byť je u nich riziko podle všeho nižší a případný průběh nemoci mírnější. Stále je možné se nechat začít očkovat. Po celé České republice vznikla řada míst, kde je možné se očkovat bez předchozí registrace. Na místa tak stačí pouze přijít. Jejich seznam najdete v přehledu očkovacích míst Ministerstva zdravotnictví ČR.

Aktuálně se otvírá možnost přeočkování třetí posilující dávkou, pro osoby nad 60 let a rizikové a chronicky nemocné pacienty po pěti měsících od předchozího očkování, pro ostatní zatím po šesti měsících.

Karanténa a izolace

Karanténa i izolace jsou nástroje, které mají zamezit šíření nakažlivé nemoci. Hlavní rozdíl mezi nimi je v tom, že v izolaci jsou osoby už nakažené. Karanténa slouží k oddělení lidí, u nichž je na nákazu podezření, ale ještě nebyla prokázána ani vyvrácena.

Izolován je člověk nakažený covidem-19, a to proto, aby se zabránilo dalšímu šíření nemoci.

V karanténě se ocitnete, pokud jste byli v rizikovém kontaktu s člověkem pozitivně testovaným na covid. Karanténa je až na výjimky povinná a většinou probíhá doma. Aktuálně nemusí povinně do karantény osoby očkované, které nemají příznaky onemocnění, ale nicméně i zde je již doporučena karanténa dobrovolná. Tyto podmínky se mohou změnit, doporučujeme proto sledovat aktuální situaci.

Oddělené lože i kartáčky na zuby

Zásady pro domácí izolaci, která se týká osob s potvrzeným covidem a jejich blízkých, zpracovala jako jeden z bodů v materiálu Rady pacientům: domácí léčba covidu-19 Společnost infekčního lékařství České lékařské společnosti J. E. Purkyně (ČLS JEP).

(Plné znění textu je ke stažení na webu České lékařské komory. Autory materiálu jsou Rolando Arias Anaya, Interní a diabetologická ambulance, Diakom Písek, Aleš Chrdle, Infekční oddělení Nemocnice České Budějovice a Pavel Dlouhý, Infekční oddělení Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem.)

Lékaři připomínají hlavní pravidla, které pomohou nešířit nemoc dále. Samozřejmě ne vždy je možné v domácích podmínkách všechna daná doporučení dodržet. Máte-li například menší byt či děti, je dodržování některých rad mnohdy v praxi nereálné, zejména pokud jde o vzájemný kontakt. Důležité je také nepropadat extrémům a dbát i na psychické zdraví, což v podobné situaci jistě není snadné.

Ale určitě můžeme vždy udělat alespoň některá dílčí opatření, jako je hygiena, oddělení pomůcek v koupelně a další:

Doporučení pro domácí izolaci při covidu

Pohyb po bytě

  • Pokud možno zajistěte pobyt v samostatném, dobře větraném pokoji.
  • Omezte pohyb po bytě a ve společně používaných prostorech.
  • Konzumujte stravu odděleně od ostatních.
  • Omezte kontakty s ostatními členy domácnosti na minimum, členové domácnosti se zdržují v jiné místnosti; v případě nutného kontaktu dodržujte odstup nejméně 2 metry.

Respirátory

  • Všichni členové domácnosti používají respirátor vždy při vzájemném kontaktu. Během používání se respirátoru nedotýkejte a nemanipulujte s ním. V případě zvlhnutí nebo znečištění jej vyměňte za nový.
  • Respirátor je třeba sundávat náležitou technikou: nesahat na přední stranu, sejmout pomocí lemu (gumiček) zezadu.
  • Po sejmutí respirátor zahoďte a umyjte či vydezinfikujte si ruce.

Kontakt s lidmi

  • Pokud potřebujete péči druhé osoby, omezte počet osob, které se o vás starají; ideálně by mělo jít o mladší a zdravé osoby nebo osoby očkované.
  • Po dobu nařízené izolace nejsou v bytě povoleny žádné návštěvy.

Hygiena

  • Časté mytí rukou, případně jejich dezinfekce se doporučuje všem členům domácnosti. Nutné je to zejména před přípravou či konzumací jídla, po požití jídla, a pokud jsou ruce viditelně znečištěné. Po umytí rukou vodou a mýdlem používejte jednorázové papírové ručníky. Pokud je nemáte k dispozici, vyměňujte látkové ručníky nejméně jednou denně.
  • Během kýchání zakryjte nos a ústa jednorázovým kapesníkem. Použité kapesníky vyhazujte, v případě látkových vyperte za použití detergentu a vysoké prací teploty (60–90 °C).
  • Zamezte přímému kontaktu s tělními tekutinami pacienta, zejména se sekrety dutiny ústní a dýchacích cest a se stolicí. V případě péče o dýchací cesty, manipulaci se stolicí, močí a odpadem používejte jednorázové rukavice a respirátor. Splachování toalety provádí pacient i osoby pečující vždy se sklopeným víkem. Před a po použití rukavic a respirátoru si umyjte/dezinfikujte ruce.
  • Rukavice nepoužívejte opakovaně, respirátor vyměňte nejméně jednou za 24 hodin.
  • Pro potřebu pacienta používejte vyčleněné prádlo a jídelní nádobí, které je po použití nutno umýt/vyprat za použití detergentu.
  • Denně proveďte čištění a dezinfekci povrchů v okolí pacienta, jako jsou noční stolek, rám postele a další vybavení pokoje. Nejprve je umyjte běžným domácím čisticím prostředkem, následně dezinfikujte například 0,5% roztokem chlornanu sodného (Savo apod., v souladu s návodem na použití). Stejným způsobem alespoň jednou denně umyjte a vydezinfikujte povrchy v koupelně a na toaletě.
  • Použité textilie by měly být uloženy v pytli na prádlo. Prádlo neroztřepávejte a při manipulaci s ním použijte jednorázové rukavice. Oblečení, ložní prádlo a ručníky perte za použití běžných pracích prostředků při teplotě 60–90 °C a pečlivě usušte.
  • Při manipulaci s prádlem, čištění a úklidu používejte rukavice a ochranné oděvy (plastová zástěra). Úklidové rukavice se po umytí mýdlem a dezinfekci v 0,5% chlornanu sodném (např. Savo) mohou znovu použít. Rukavice na jedno použití (nitrilové, vinylové) po použití vyhoďte. Po sundání rukavic si umyjte, osušte a dezinfikujte ruce.
  • Rukavice, respirátory a další odpad vzniklý při péči o pacienta vyhazujte do igelitového pytle na odpadky umístěného do uzavřeného odpadkového koše v pokoji nemocného. Tento pytel jednou denně vynášejte do popelnice s komunálním odpadem.
  • Vyhněte se i jinému kontaktu s předměty z bezprostředního okolí pacienta: nesdílejte pomůcky osobní hygieny jako kartáček na zuby, cigarety, příbory, nádobí, nápoje, ručníky, žínky, povlečení a podobně.

Zdroj: ČLS JEP

Další informace najdete také na oficiálním portálu covid.gov, například v sekci hygiena, domácnost či izolace a karanténa, kde lze také sledovat aktuální opatření.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).