Hlavní navigace

Úraz nebo bolest zubu během dovolené? Co můžete udělat

3. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Dentální klinika Jan Stuchlík
Jak zachránit zub, když přijde k úrazu? Podle zkušeností Jakuba Váši z Dentální kliniky Jan Stuchlík přichází kvůli úrazu zubu zhruba třetina všech dětských pacientů. A co dělat, když zuby začnou bolet během dovolené a váš zubař je tisíce kilometrů daleko?

Léto a prázdniny přinášejí nejen zábavu a odpočinek, ale také zvýšené riziko úrazů. Mezi časté újmy na zdraví patří poranění zubů, nejohroženější skupinou jsou děti.

Úraz zubu – nic není ztraceno

Dětské zubní úrazy patří spolu s kazovými bolestmi také mezi nejčastější důvody k návštěvě stomatologa. U malých dětí bývá častou příčinou pád, například z prolézačky nebo skluzavky. Starší děti většinou přicházejí po sportovních úrazech, zejména na kole, skateboardu nebo kolečkových bruslích. U obou věkových kategorií jsou společná zranění spojená s koupáním v bazénu.

Podle zkušenosti lékařů z Dentální kliniky Jan Stuchlík přichází do ordinace kvůli úrazu zubu zhruba třetina všech dětských pacientů. Vyrazit, ulomit či jinak poškodit zub si však můžete v každém věku, a někdy k tomu stačí jen málo – třeba se při jídle ťuknout do zubu příborem. Dobrou zprávou je, že pokud včas vyhledáme pomoc stomatologa, chrup lze většinou zachránit. Poranění zubů může ovlivnit jejich další růst a vývoj, určitě proto není dobré je podceňovat. Jak tedy správně postupovat bezprostředně po úrazu, aby lékař dokázal pomoci?

To, jaký léčebný postup při ošetření zubního úrazu stomatolog zvolí, záleží na tom, jestli se jedná o zub dočasný, nebo stálý, a na druhu a stupni jeho poškození, cílem by však obecně mělo být co nejšetrnější řešení. Pokud je to jen trochu možné, snažíme se zachovat živý zub, nebo jej alespoň udržet v ústech.

Změny, které nejprve nepoznáte

Jedním typem úrazů jsou ty, kdy se v ústech zdánlivě nic nestalo a zub drží, změny však nastanou uvnitř zubu. Důvodem většinou bývá pád či úder do zubu, ale někdy stačí i pouhé jemné ťuknutí, které dotyčný ani nezaznamená. Na úraz v takovém případě upozorní až následné změny v zabarvení zubu. Pokud zub ztmavne, je pravděpodobné, že byl porušen nervově-cévní svazek a došlo k jeho odumření.

Stává se také, že se u poškozeného zubu objeví váček způsobený infekcí, což může u dětí ohrozit růst a vývoj stálého chrupu.

Pokud se jedná o mléčné zuby a problematický zoubek by brzy vypadl sám, je lepší jej vytáhnout. U trvalých zubů, tedy u starších dětí, dospívajících a dospělých se lékař v tomto případě snaží odstranit infikovanou a odumřelou dřeň a zub vyčistit, případně i zevnitř vybělit. Postup ošetření postiženého zubu je však individuální, vždy záleží na celkovém vývoji chrupu i věku pacienta.

S ulomeným či vyraženým zubem musíte rychle k lékaři

Zachovat celistvý chrup lze ale i v případě, že dojde ke zlomení nebo úplnému vyražení zubu – zde však o úspěchu ošetření rozhoduje čas. Pacient by po takovémto úrazu měl zub, je-li to potřeba, očistit a okamžitě vyrazit ke stomatologovi. Zásadní je dbát na správné uchování postiženého zubu nebo jeho částí – ve vlhkém prostředí. Když je vyražený celý zub, nejlepší je vsunout jej zpátky na jeho místo a co nejrychleji vyhledat zubaře.

Určitě se však nesnažte do zubního lůžka vracet dětský dočasný zub. Hrozilo by totiž poškození zárodku stálého zubu a případně i jeho zhoršené následné prořezávání. Pokud se nepodaří udržet zub v ústech, vložte jej do mléka nebo vlhkého ubrousku nebo jej uchovejte ve vlastních slinách, např. ve tváři. Buňky ve vlhku ještě několik hodin vydrží živé, a pokud pacient zub přinese bezprostředně po úrazu, lékař je schopen jej vsadit zpět a zafixovat. Zub pak může sloužit dál.

Ulomil se jen malý kousek zubu, vadí to?

Pokud se odlomí jen část zubu, je třeba veškeré úlomky sesbírat a přinést je k zubaři. Ten spojí odlomené kousky se zbytkem zubu tak, že rozdíl vůbec není vidět. Případné estetické nedostatky lze v případě potřeby dořešit také zubními fazetami. Zub poté může také fungovat bez problémů, ale i v tomto případě je třeba ošetření neodkládat.

A co se stane, když si ulomíte jen malý kousek zubu? I pak je lepší navštívit stomatologa. Odlomení kousku zubu sice nepůsobí nijak dramaticky, ale pořád se jedná o zranění a zubař by měl zkontrolovat i takovýto zub. Někdy totiž při ulomení zubu může dojít k otevření dřeňové dutiny a v takovém případě je nutné zub vyčistit a ošetřit kořenové kanálky. U vážnějších poškození zubního kořene dokonce může být nutné zub vytrhnout. Obecně však lze říci, že čím dřív po úrazu dotyčný navštíví stomatologa, tím větší má šanci na záchranu zubu a předejití komplikacím a náročnější léčbě.

Chybějící zub je problém pro celý chrup        

Když se zub po úraze v čelisti udržet nepodaří, je třeba mezeru po něm vyřešit, a to nejen z estetického, ale zejména z praktického a zdravotního důvodu. Z dlouhodobého pohledu je totiž chybějící zub problémem pro celý chrup – okolní zuby se snaží mezeru zaplnit, čímž se posouvají.

Také protilehlý zub v druhé čelisti se ve snaze nalézt chybějící skusový kontakt může začít posouvat ven z kosti a zamezit tomu lze pouze zaplněním prázdného místa. Volit lze v tomto případě mezi dvěma základními fixními možnostmi: můstkem a implantátem. Zavedení implantátu je však limitováno věkem, kdy je už ukončen růst čelistí, což bývá obvykle kolem šestnáctého roku u dívek a osmnáctého roku u chlapců. Pokud by totiž stomatolog zavedl implantát dříve, mohla by se tato zubní náhrada časem ocitnout na místě, které by bylo nežádoucí jak ze zdravotního, tak i estetického hlediska.

Bolest zubu na dovolené: vydržet, nebo navštívit místního zubaře?

A co dělat, pokud vás začne zub bolet na dovolené? Je to velice individuální a obecně by samozřejmě bylo nejlepší takové situaci předejít – dodržovat pečlivou domácí dentální hygienu a pravidelně navštěvovat zubního lékaře a dentální hygienistku. Záleží i na cílové destinaci, co se týče kvality zubní péče. Pokud však už zub přeci jen začne bolet, existují pouze dvě možnosti.

TIP: Úraz či nemoc na dovolené? Co platíte vy a co pojišťovna

Jestliže bolest není velká, lze ji, i s podporou analgetik, vydržet a ke stomatologovi zajít až po návratu. Někdy je však bolest tak silná, že dotyčnému nezbývá nic jiného než vyhledat zubního lékaře ještě v destinaci dovolené. A kdy vyhledat zubního lékaře neodkladně? V momentě, kdy se objeví velký a často také bolestivý otok a případně s ním bývají spojeny i příznaky, jako například vysoká teplota a celková únava, s návštěvou ordinace zubaře rozhodně neváhejte. Infekce, která otok většinou způsobuje, se totiž může šířit dál do prostor kolem čelistí a v nejhorším případě může postiženého člověka dokonce ohrozit na životě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MDDr. Jakub Váša, zubní lékař, absolvent 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Působí na Dentální klinice Jan Stuchlík, poskytuje komplexní zubní péči se zaměřením na konzervační stomatologii a estetiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).