Hlavní navigace

Už nechci mít panděro!

22. 4. 2010

Sdílet

 Autor: SXC
Větší břicho je realitou téměř každého muže po třicítce. Sportují, nepřejídají se a stejně si musejí rok od roku povolit pásek. Jak se zbavit obtížného pupku?

Štíhlé nohy, pevná ramena a… pivní mozol. Začíná to nevinně a v menší či větší míře se s tím setká každý muž, který přesáhne Kristova léta. „Zhruba do svých třiceti let jsem s váhou rozhodně problém neměl. Byl jsem spíš hubený než tlustý. Pak, během jednoho roku, mi šíleně narostlo břicho,“ svěřuje se podnikatel Martin Juřický. Na změně jeho postavy se podepsal zhoršený životní styl – více práce, méně pohybu, chůzi vystřídalo auto a stravovací návyky také nejsou ideální. Pravidelný čtvrteční basket pana Juřického rozhodně nezachrání.

břicho

Na druhé straně jsou muži, kteří mají pravidelný pohyb, ale většímu břichu se také nevyhnou. „U mužů po třicítce je to opravdu obvyklý problém. Lidské tělo se vyvíjí, metabolismus se zpomaluje a to, co bylo tělo schopné kompenzovat dříve, už teď jen tak samo nezvládne. Nehledě na to, že člověk v tomto věku možná také více preferuje kariéru, rodinu, atd.,“ říká člen profesionálního týmu osobních trenérů World Class David Hehejík. Muže středního věku povzbuzuje, aby nezastávali pasivní stanovisko. Také s velkým břichem lze něco udělat, ale nebude to jednoduché. „Nadbytek tuku v oblasti břicha u zdravých mužů (bez hormonální poruchy) není něco, co vás náhle přepadne a nechce se pustit. Je to váš problém a jeho řešení máte ve své moci! Ať už za pomoci odborníka nebo bez ní,“ dodává.

Čtěte téma: Pivní břicha – jsou opravdu z piva?

Panděro, pupek, cejcha, „pivní“ mozol … Je viníkem skutečně hlavně konzumace piva?

Jak se zbavit pupku?

V této chvíli mají muži na vybranou – buď se s přibývajícími kilogramy smíří, každý přece nemusí mít „čtverečky“. Nebo s tím zkusí něco udělat. „Abyste se zbavili tukových zásob v oblasti břicha, je nejprve nutné změnit své stravovací návyky. Ovšem postupně, žádný spěch! varuje David Hehejík. Jakákoliv radikální metoda, při které možná dojde k jednorázovému úbytku kilogramů, není řešením a spíše organismus zatíží. Je potřeba postupně si osvojit potřebné návyky, jinak, a to dost pravděpodobně, se dříve či později budete muset se svým výsledkem rozloučit.  

JÍDLO:

jídlo

Až ze sedmdesáti procent ovlivňuje naši váhu to, co jíme. Jen pravidelný pohyb vás břicha nezbaví, pokud si budete stejně pravidelně dopřávat knedlo zelo vepřo nebo švestkové knedlíky. „Svým klientům primárně doporučuji vyloučit ze stravy sacharidy v druhé polovině dne. To znamená malá příloha k obědu je v pořádku, k svačině bychom měli „housku“ nahradit zeleninou a u večeře se chovat obdobně,“ říká David Hehejík. Přičemž nezapomeňte, že i jablko a jiné ovoce je ve večerních hodinách mlsáním.

O modelkách se říká, že po páté nejedí. Podle Davida Hehejíka je spíše rozhodující, v kolik hodin jdete spát. „Poslední jídlo dne snězte čtyři až pět hodin před spaním, přičemž jděte spát s pocitem, že jste nalačno. To ovšem neznamená hladoví!“ Hladovění se vůbec vyvarujte i během dne. Organizačně to může být problém, ale pravidelnost vašeho jídelníčku včetně posledního jídla s ohledem na následný spánek vaše tělo více než ocení. Jezte pětkrát denně, pijte dostatek vody (až tři litry převážně stolní vody), a teď vás nepotěším – vylučte ze stravy alkohol, který může redukci hmotnosti dost podstatně zbrzdit, ne-li zastavit, a to člověku na morálce „vytrvat“ nijak nepřidá.

Čtěte téma: Obezita zabíjí i v Česku

Co hrozí tlouštíkům? Zjednodušeně a morbidně řečeno: dřív zemřou nebo vážně onemocní.

POHYB:

Každý jsme jiný a samozřejmě neexistuje univerzální trénink pro každého. Rovněž není možné shrnout trénink do jednoho článku, pokud chceme být ke čtenářům poctiví. Osobní trenér David Hehejík ovšem doporučuje komplexní cviky, kterými zatížíme velké svalové skupiny. Například chůze do kopce nebo dřepy. „V případě, že budete cvičit především intervalovou metodou, tzn. ve vyšší intenzitě jinými slovy krátkou dobu (např. půl minuty až dvě) zátěž, která si vynutí nezbytný odpočinek zhruba do jedné až dvou minut s následným opakováním po dobu necelé tři čtvrtě hodiny (kdo s tréninkem začíná, bude cvičit dle svých možností kratší dobu), zvýšíte proteinový obrat ve svalech. Svalovou tkáň do jisté míry narušíte – a to výrazně více než při běžných aerobních aktivitách. Například při souvislém běhu s nízkou intenzitou v trvání půl hodiny a více.“

To znamená, že zatížením velkých svalových skupin ve zmíněném režimu donutíte regenerovat velké množství svalové hmoty, se při dodržení výše zmíněných pravidel stravování příznivě promítne i do vašeho metabolismu. Urychlí se, a to i nad rámec tréninku (až hodiny po tréninku bude váš klidový metabolismus zvýšený, což v případě souvislé metody v takové míře nenastává) a tuk by měl začít mizet i z oblastí, kde je genetikou dáno, aby se ukládal – tedy i z vašeho břicha! „Nezapomínejte, že tuk v oblasti břicha nemusí být jen podkožní, ale i útrobní (viscerální), který obklopuje vnitřní orgány,“ říká David Hehejík.

CVIKY NA BŘICHO:

S velkým břichem často bojujeme nesmyslnými cviky. Každý jako by si řekl: „Mám velké břicho, budu dělat sklapovačky.“ Jenže ono to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. „Často v posilovnách vídám, jak lidé posilují přímý sval břišní, který pak sice vypadá dobře, ale jeho funkce s ohledem na čas, který se mu věnuje, až tak důležitá není. Mnohem významnější jsou cviky, při nichž se zapojuje příčný sval břišní. Ten v oblasti oblasti břicha plní nejen nezbytnou posturální funkci, ale při správném zapojení tvaruje oblast břicha ve většině případů prakticky okamžitě – právě tím, že ji oplošťuje,“ radí David Hehejík.

Muži s „pivním“ břichem také často používají k dýchání jen ventrální (přední) část bránice, čímž se nadechují převážně „do břicha“. „Pokud na sobě chtějí zapracovat, doporučím jim věnovat několik minut denně soustředěného dýchání do oblasti zad, respektive spodní části hrudníku až beder, což lze následně aplikovat i v samotném tréninku a postupně tuto novou dovednost „přenechat“ podvědomí,“ uzavírá David Hehejík. 

Ilustrační foto: Agentura ISIFA.cz 2×, SXC 1×

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).