Hlavní navigace

Už ne posilovna, ale venkovní hřiště. Kde je hledat a jak cvičit

9. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Možná už jste nějaké viděli, protože rostou doslova jako houby po dešti. A jestli chcete protáhnout tělo v přírodě a nejste typ do posilovny, bude pro vás workoutové hřiště to pravé.

Co bylo donedávna „undergroundem“, je dnes in. Podobně jako třeba parkour u dospívajících, bylo cvičení na přírodních hřištích spíš pro pár jedinců, na které jsme se dívali trochu skrz prsty cestou z tělocvičny po lekci aerobiku. Dnes existují akreditované výukové programy zaměřené i na tzv. street workout či kalisteniku. A podle slov Jana Novosada, který školí odborníky ve fitness, má návrat k přirozenějšímu způsobu cvičení zelenou.

Arnold za zenitem

Ideálem dneška už nejsou nabobtnalé bicepsy na pažích, obří prsní svaly a pekáč buchet na břiše, jako si je ještě pamatujeme z dob Rockyho nebo Terminátora, kteří zdobili pokojíčky všech kluků.

„Nastala nasycenost a snad i přesycenost klasickým fitness prostředím dnešní doby,“ potvrzuje Jan Novosad. „Probouzí se vlna založená na větší komplexnosti a přirozenosti pohybu, jako je parkour či MovNat, která vychází a rozvíjí principy popsané v Methode Naturale – Hébertově přirozené metodě. Já osobně bych si přál ještě více prostorů, hřišť, a především lidí, kteří chtějí tvořit a přijímat informace, které vedou k hlubšímu vnímání těla a kultivují přirozené pohybové dovednosti.“


Archív Jana Novosada

Vylézt na strom, přeskočit potok nebo zvedat kameny je to nejpřirozenější cvičení, co si můžete naordinovat. Protože jsme ale podle Jana Novosada zvyklí za cvičením „chodit“, v praxi to splňují nové formy hřišť.

Je nás zkrátka čím dál víc, kdo se hýbeme pro sebe a požitek z pohybu. Nejen pro efekt udělat to lépe nebo více než ten druhý. A dát na odiv svaly nebo vyrýsované břicho.

Svět je hřiště

Vlastně by ona workoutová hřiště pro dospělé nebyla potřeba: vylézt na strom, přeskočit potok nebo zvedat kameny je to nejpřirozenější cvičení, co si můžete naordinovat. Protože jsme ale podle Jana Novosada zvyklí za cvičením „chodit“, a nejlépe pro konkrétní nabídku možností, v praxi to splňují nové formy hřišť.

„K čemu bude člověku v kanceláři, že na tréninku dělá desetkrát pistol squat (dřep na jedné noze) a v kanceláři sedí osm hodin denně a v životě zvedá věci dvacetkrát denně stále s ohnutými zády?“ komentuje Jan Novosad většinu z nás, kteří cvičí „jen“ na speciálních lekcích. „Rád bych vnímal, že se tyto dovednosti více předávají se smyslem pro jejich praktické použití v životě. Proto jsou důležité nejen vhodné informace, ale i prostředí.“

Jak vypadá hřiště pro dospěláka

Je to zkrátka trend a narazíte na ně hlavně ve městech. Většinou to jsou různě tvarované a sestavené kovové konstrukce. Občas se objeví i konstrukce s prvky přírodních materiálů (dřevo), ale to jsou spíše výjimky.

„Konkrétní místa lze vyhledávat, objevovat, ale i vkládat jejich polohu na internetových mapách a specializovaných webových stránkách,“ říká Jan Novosad. „Já doporučuji udělat si obchůzku okolí, kde se nacházím, a je dost pravděpodobné, že nějaké objevíte. Často jsou taková hřiště spojená s dalším prostorem určeným pro veřejnost, jako jsou dětská hřiště, sokolovny, ale i klasické posilovny, restaurační zařízení či místa určená pro relaxaci, odpočinek.“

Cvičenec samotář

Pokud vás hřiště láká jako přirozená forma kultivace těla a nejste nadšení z odborného vedení, nebojte se vyzkoušet to tu sami. Hlavní zásada je jednoduchost a vše dělat tak, aby vám bylo příjemně.


Autor: Depositphotos.com

Venkovní hřiště pro aktivní lidi rostou zejména ve městech

„Vybudujete si chuť do pohybu, protože kde není tlak, není pocit nutnosti, pak ani není nechuť a přemlouvání,“ vysvětluje svůj přístup Jan Novosad. „Spousta lidí se mnou ale nebude souhlasit, protože bez motivování, překonávání limitů, bolesti a kdo ví čeho si to nedokážou představit.“

Co doporučuje odborník vyzkoušet, aby vás to na workoutovém hřišti bavilo?

Jak cvičit

  • Dělejte cviky a pohyby jen s vlastním tělem v komfortním nastavení a vnímání těla.
  • Zkuste dřepy, kliky, nebo se jen pohybujte ve vzporu či podporu ležmo/klečmo.
  • Přitahujte se na hrazdě či na větvi, nebo jen ručkujte, houpejte se, zavěšujte své tělo v prostoru tak dlouho a často, dokud vám to způsobuje radost a ne utrpení a bolest.
  • To samé platí u všech ostatních pohybů.

V partě to jde taky

Pokud si raději chcete hledat vedený kurz, dělejte to podle svého osobního záměru. Co chcete cvičením pro sebe získat? To je základní otázka, na kterou byste si měli odpovědět. Ať vás nesvádí motivace a cíl někoho jiného.

„Největší síla vzoru a předávání zkušeností se děje přímo na samotných hřištích. Velká část sdílení se děje formou společného tréninku, kde jeden určuje obsah, nebo si jede každý sám svůj plán a dochází ke vzájemné inspiraci a motivaci. Pořádají se také inspirační setkání, workshopy,“ shrnuje „hromadné“ možnosti Jan Novosad.

Najděte si trenéra

To je tip pro ty, kdo nemají s cvičením žádné zkušenosti a přírodní hřiště se jim jako možnost líbí. Inspirátor či odborník vám pomůže se znalostmi fungování vašeho těla a předá správné informace i praktické dovednosti.

„Způsob komunikace a předávání informací je zásadní,“ zdůrazňuje Jan Novosad. „Každý jsme jedinečný a rozdílný v tom, jak vnímáme informace. Pro mě je nejdůležitější, jakým způsobem daný odborník pracuje a předává mi informace, jestli se pod jeho vedením cítím bezpečně. Zda mi dokáže nechat odpovědnost za rozhodnutí ve svých rukách, nebo je drsný a náročný, pomáhá mně učit se poznávat své tělo a jeho možnosti. Záleží na každém z nás, na jeho naturelu a záměru.“

Odborná spolupráce:

Mgr. Jan Novosad

Působí jako Master Trener ve studiu 3D FITNESS, které školí odborníky ve fitness, staví fitness centra na míru a zastupuje světové leadery s fitness vybavením. 3D FITNESS je jedním z partnerů České komory fitness, která u nás udává trendy v tomto oboru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).