Hlavní navigace

Uvařte si dršťkovou polévku z kotrče

21. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Co je typicky české (respektive rakousko-uherské)? Polévky, houbaření, dršťkovka. Když to dáme dohromady, dostaneme dršťkovou polévku z kotrče. Vyzkoušejte!

Je-li nějaká skupina pokrmů historicky typická pro českou gastronomii, pak jsou to bezesporu polévky. Polévky jako takové jsou pochopitelně součástí stravy prakticky všech národů, zejména v posledních letech mají ale polévky v zahraničí podobu krémů jednotné barvy a chuti vzniklé rozmixováním nebo propasírováním všech složek polévky do podoby výsledného pokrmu. V klasických našich polévkách ale plavou jednotlivé složky v tekutině, což polévkám dodává rozmanitost a také širší spektrum senzorických vjemů při jednotlivých soustech, neboť každá ze složek má svou vlastní identickou chuť.

Je-li dále něco pro naši kuchyni typické, pak je to kulinářské využití čerstvých hub sbíraných přímo v lese, především pak v průběhu podzimu, kdy lze nasbírat značné spektrum hub k velmi širokému použití.

Kotrč – nezaměnitelná houba

Jednou z poměrně netradičních hub je mycí houbě podobný kotrč kadeřavý, který roste v našich lesích relativně hojně právě v současné době. Kotrče najdeme především na pařezech nebo u paty v lese rostoucích stromů, především v jehličnatých lesích.

Jde o nezaměnitelnou houbu, kterou si prakticky není možno splést (i když je kotrčů několik druhů a velmi mírně se od sebe liší, všechny jsou bez problémů jedlé) s ničím, co v lese roste.

Dršťková polévka z kotrče

I proto byl kotrč odjakživa využíván jako rostlinná alternativa k hovězím dršťkám při přípravě dršťkové polévky. Ostatně, houby jsou někdy nazývány jako „maso chudých“, což v případě využití kotrče platí bezezbytku.

Galerie: Uvařte si dršťkovou polévku z kotrče

Dršťková z kotrče má však i další výhody – je zdravější, kotrč se rychleji uvaří a kromě toho se při použití kotrče nemusíme obávat odéru, který v případě vaření hovězích drštěk vzniká.

Dršťková z kotrče tak představuje optimální spojení fenoménů našich polévek, houbařské sezóny a zdravého životního stylu, a je jedním z mnoha řešení pro příznivce vegetariánské i veganské stravy.

Recept na dršťkovou polévku z kotrče

  • 4 porce
  • Suroviny: kotrč, 1–2 cibule, mouka, máslo, 1/3 lžičky kmínu, mletý pepř, 2 lžičky sladké papriky, majoránka, 2–3 stroužky česneku, sůl, polévkové koření
  • Čištění: Nejsložitější část přípravy polévky z kotrče je čištění trsu této houby. Plodnice kotrčů se totiž skládají z velkého množství „výhonků“ plných dutinek, v nichž se zachycují různé nečistoty, části spadaného listí nebo jehličí a navíc poskytují úkryt drobnému hmyzu, pavoukům a dalším organismům žijících v lese. Na to je třeba myslet již při sběru kotrčů a snažit se nalezenou houbu vyjmout ze země co nejšetrněji a poté, co ji přineseme domů, je praktické nechat kotrče nějakou dobu potopeného v nádobě s vodou – většina v kotrči ukrytých „zvířátek“ své úkryty opustí, zbytek se utopí, ale každopádně na nás nevybafnou při omývání jednotlivých částí houby před vlastní přípravou polévky. Další postup je již prakticky stejný jako při přípravě klasické dršťkové.
  • Příprava polévky: Kotrč nakrájíme na kousky, na másle osmahneme jemně nakrájenou cibuli do růžova, přidáme mouku a připravíme si cibulovou zásmažku. Zalijeme studeným vývarem nebo vodou a pořádně vše rozmícháme. Do polévky vložíme nakrájený kotrč, pepř, kmín a za občasného míchání vaříme ve vodě cca 30 minut. V malém kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme sladkou mletou papriku a na mírném ohni trochu osmahneme. Jakmile paprika začne vonět (nesmí se připálit), vmícháme do polévky. Na konci přidáme rozmačkaný česnek, majoránku, případně polévkové koření, pokud jsme neměli vývar. Podle chuti dosolíme. Jak již bylo výše řečeno, kotrč vaříme na rozdíl od drštěk kratší dobu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).