Hlavní navigace

Úporný problém – plísně

3. 4. 2009

Sdílet

 Autor: SXC
Aktualizováno 3. 4. 2009 0:00
Jemně svědící kůže mezi dvěma prsty na noze. To je jen nenápadný začátek zákeřného onemocnění, kterého se zbavíte jen těžko. Navíc se často vrací a může se vyvinout až v chronický, velmi bolestivý stav a zdeformovat vám nehty.

Právě jste si přečetli stručný popis jedné z nejběžnějších forem plísňového onemocnění – meziprstní mykózy. Tato plísňová onemocnění nohou patří k nejběžnějším problémům populace. Některé evropské studie dokonce uvádějí, že trápí až polovinu mladistvých. Obecně se předpokládá, že nějaké plísňové onemocnění postihuje až osm procent celé populace, což by v České republice znamenalo až 800 tisíc pacientů.

Plísně ale napadají nejen kůži a nehty. Kvasinky jsou schopné přežívat v zažívacím traktu a můžou postihnout i další vnitřní orgány.

Co je příčinou častých plísňových onemocnění? Odborníci tvrdí, že na vině je nadměrná spotřeba antibiotik, přílišná konzumace cukru, stres, mycí prostředky obsahující dráždivé složky a celkové oslabení imunity. Dále také nedostatečná hygiena a zřejmě i dědičnost. Riziko nákazy zvyšuje i věk, cukrovka, případně cévní či neurologická onemocnění.

Problémy na kůži

První příznaky mykózy můžete snadno přehlédnout. Často se nejdříve objeví jen drobné svědivé zarudnutí, později se někdy připojí mokvání.

zdravi-a-medicina-nemoci-a-urazy-plisen-nohyProtože se plísním daří nejlépe tam, kde je vlhko, teplo a tma, bývají nejčastěji postiženy nohy. Obuv je dnes totiž často těsná a neprodyšná a navíc lidé nedodržují hygienické zásady ve společných sprchách či u bazénů. Pokud člověk sportuje, jsou jeho nohy také  pravděpodobně oslabeny otlaky a drobnými úrazy, což usnadňuje mykóze vstup na scénu.

Plísní na noze často začínají další problémy. Svědivá místa totiž nutí k vytírání ručníkem, kterým se infekce přenese na další tělesné partie, například do podpaží či do rozkroku.

Plísně nehtů

Z meziprstních prostor se onemocnění snadno dostane na nehty. Nejdříve bývá postižen nehet palce, ostatní prsty brzy následují. Škrábání svědivých míst způsobuje infekci nehtů i na rukách.

Poškozené nehty poznáme podle změny barvy, bývají matné, tlustší, zhrubnou, olupují se a lámou. Pokud se infekce nevyléčí včas, může dojít až k odloučení nehtu od nehtového lůžka.

Je-li tato takzvaná onychomykóza nedoléčena nebo léčena špatně, může být zdrojem vážných komplikací, především u diabetiků. Toto onemocnění výrazně zhoršuje kvalitu života, protože postiženým se hůře chodí a špatně i stojí. Nehty jsou nevzhledné, pacienti se za ně stydí a raději dál nosí uzavřenou obuv, a nemoc se ještě zhorší.

Jak se přenáší

zdravi-a-medicina-nemoci-a-urazy-plisen-bazenNakazit se můžeme velice snadno od člověka trpícího plísňovým onemocněním. Nákaza se přenáší buď přímým kontaktem, nebo společně používanými předměty (ručníky, sedátka na WC) či prostorami. Nejčastěji se můžete nakazit v okolí bazénů, ve společných umývárnách a sprchách, v saunách, na studentské koleji či hotelovém koberci. Nebezpečí mohou skrývat také u nás oblíbené bačkory, nabízené návštěvám k přezutí. Na nohu se přilepí infekční šupinky kůže z nohou postižených lidí, které obsahují zárodky plísně. Přenesení infekce pak usnadňuje poranění nohou, ploché nohy nebo nohy otlačené nevhodnou obuví.

Přestože infekci lidé zpočátku často nevnímají jako zásadní problém, některá kožní nebo nehtová plísňová onemocnění se lékařům nedaří vyléčit. Obzvláště u lidí starších šedesáti let potíže přetrvávají až u třetiny pacientů. Samostatná místní léčba většinou nestačí. Bývá efektní jen u začínajících projevů nevelkého rozsahu. Výjimečně nezabírá ani celková léčba tabletami a dochází až k chirurgickému odstranění nehtů.

Plísně v těle

Plísně nepostihují ale jen kůži člověka, škodit mohou i uvnitř organismu. Nejčastějším původcem potíží je kvasinka, která se vyskytuje v malém množství i u zdravých jedinců v symbióze s dalšími mikroorganismy. V některých případech však dochází k porušení vnitřní rovnováhy, kvasinka se přemnoží, oslabuje imunitní systém a rozšíří se do pohlavních orgánů a močových cest. To se u žen nejčastěji projevuje svěděním, výtoky, záněty či poruchami menstruace. Dalšími průvodními znaky tzv. kandidózy jsou časté bolesti hlavy a kloubů, tvorba aftů, zápach z úst, trávicí problémy, svědění kůže a akné.

Příčin přemnožení kvasinek je mnoho: dlouhodobé nebo opakované užívání antibiotik, užívání steroidních hormonů a kortizonu, nevhodná strava obsahující velké množství cukru a bílé mouky, stres, kouření, oslabení imunity, cukrovka a další.

První pomoc

zdravi-a-medicina-nemoci-a-urazy-plisen-1.pomocPokud se domníváte, že máte problémy s kožní plísní, můžete před návštěvou lékaře zkusit některá volně prodejná léčiva, zpravidla masti a gely, a začít striktně dodržovat hygienická pravidla. Například domývat kůži mezi prsty nohou syntetickými detergenty. Vhodná jsou jen mýdla s obsahem ichthamolu, síry nebo dehtu. Pokožku je nezbytné dokonale vysušit a ručník dát do prádla.

Léčbu je potřeba provádět dostatečně dlouho podle návodu, nejen do ustoupení příznaků.

Ve chvíli, kdy se potíže vrací nebo se nedaří zbavit se příznaků, je potřeba navštívit lékaře. Ten může doporučit i celkovou léčbu tabletami.

Léčba vnitřních onemocnění způsobených kvasinkami musí být naopak kompletní a zahrnovat celkovou protiplísňovou léčbu, lokální protiplísňovou léčbu, úpravu životosprávy, celkové posilňování imunitního systému, posilnění funkce jater, které jsou velmi zatěžovány produkty metabolismu plísní, obnovu střevní, popř. poševní mikroflóry probiotiky a vyloučení dráždivých chemických mycích prostředků. Pro úspěšnou léčbu je přitom nutné tyto všechny zásady léčby dodržovat současně.

Nejlepší je prevence

I v případě tohoto druhu onemocnění platí, že nejlepší je prevence. Jde-li o kožní infekci, doporučují lékaři nosit otevřenou obuv a často se přezouvat. V žádném případě si boty nepůjčujte. Na návštěvu si radši vezměte přezůvky s sebou.

Pokud navštívíte bazén, koupaliště nebo saunu, noste na nohách snadno omyvatelnou obuv. Doma si pak ještě preventivně dopřejte asi třicetiminutovou koupel nohou ve vodě s trochou octa nebo pár zrnky hypermanganu. Další možností je přírodní olej Tea Tree, který lze použít i na pomazání nohou v nezředěné podobě.

U kvasinek je důležité nedovolit jim, aby se přemnožily. To znamená například neužívat zbytečně antibiotika. Pokud už je ale užívání nutné, je třeba doplnit hladinu „hodných“ laktobacilů preparáty, které je možné koupit v lékárně. Potřeba je také dbát na vyváženou stravu s nízkým podílem jednoduchých cukrů, které pro kvasinky představují živiny.

Foto: Agentura SXC a Photobucket

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).