Hlavní navigace

V dětství měl rád čokoládu s rohlíkem, teď vyrábí čokolády s chlebem, vínem či whisky

22. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Ajala
Hrdě vyrobeno v České republice. S tímto mottem nabízí výrobce pod značkou Ajala celou řadu čokolád, které mají různé chutě, ale jedno společné – výběrové kakaové boby, třtinovou šťávu a vysokou kvalitu.

Kdo se zajímá o kvalitní čokolády, pravděpodobně o značce Ajala již slyšel. Kdo někdy hledal dobrou čokoládu jako dárek, mohl narazit na její graficky poutavé obaly. A kdo rád zkouší nové, neotřelé chutě a kombinace, má právě teď šanci opět u tohoto moravského výrobce.

Novinky jsou to opravdu originální. Filip Teplý, zakladatel brněnské čokoládové manufaktury Ajala, popisuje, jak ho vůbec napadlo vyrábět čokoládu s kousky chleba, porcí vína nebo douškem dobré whisky.

Co se dozvíte v článku
  1. S čokoládou experimentovali už dávní indiáni
  2. Inspirace pro chutě čokolád? Poslední večeře Páně
  3. Chleba: „Naše první čokoláda, kterou doporučujeme kousat…“
  4. Čokolády Víno a Whisky i pro řidiče?
  5. Rarita či dárek

S čokoládou experimentovali už dávní indiáni

Zdánlivě netradiční čokolády vlastně vycházejí z dávných tradic. Výrobce se totiž inspiroval indiánským užíváním čokolády:

„Moc se to neví, ale indiáni byli velcí experimentátoři, do čokolády přidávali různé koření, bylinky a další různorodé ingredience, které jim prales poskytoval. My jsme se inspirovali tímto přístupem a převedli jej na evropský kontext,“ říká Filip Teplý, který výrobnu čokolády provozuje se svojí ženou Silvií (spolu na úvodním snímku).

U aktuálních novinek – čokolád Chleba, Víno a Whisky – nejde o jejich první experimenty. Na neobvyklé kombinace si totiž v Ajale potrpí, a i u zákazníků se prý těší velké oblibě:

„Milujeme je a naši zákazníci také. Čokoláda s mořskou solí je naše vůbec nejprodávanější, s tou se sušenými květy a pomeranči jsme získali stříbrnou medaili na European Chocolate Awards a souhra maliny a pistácie ve spolupráci s Dezertinou je zase ideální letní kombinace. Takže jednoduše – ano, rádi experimentujeme, ale vždy tak, aby chutě souzněly s chutí čokolády a nepřebíjely ji,“ popisuje Filip Teplý.

Galerie: Novinky z Ajaly – čokolády Chleba, Víno a Whisky 

Inspirace pro chutě čokolád? Poslední večeře Páně

Dobrá, ovoce či oříšky jsou však celkem běžnou součástí čokolád. Ale víno? A dokonce chleba? Idea je podobně netradiční jako výsledný produkt:

„Víno a Chleba vznikaly jako naše čokolády pro Velikonoce, kde hlavní inspirací byla Ježíšova poslední večeře, kde se jedl chléb a pilo víno,“ přibližuje výrobce.

Nápad s „chlebovou“ čokoládou měl přitom v tu dobu již nějakou dobu v hlavě. Velikonoce byly jen skvělá příležitost tento nápad, pramenící dokonce již z dětství, realizovat:

„Já jsem v dětství měl hodně rád čokoládu s rohlíkem, a to se stalo inspirací k této trošku dospělejší a chuťově zajímavější verzi mé dětské pochoutky,“ přiznává Filip Teplý.

O čokoládě s vínem přemýšleli také dlouho. Nesnaží se dělat každou čokoládu jako naprostý originál za každou cenu, spíše jim jde o vyjádření vlastního přístupu k čokoládě.

Chleba: „Naše první čokoláda, kterou doporučujeme kousat…“

Vrtalo mi hlavou, jak asi taková „čokoláda s chlebem“ chutná a jak vzniká. Je v ní opravdu chleba a bude mi snad připomínat bochník Šumavy? Když rozbalím tabulku, voní po čokoládě a chleba z ní necítím, ale čokoláda má originální hořko-sladko-slanou chuť. A je hodně křupavá.

„Chleba v ní skutečně je,“ říká Filip Teplý. A to přímo – podle hodnocení mnohých – nejlepší chleba v Brně: žitný chléb z pekařství Chleba Brno. Nejprve je ale čokoláda lehce dochucena lahůdkovým droždí a solí, na chleba dojde v celém výrobním procesu až později.

Chléb v Ajale nejprve suší zjednodušeně „na strouhanku“ a pak drtí. Do čokolády se kousky chleba přidávají až v samém závěru při lití do forem a odlévání tabulek, aby zůstal křupavý a dodal tak čokoládě úplně novou strukturu – křupavou:

„To je něco, co v čokoládě nečekáte a co ji dělá jedinečnou. Navíc jde o slaný prvek, a sůl si s čokoládou rozumí naprosto báječně – podtrhuje její chutě, zvýrazňuje je. Aby byly chutě ještě výraznější, přidáváme kmín a zmíněné lahůdkové droždí. Chlebové kousky do čokolády přinášejí nejen skvělou chuť, ale také parádní křupací zážitek. Je to naše první čokoláda, kterou doporučujeme kousat.“

Čokolády Víno a Whisky i pro řidiče?

Byla by chyba čekat cosi jako pralinku z bonboniéry plněnou alkoholem. Tabulka čokolády s whisky má jakýsi skotský „ocásek“, který se vlní za chutí silné čokolády. I po přivonění to z čokolády jakoby lehce táhne alkoholem. U čokolády Víno však víno neodhalím, ani ve vůni, ani v chuti.

Alkoholové čokolády připravují v Ajale tak, že nadrcené kakaové boby dlouho macerují ve víně nebo whisky. Pak je namelou společně s panelou (sušenou třtinovou šťávou) a trochou kakaového másla. Alkohol se v procesu mletí odpaří a zůstat má pouze chuť.

„Čokoládu s vínem mohou i řidiči. Boby macerované ve víně se totiž při mletí přirozeně zahřívají a voda a víno se postupně odpaří. Jak přesně to děláme, to bych si rád nechal pro sebe. Stálo nás to opravdu nepočítaně testů a pokusů, než jsme ji vyladili podle našich představ,“ říká Filip Teplý.

Víno používané při výrobě je – alespoň v současné době – Natural Domin & Kušický Hron 2018. Své dodavatele vybírá Ajala pečlivě, Natural Domin & Kušický bylo první certifikované Bio vinařství na Slovensku.

Rovněž u whisky předcházelo finálnímu produktu hodně pokusů. A i tady procházejí kakaové boby dlouhou macerací, tentokrát ve skotské whisky Laphroaig, která se nakonec odpaří při mletí – její příchuť však zůstává patrná.

„U whisky nám byli částečnou inspirací naši kolegové ze Skotska, z čokoládové manufaktury Chocolate Tree. Ale říkali jsme si, že to chceme udělat jinak, více vyzdvihnout divokost whisky a chuťovou hru a pro nás typickou chuť čokolády,“ popisuje výrobce.

Galerie: Výroba čokolády Ajala

Rarita či dárek

Novinkami Chleba, Víno a Whisky výrobce míří více „na zvědavce“, výstižněji „na zvídavce“, než na běžného konzumenta čokolády.

„Bereme je spíše jako raritu pro lidi, kteří se výběrové čokoládě věnují a rádi ochutnávají. A pak je také myšlena jako neokoukaný, originální dárek. Přeci jen k vínu a chlebu má pozitivní vztah mnoho lidí a není zábavnější na návštěvu jako dárek přinést čokoládu z vína či whisky, než lahev jako každý druhý?“ 

Aktuálně jsou všechny čokolády od Ajaly dostupné na jejím vlastním e-shopu, kde máte jistotu kompletního sortimentu.

Jinak tuto značku čokolády koupíte například i na e-shopu Rohlík.cz či v síti prodejen Sklizeno, v mnoha kavárnách a menších obchodech po celé České republice, ale Chleba a spol. možná mít nebudou. „Nemůžu slíbit, že budou mít zrovna tyto rarity. Většinu si od nás berou spíše naše klasiky,“ říká Filip Teplý. A na závěr plánuje: „I následující nové čokolády, které chystáme, budou hodně experimentální.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).