Hlavní navigace

Úplněk na porodnost nemá vliv. Ale porodnice praská ve švech

26. 8. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
O souvislosti mezi fází Měsíce a porody jsou přesvědčeni mnozí rodiče i zkušení zdravotníci. Pražský primář to bere s nadsázkou, nával jako při tomhle úplňku už na sále párkrát zažil.

Ve středu 21. srpna byl Měsíc v úplňku. Možná proto některé nastávající maminky krátce před nebo po termínu porodu čekaly, že „to“ přijde. Tak se to totiž traduje: při úplňku rodí, kdo může. Situace v porodnici Na Bulovce by tomu jen nasvědčovala. „Momentálně totiž na oddělení šestinedělí Nemocnice Na Bulovce leží 46 miminek, přičemž lůžek je zde 24,“ říká mluvčí Martin Šalek.


Autor: Isifa.cz

Baby boom prý s úplňkem nesouvisí. Všechno je jen náhoda

V pražské porodnici je takový nával, že tu museli přijmout mimořádný režim. Dvaadvacet miminek leží v postýlkách na neonatologickém oddělení, kde o ně pečují sestry a maminky za nimi docházejí. Primář neonatologického oddělení Martin Čihař předpokládá, že jde pouze o několikadenní opatření. „Maminkám se moc omlouváme a spolupracuje s nimi, jak to jen lze. Velmi si vážíme jejich důvěry, že se rozhodly rodit na naší klinice a snažíme se celou situaci pro ně co nejvíce zjednodušit. Zároveň jim velmi děkujeme, že chápou, že nešlo o naše pochybení, porody se totiž úplně přesně na den naplánovat nedají, i když máme přehlednou statistiku z poraden.“ Že by tedy přeci jen Měsíc?

Čtěte dále: Jak nás ovlivňuje měsíc v úplňku?

Souvislost hledali, hledali – a nenašli

Na úplněk lidé odpradávna házeli ledacos. Špatně spíme, máme divoké sny, náměsíčníci se v noci špacírují po domě, když už nás má klepnout, tak zrovna tuhle noc a tak dále. Traduje se také, že úplněk má na svědomí předčasné porody, rodí se víc dětí a porodnice jsou tudíž přeplněné. Přestože ve světě proběhlo několik seriózních pokusů o to, nahradit dojmy pojmy, výsledky nejsou přesvědčivé. Pár starších studií tvrdilo, že ve dnech blízkých úplňku se skutečně rodí víc dětí, aby další studie závěry zpochybnily s upozorněním na další faktory, které na počet porodů v inkriminované dny měly vliv.

„Autoři americké studie probíhající v letech 1997–2001 a zaměřené na sledování množství porodů v závislosti na probíhajících měsíčních fázích přišli s jasným závěrem: ´Během šedesáti dvou měsíčních cyklů se ukázalo, že všudypřítomný mýtus není založen na důkazech. Pozorovali jsme nejen úplněk, ale i všechny ostatní fáze měsíčního cyklu, avšak žádný ověřitelný vztah mezi počtem spontánně narozených dětí a úplňkem neexistuje.´ Tento názor potvrzují i další práce. Například neoficiální statistické údaje z roku 1998, které vycházely z dat 3706 narozených dětí, neprokázaly vliv měsíčních fází na množství uskutečněných porodů. Ten samý závěr přinesly i neoficiální statistiky z Austrálie, kde bylo za stejným účelem hodnoceno období dlouhé dvacet osm let,“ uvádí Petra Hátlová na Novinky.cz.

Studie, které mj. zkoumaly souvislost mezi úplňkem a porodností

  • 1957: Studie porovnávala dny s abnormálně vysokým počtem narozených dětí s termíny úplňků. Nebyla zjištěna korelace.
  • 1987: Vědci prověřovali údaje o porodnosti v USA za uplynulé desetiletí a nezjistili žádné souvislosti mezi úplňkem a porodností.
  • 1996: Porovnání stovky předchozích studií o lunárním vlivu nepřineslo žádný statisticky významný důkaz o souvislosti mezi fází Měsíce a porodností ani dalšími jevy připisovanými úplňku.
  • 1998: Vědecká analýza dat téměř čtyř tisíc novorozenců „nepodpořila přesvědčení, že se během úplňku zvyšuje počet narozených dětí,“ a vyhodnotila tvrzení jako mýtus.
  • 2005: Data o více než půl miliónu dětí narozených v Severní Karolíně mezi lety 1997 a 2001 neukázaly „žádný vliv lunárního cyklu na porodnost“.
  • 2006: Studie zkoumající porody za posledních téměř třicet let v Austrálii zjistila, že „úplňky nejsou spojeny s žádnou významnou změnou v počtu narození.“

Zdroj: Science.howstuffworks.com

A precizní Němci to vzali opravdu důkladně: prozkoumali čtyři milióny porodů během 470 měsíčních cyklů, tj. téměř za 40 let. „Nemohli jsme najít žádnou souvislost mezi Měsícem a porody,“ uvedl vedoucí německého týmu Oliver Kuss. Přesto někteří pracovníci ve zdravotníci mají z praxe dojem, že za úplňku se rodí víc, a šíří tuto tezi dál.

Porodnice je od úplňku přeplněná

Vraťme se na Bulovku. Přestože zdejší porodnice patří dlouhodobě k velmi vytíženým, „úplňkový nával“ je i na zdejší poměry mimořádný. Průměr v minulém roce byl 6,4 porodu na den a za prvních pět měsíců letošního roku 5,3 porodu denně, nyní přímo „úplňkových dětí“, tedy narozených 21. 8., je hned deset a celková porodnost ve dnech kolem úplňku dvojnásobně překročila kapacitu porodnice.

Primář Martin Čihař ale vliv Měsíce bere s nadsázkou a spíš jako zajímavost. Podobný baby boom na oddělení už prý zažil několikrát, naposledy před několika lety, kdy se obecně v populaci narodilo hodně dětí. Maminky však na úplněk hojně věří, jak dokládá řada internetových diskuzí i Pavla Langmajerová, jedna z buloveckých rodiček: „Nejsem pověrčivá, ani se nezabývám astrologií, ale faktem je, že ve středu byl úplněk. A vzpomínám si na řadu maminek z těhotenské poradny, které měly přede mnou náskok a teoreticky už měly být doma a přitom se tu teď s nimi potkávám.“

„Co se měsíčního úplňku týče, nejsem si jist, že jde o okolnost, které by se porodníci příliš obávali a kdy by očekávali velký počet porodů,“ citují Novinky.cz profesora Pavla Caldu ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Měsíci lidé odpradávna připisovali silné účinky na lidské zdraví, často i takové, které nikdy nebyly prokázány. Klasickým příkladem toho je podle gynekologa třeba náměsíčnost, jejíž stav by se měl právě při úplňku mylně zhoršovat. A i když se dávno ví, že na stav této spánkové poruchy Měsíc nemá žádný vliv, hodně lidí pověře stále věří. „Podobně je tomu i s porody v době úplňku, může se stát, že v noci, na niž připadne úplněk, bude více porodů, ale patrně to nebude souviset s tím, v jaké fázi se Měsíc právě nachází. Můžeme si myslet, že jde o náhodu nebo o nějaký jiný faktor, “ domnívá se zkušený porodník.

Čtěte dále: Neumíme správně kojit. Na internetu je milion špatných rad

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).