Hlavní navigace

V Brně a Ostravě umí „vyrobit“ dítě bez vad

22. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jak předejít tomu, aby kombinace genů dárkyně vajíček a neplodných párů v budoucím dítěti nezažehly nepříjemné nemoci? Testováním. Unikátním porovnáním už byly zjištěny vlohy k vrozené hluchotě i vady metabolické.

Perfektní dárkyně vajíček + perfektní obdarovaný = dítě bez vad. Takový je cíl programu ostravské a brněnské reprodukční kliniky Reprofit. Už šest měsíců tam procházejí všechny dárkyně vajíček důkladným genetickým testováním, které by mělo zamezit kombinaci genů dárkyně a neplodných párů, které by v budoucím potomkovi mohly zažehnout nepříjemné nemoci. Nikde jinde v Česku se v takové šíři testování a vzájemné porovnání dárkyň vajíček a jejich příjemců neprovádí.

Testují se geny na více než šedesát nemocí

Dárcovství vajíček ze zákona vyžaduje splnění několika podmínek. „Dárkyní může být pouze plnoletá žena ve fertilním věku. Věková hranice je v tomto případě osmnáct až třicet tři let. Základním předpokladem je plodnost, dobrý zdravotní stav a absence psychických a psychiatrických poruch. Kritéria však centra mohou mít různě nastavená, a tím pádem i různě přísná,“ uváděla již dříve pro server Vitalia.cz lékařka Kateřina Veselá.


Autor: Depositphotos.com

Laboratorní oplodnění vajíček

Aktuálně jsou ale pravidla na těchto klinikách přísnější. „U všech našich dárkyň v databázi testujeme už půl roku sedmdesát genů, které mohou způsobit více než šedesát chorob a nabízíme porovnání s příjemci jejího vajíčka. Pokud k nám přijde neplodný pár a potřebuje darované vajíčko, díky tomuto testování jsme schopni vybrat to nejvhodnější. Takové, kde partner nenese vlohy pro stejné genetické nemoci jako dárkyně. Pár je s dárkyní geneticky v souladu, tedy bez rizika závažných onemocnění pro jejich budoucí dítě,“ vysvětluje vedoucí lékař kliniky Pavel Otevřel.

TIP: Kdo se může stát náhradní matkou? Odměna je až půl miliónu

Jeden z pěti zdravých lidí je skrytý přenašeč dědičného onemocnění

Pokud je dárkyně vajíček přenašečkou závažných chorob, jako je cystická fibróza (CF) či spinální muskulární atrofie (SMA) – vrozená onemocnění, při nichž dochází k postupnému ubývání svalstva, a tedy schopnosti se pohybovat, klinika ji z registru vyřadí zcela. V dalších případech může darovat vajíčko pouze páru, který není přenašečem stejné genetické choroby, jakou má v sobě ona. „Průměrně jeden z pěti zdravých lidí je skrytý přenašeč vlohy pro závažné recesivně dědičné onemocnění. Pokud jsou oba partneři přenašeči vlohy pro stejné onemocnění a předají oba zároveň tuto vlohu svému dítěti, bude postižené,“ vysvětluje vedoucí genetického programu Kliniky GENNET Monika Koudová.

Zjistit se dají i vlohy k vrozené hluchotě

Testování těchto dvou závažných chorob, CF a SMA, je povinné. Pokud však chce neplodný pár získat jistotu, že se vyhne riziku dalších nemocí, připlatí si přibližně deset tisíc korun. U dárkyň, které už prošly na klinikách testováním, genetici nejčastěji nacházejí sklony k nedostatečné přeměně vitaminu H, který pomáhá tělu metabolizovat tuky a sacharidy a je spojován i se správnou funkcí nervového systému.

Galerie: Rodí starší ženy. Riziko vývojových poruch stoupá

„Dosud provedenými testy jsme u partnerských párů i dárkyň zjistili vlohy k vrozené hluchotě, poruchám zraku, neurologickým i metabolickým vadám,“ doplňuje Monika Koudová. Podle vědeckých studií se pravděpodobnost, že se potkají dva přenašeči vlohy pro stejné onemocnění, pohybuje mezi 1–2 %. A jinak než genetickým vyšetřením nelze toto riziko zjistit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).