Neplatíte za obědy víc, než je v kraji zvykem?

Útraty za obědy za poslední rok vzrostly o více než pět korun, ukazuje Ticket Restaurant® Card Index. Pod sto korun se ve velkých městech nenajíte. Podívejte se, kolik se utrácí ve vašem kraji.

Za poslední rok vzrostla průměrná útrata v restauracích téměř o více než pět korun. Na mapě velkých českých měst už teď není jediné, kde by se dal oběd pořídit za méně než stokorunu. Jako poslední se přes tuto hranici přehoupla v posledním loňském čtvrtletí Olomouc. Vyplývá to z tzv. Ticket Restaurant® Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než devadesáti tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří více než milion transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.

Průměrná útrata za oběd? 111,90 Kč

„V restauracích sledujeme již déle než rok poměrně dynamický růst plateb za obědy. Zatímco první skok z přelomu roku 2016 a 2017 byl nárazový a způsobily ho zejména dopady zavádění elektronické evidence tržeb, nyní již útraty rostou postupně a mají v posledních měsících zvýšenou dynamiku. Například za poslední loňské čtvrtletí jsme v celorepublikovém průměru zaznamenali růst o dvě koruny a třicet haléřů,“ říká manažer Ticket Restaurant Card ve společnosti Edenred Jiří Brych.

Aktuální celorepublikový průměr ceny jednoho oběda je 111,90 Kč. „Hodnotu stravenky vyšší než sto korun poskytuje svým zaměstnancům jen necelá třetina firem. Ostatní zaměstnanci si tak za obědy musí výrazně připlácet ze své kapsy,“ uvádí Jiří Brych. Nejvíce peněz doplácejí návštěvníci pražských restaurací, kde se aktuální ceny pohybují kolem 125 korun, nejnižší sumu za obědy vydávají v Olomouci (102,60 Kč), Jihlavě (102,70 Kč) a Ostravě (103,50 Kč).


Autor: Edenred

Vývoj průměrné útraty za obědy v krajských městech

Podle Brycha jsou hlavním důvodem růstu útrat za obědy zvýšené náklady restaurací, které promítají do ceny jídel: „Týká se to zejména surovin, které v posledním roce výrazně podražily. Svůj vliv má ale také nízká nezaměstnanost a s ní spojené zvyšování mezd, které se nevyhýbá ani sektoru pohostinství. Třetím faktorem je pak také zvýšená ochota lidí za jídlo v restauracích utrácet, a to zejména v předvánočním období.“


Autor: Edenred