Hlavní navigace

Názor k článku Umělý hamburger způsobí rozvojovému světu ještě větší potíže od Pavel - Bohužel, když v Africe naučíte domorodce rybařit, tak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 8. 2013 7:09

    Pavel (neregistrovaný)

    Bohužel, když v Africe naučíte domorodce rybařit, tak stejně rybařit nebudou. Několik příkladů:

    Znal jsem člověka, který se zúčastnil projektu pomoci jedné africké vesnici. Udělali přesně to, co radíte - založili tam pole, vytypovaly vhodné rostliny pro pěstování, naučili je všem postupům. Když po pěti letech odjížděli, byla vesnice potravinově soběstačná a dokonce měla slušný příjem z prodeje přebytků. Po dalších pěti lete se tam byli podívat, jak se jim daří. Pole zpustlá a celá vesnice ve frontě na potravinovou pomoc.

    Další příklad - Rhodésie. Když tam vyhnali bílé farmáře, měli všechno - prosperující farmy, techniku i znalosti (protože na těch polích pracovali domorodci). A přesto tam po pár letech začali chcípat hlady.

    A ještě jeden příklad, že černé duši nerozumí ani černoši sami. Mugabe chtěl jednou zvýšit produkci obilí, tak nařídil zdvojnásobit výkupní ceny. Výsledek byl, že se produkce obilí snížila na polovinu (protože si už tak vydělali dost).

    Já prostě jiné řešení africké bídy než otrokáře s pořádným bičem nevidím. Vše ostatní selhalo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).