Hlavní navigace

V Brně otvírá unikátní tržnice s potravinami

12. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Brno-střed
Že to poslední dobou na brněnské gastronomické scéně pořádně žije, ví už snad každý. Nyní má ale Brno unikát, kterým se žádné jiné české město nemůže pochlubit.

Brňanům se otevřely brány jediné kryté tržnice s potravinami v České republice. Tržnice se nachází na Zelném trhu, kde se zelenina a ovoce u stánku prodávaly ještě dávno před tím, než farmářské trhy začaly prožívat svůj boom. Díky kryté tržnici si lidé nyní na tomto malebném náměstí mohou nakoupit i potraviny, které kvůli hygienickým normám není možné prodávat pod širým nebem.

Budova tržnice na Zelném trhu stojí už od roku 1951. Tržnice vyrostla na místě, kde stávaly tři měšťanské domy, které byly zbořeny během války. Za původním návrhem tržnice stojí architekti Emanuel Hruška a Jan Zavřel. „Zajímavé je, že Dům potravin, jak se tržnice jmenovala, měl konkurovat venkovním trhům s ovocem a zeleninou. Tehdejší doba kolektivizace zkrátka a dobře drobným pěstitelům nepřála,“ vypráví perličky z historie mluvčí tržnice Jan Šmikmátor.

Návrat do centra

Trhům nebyla ale nakloněna ani porevoluční devadesátá léta, kdy lidé raději než v centru města nakupovali ve velkých hypermarketech na perifériích měst. Dům potravin byl zrušen a v budově tržnice vznikl supermarket Julius Meinl. „Pamatuji si, že zde byl second hand, vietnamské bistro a drogerie,“ vzpomíná Jan Šmikmátor.

I když poslední roky tržnice chátrala, městská část Brno-střed, která budovu vlastní, v rámci snah o oživení centra města dlouhodobě usilovala o znovuzrození tohoto prostoru.

Cílem rekonstrukce bylo přiblížit se co nejvíce původní podobě tržnice. Bohužel necitlivá oprava z devadesátých let poškodila statiku budovy, což vedlo k mnoha komplikacím a odkládání znovuotevření tržnice.

Od bylinek až po zákusky

Prodejci i zákazníci se do tržnice poprvé vrátili 17. července 2017. Až do oficiálního otevření, které se koná 13. září, v tržnici probíhá zkušební provoz. I tak ale už všechna tři patra tržnice zaplnily stánky plné lákavých chutí i vůní.

Již nyní si lidé v tržnici mohou nakoupit sýry, uzeniny, sladké zákusky, řemeslná piva nebo voňavé bylinky. „Tržnice není supermarket, kde jeden subjekt prodává veškerý sortiment. Jako správcům tržnice nám jde o to, aby každý prodejce nabízel kvalitní a chuťově perfektní zboží. Protože usilujeme o lokálnost, vybíráme pouze prodejce z jižní Moravy a jejího nejbližšího okolí. Poslední kritérium, které zohledňujeme při výběru prodejců, je exkluzivita. Nechceme nabízet sortiment, který je možné sehnat na tuctu dalších míst v Brně,“ objasňuje výběr prodejců mluvčí tržnice.

Bohatý program

Tržnice však Brňanům nenabízí pouze prostor k nákupům. Už teď je pomyslný kalendář na Zelném trhu přeplněný kulturními i gastronomickými událostmi. Lidé se mohou těšit na pravidelné kulinářské show, kdy profesionální kuchaři návštěvníkům ukážou, co je možné uvařit ze surovin nakoupených přímo v tržnici. „Hned další den po oficiálním otevření se v tržnici bude konat až do 16. září Vinobraní a od 21. do 23. září se lidé mohou těšit na originální mnichovská piva, protože zde budeme mít Októbrfest,“ vyjmenovává program Jan Šmikmátor.

Cílem brněnské tržnice je přitáhnout Brňany do centra města. Kromě nákupů bude možná pro mnohé z nich velkým lákadlem také coworkingová kancelář na atraktivním místě. „Pro každého, komu vyhovuje práce ve sdíleném prostoru, máme v nejvyšším patře připravenou židli, stůl, superrychlý internet a jeden z nejkrásnějších výhledů v Brně. To vše nabízíme zdarma. Počítáme s tím, že se u nás budou coworkeři stravovat. Na oběd si mohou zajít do jednoho z bister, svačinu si koupí v pekařství a na kávu si zajdou do jazzové kavárny Podobrazy,“ lákavě o připravovaných projektech vypráví mluvčí tržnice.

Slavnostní otevření

Tajným tipem Jana Šmikmátora je vyhlídková terasa, na kterou se dostane každý, kdo vystoupá až na vrchol tržnice. „Zelný trh zde máte jako na dlani. Každému bych ale především doporučil, aby si tržnici prošel odspodu až nahoru, v každém patře si prohlédl i ochutnal nabízený sortiment a poslechl si příběhy našich prodejců. Máme zde například výrobnu těstovin a bistro Pastificio, které začínalo ve foodtrucku, blučinskou uzenářku paní Hanuškovou, sýraře Romana Kroupu z Dolních Dunajovic nebo pana Bedřicha, který prodává výborný med a medovinu,“ vypočítává mluvčí pestrou nabídku tržnice.

Tržnice Brno

Tržnice na Zelném trhu v Brně je otevřená už od poloviny července 2017. Ve středu 13. září bude ale ukončen její zkušební provoz a velkým slavnostním zahájením bude oficiálně otevřena. Během celodenní slavnosti na návštěvníky čeká kromě dobrého jídla a pití také představení všech prodejců, hudební doprovod a vše vyvrcholí koncertem Vltava na přilehlém nádvoří Staré radnice.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).