Hlavní navigace

Umí obezitu léčit i praktický lékař?

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Shodit dvě tři kila zvládne každý, s nadváhou a obezitou už je ale třeba vyhledat pomoc specialisty na odborném pracovišti. V budoucnu by ale i obézní pacienty mohl léčit běžný praktický lékař. Zrovna se o této možnosti jedná v Karlových Varech.

Praktičtí lékaři by v budoucnu mohli pomáhat obézním lidem zhubnout. Jednají o této možnosti s Českou obezitologickou společností a současně zahajují jednání i se zdravotními pojišťovnami. Poprvé zazněla tato informace na XXXVII. výroční konferenci Společnosti všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP, která začala ve středu 7. 11. 2018 v Karlových Varech.

Cílem je předejít nemocem, které s obezitou souvisejí. A ušetřit

Nadváhu má podle aktuálních dat statistiků 47 % mužů a 33 % žen, v obezitě je rozdíl menší – trpí jí přibližně 18 % žen a 20 % mužů. „Můžeme samozřejmě našim pacientům, kteří to potřebují, říci „zhubněte“, to jim ale skoro nikdy nepomůže, protože to slyší pravděpodobně často a z různých stran. Míst se skutečně odbornou pomocí je v ČR velice málo. Když ale najdeme ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami vhodnou podobu toho, jak pacientům poradit s individuálním jídelníčkem, změnou životních návyků a v některých případech to podpořit i léky, věřím, že se nám podaří jejich zdravotní rizika a nemoci výrazně snížit, což povede samozřejmě i ke snížení celkových nákladů na zdravotní péči,“ uvádí Jozef Čupka MPH, všeobecný praktický lékař a vedoucí Pracovní skupiny preventabilních onemocnění, která nově v SVL vznikla.

Galerie: Jsou morbidně obézní. Jídlo je zabíjí

Data Státního zdravotního ústavu ukazují, že pokud by alespoň 5 % populace změnilo svůj životní styl k lepšímu, ušetřilo by to systému 5–25 miliard korun ročně. „To jsou již dost silné argumenty pro to, aby se tímto tématem začali zabývat nejen ekonomové ve zdravotnictví, ale i samotné zdravotní pojišťovny a politici,“ doplňuje lékař.

Umí praktik léčit obezitu?

Pokud máte obavy z toho, že by snad praktický lékař neměl dostatečné znalosti, prostor nebo vybavení k léčbě obezity, Jozef Čupka nás ubezpečuje, že ve spolupráci s Obezitologickou společností ČLS JEP připravují pro příští rok pilotní projekt péče o pacienty s nadváhou a obezitou v ordinacích praktických lékařů.


Autor: Depositphotos.com

Nadváhu má podle aktuálních dat statistiků 47 % mužů a 33 % žen

Navíc odborné informace mají prý praktičtí lékaři i přes doporučené postupy „Obezita“, které připravila Společnost všeobecného lékařství ve spolupráci s Obezitologickou společností. „Na konferenci v Karlových Varech bude představena již jejich 3. novelizace od r. 2003, kdy vyšly poprvé. Časový prostor ordinací pro tuto oblast péče je ovlivněn počtem registrovaných pacientů a strukturou jednotlivé praxe. Vybavení pro péči o lidi s nadváhou či obezitou není nákladné a lze jej případně i následně pořídit,“ upřesňuje serveru Vitalia lékař.

A kolik by to obézního stálo?

V rámci pilotního projektu si lékaři přejí, aby pojišťovny částečně proplácely léky těm pacientům, kteří je budou potřebovat, a současně ocenily i poradensko-odbornou práci lékařů. „Bez podpory obou stran, tedy pacientům i lékařům, se pravděpodobně nepodaří adekvátně nastartovat zlepšení situace v péči o obézní rizikové pacienty v ČR,“ uvádí bez dalšího Jozef Čupka.

Konec s cukrovkou a nemocemi srdce

V začátku by se obézními pacienty mohlo začít aktivně zabývat třicet až padesát praktických lékařů pro dospělé. Díky rozšíření této odborné pomoci by lidé mohli snáze předcházet řadě chorob, které s nadváhou či obezitou úzce souvisí, například cukrovce, nemocem srdce a cév, endokrinologickým potížím, nemocem pohybového aparátu i onkologickým onemocněním.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).