Hlavní navigace

V centru Brna je bistro plné švábů. Inspektoři natočili jejich úprk

13. 2. 2018

Sdílet

 Autor: SZPI
Náměstí Svobody je hlavní náměstí Brna, leží v samém centru historického jádra města. Najdete tu obchodní pasáže i výstavní paláce. A asijské bistro plné živého i uhynulého hmyzu, mastnoty a špíny.

Na prestižním místě, v srdci města Brna, na adrese náměstí Svobody 10, sídlí Asijské bistro Dragon II. Aktuálně je ovšem zavřené.

Při kontrole provozovny zjistili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) porušení hygienických předpisů tak mimořádného rozsahu, že podnik na místě uzavřeli.

„Hygienický a technický stav provozovny vylučoval bezpečnou přípravu pokrmů bez rizika kontaminace,“ uvedl Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI, a sdělil další podrobnosti. K důvodům uzavření provozovny mimo jiné náležely:

  • Hmyz: Rozsáhlý výskyt mrtvých i živých exemplářů lezoucího hmyzu (mj. švábů) v prostorech kuchyně.
  • Mastnota a nečistoty v kuchyni: Kuchyňská zařízení včetně sporáku, grilu a lednic byla zanesená silnou vrstvou mastnoty a nečistot svědčící o dlouhodobé rezignaci na úklid.
  • Riziko kontaminace: Díky zatečeným stropům olupující se omítka v části provozovny představovala riziko kontaminace surovin a připravovaných pokrmů.
  • Další nedostatky v hygieně: Podlahy znečištěné mastnotou, zbytky potravin a obalů, prachem a uhynulým hmyzem.
  • Nářadí mezi jídlem: V provozovně mezi potravinami byly uloženy předměty nesouvisející s výrobou, např. nářadí.

Inspektoři při kontrole zachytili podlahu plnou švábů a dalšího hmyzu, který prchal do úkrytu:

Inspektoři provozovateli bistra – společnosti T & H Bistro, s.r.o. – nařídili odstranění všech zjištěných nedostatků a zahájí správní řízení o uložení pokuty. „Bistro zůstane uzavřené až do okamžiku, kdy opakovaná kontrola inspektory SZPI potvrdí, že stav provozovny odpovídá požadavkům právních předpisů,“ říká Pavel Kopřiva.

Stav některých stravovacích provozoven je skutečně tristní, nedávno SZPI upozornila na případ, kdy v hostinci plavala přímo v hrnci utonulá myš:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).