Hlavní navigace

V Česku jsou syntetické drogy, které už zabíjely. Nejčastěji se kouří

12. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Dvaatřicetiletý muž zemřel na následky předávkování syntetickým kanabinoidem, velmi toxickou látkou, která se nejčastěji kouří. Odkud se tato látka vzala a kdo další je v ohrožení?

11. září 2018 došlo v Ostravě k úmrtí dvaatřicetiletého muže na následky předávkování syntetickým kanabinoidem v kombinaci s alkoholem ve vysokém množství. Další muž ve věku třicet šest let, který údajně spolu se zemřelým drogu a alkohol konzumoval, byl ve vážném stavu hospitalizován. Zdravotní problémy měl také šestnáctiletý chlapec, který údajně užil neznámou látku a byl hospitalizován pro křeče a poruchu vědomí. Souvislost mezi případy je Policií ČR prověřována.

TIP: Jak poznám, že moje dítě bere drogy?

Zdrojem syntetického kanabinoidu bylo údajně větší množství (stovky) balení nalezených v odpadním kontejneru. Policie má zatím informace o celkem šesti osobách, které drogu užily a měly zdravotní problémy, ale exponováno může být větší počet osob.

Kombinace kanabinoidů s alkoholem může být fatální

Momentálně se syntetické drogy mohou, stejně jako klasické drogy, vyskytovat a užívat v různých skupinách a prostředích – mezi experimentátory, psychonauty, v prostředí noční zábavy, mezi problémovými uživateli drog.Co se týče syntetických kanabinoidů, fatální následek může nastat po užití drogy samotné, riziko se ale zvyšuje v kombinaci s ostatními látkami, např. s alkoholem. Závažné zdravotní obtíže může přinést už i první experimentování s touto syntetickou látkou, a to vzhledem k tomu, že je toxická, například toxičtější než konopné látky,“ dodává vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík.

Co to jsou kanabinoidy?

Syntetické kanabinoidy jsou širokou skupinou látek, nelze je účinkem srovnávat s přírodními konopnými drogami. Syntetické kanabinoidy jsou mnohem toxičtější, některé velmi toxické. Jsou distribuovány nejčastěji ve formě rostlinné směsi nebo hmoty imitující hašiš. Nejčastěji se kouří.

Mezi riziky spojenými s jejich užíváním bývají popisovány tachykardie, nauzea, zvracení, agrese, agitovanost, sebevražedné myšlenky, úzkostné a depresivní stavy, křeče apod. Závažné dopady jako mrtvice, záchvaty, infarkt myokardu, rozpad svalové tkáně, poškození ledvin, psychózy nebo dlouhotrvající zvracení byly méně časté.

V Česku jde o výjimečný případ

V posledních letech bylo v souvislosti se syntetickými kanabinoidy zaznamenáno několik hromadných otrav, např. v Rusku bylo v roce 2014 hlášeno více než šest set otrav včetně patnácti úmrtí v průběhu dvou týdnů, rok nato byly v Polsku hlášeny stovky (více než dvě stě hospitalizací v průběhu jednoho týdne), a to po užití produktu s označením „Mocarz“ obsahujícího syntetické kanabinoidy.

Galerie: Před a po: Tohle umí drogy

Podle národní protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové jde v České republice o výjimečný případ. Doposud tedy nebyly případy intoxikace syntetickými kanabinoidy v ČR ve větší míře rozšířeny. Na české drogové scéně jsou užívané zejména látky podobné pervitinu. „Právě teď probíhá v rámci Systému včasného varování před novými psychoaktivními látkami informování jednotlivých adiktologických služeb po celé republice, jejich pracovníci přenesou informaci do terénu a budou informovat klienty. Situaci řešíme a spolupracujeme s policií, toxikologickými laboratořemi, službami a dalšími zapojenými subjekty. Podle aktuálních informaci na místě spolupracují všechny složky – policie, neziskové organizace, charita a další. Situaci budeme nadále monitorovat,“ uvedla Jarmila Vedralová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).