Hlavní navigace

V čem jsou černá rajčata lepší než červená?

24. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Na českém trhu jsou ke koupi černá rajčata, která se od těch červených neliší v chuti a vůni, ale zejména ve vysokém obsahu jednoho až zázračného nutričního benefitu.

Statistiky praví, že rajčata jsou po bramborách nejrozšířenější konzumovanou zeleninou na světě. Není tedy divu, že se rajčata pěstují v téměř nekonečně velkém množství variant, ať už se to týká tvaru, velikosti, nebo barvy. Na trhu zatím nepříliš známou variantou jsou tak také rajčata černé barvy, které spotřebitel obvykle v nabídce maloobchodů nenajde. Tuzemští zahrádkáři je ale už pěstují.

Za černou barvou stojí divoká rajčata z Chile

Černé nebo velmi tmavé kultivary rajčat jsou pochopitelně výsledkem šlechtění. Vzhledem k tomu, že rajčata patří mezi hospodářské plodiny, u nichž se uplatňují i technologie GMO (geneticky modifikované organismy), může takové netradičně vypadající rajče vzbuzovat u některých jedinců obavy. Ty jsou ale liché.

V ČR nejčastěji pěstovaná odrůda INDIGO ROSE je výsledkem klasických šlechtitelských postupů, kdy zdrojem tmavě fialové až černé barvy plodů byla při šlechtění divoce rostoucí rajčata z Chile a Galapážských ostrovů.

Proč černá rajčata vznikla?

Černá rajčata se svými nároky na pěstování nijak neliší od tradičních rajčat, jejich plody jsou ale oproti běžným červeným rajčatům (kromě cherry rajčat) o něco menší. Dužnina nezralých plodů je stejně jako u běžných rajčat zelená, v době zrání se vybarvuje dočervena a plody mají stejnou chuť jako klasická rajčata, třeba v rajčatovém salátu. Na místě je tak otázka, proč vůbec černá rajčata vznikla.

Pomineme-li atraktivitu a jedinečnost, zůstává nám jeden nutriční benefit – totiž vyšší než obvyklá přítomnost anthokyanů. Jde o látky patřící mezi flavanoidy a v případě černých rajčat způsobují onu tmavou barvu. Anthokyany ve slupce přitom nijak neovlivňují chuť plodů, samotná jejich přítomnost je ale pozitivní. Představují totiž prevenci vůči kardiovaskulárním nemocem, rakovině nebo stařecké demenci, přičemž mechanismus působení těchto látek na člověka není dosud vysvětlen. Podle řady vědců a nutričních specialistů je ovšem vliv anthokyanů na člověka téměř zázračný. Pro rostliny zase znamenají tyto látky obranu před UV zářením, suchem nebo třeba nízkými teplotami.

Anthokyany najdete i v dalších tmavých plodech

Anthokyany se nenacházejí pouze ve slupce černých rajčat, ale ve všech oranžových, červených, modrých a tmavomodrých druzích zeleniny i ovoce, respektive ve všech druzích ovoce a zeleniny s výrazným zbarvením. Obecně přitom platí, že nejvyšší koncentrace anthokyanů jsou v drobnějších plodech. Nejvíce je tak těchto látek obsažených v černém rybízu, bezinkách, borůvkách, tmavých hroznech, v třešních, švestkách nebo červeném zelí, a nyní tedy také v černých rajčatech.

Tím se z konzumace této oblíbené zeleniny stává ještě o něco lepší volba, zejména pro pány, neboť rajčata jsou všeobecně známa jako zřejmě nejvýznamnější zdroj prevence vůči rakovině prostaty. A samozřejmě i vůči dalšímu širokému spektru chorob, což jsou ovšem údaje snadno a v mnoha variantách dohledatelné na řadě webových stránek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).