Hlavní navigace

Údaje na tavených sýrech neodpovídají realitě

19. 3. 2013

Sdílet

Tavené sýry jsou tučnější, než tvrdí na obalu. Nedá se spoléhat ani na deklarovaný obsah bílkovin, ukázal test časopisu dTest.

Podle zjištění dTestu údaje uváděné na obalech tavených sýrů někdy neodpovídají realitě. Test prokázal, že některé sýry obsahují až o 12 % více tuku v sušině, než je uvedeno.

U dvou tavených sýrů – Milko Bio (Tavírna sýrů Salix s.r.o. Zásmuky) a Apetito Béďa (TPK Hodonín) – se významně odchylovaly hodnoty uváděného a naměřeného tuku v sušině. Právní normy přitom tolerují překročení tuku v sušině o maximálně 4 %. Naopak v sýru Tenery Toast (Bonifaz Kohler GmbH, Lindenberg Německo) bylo méně sušiny, než výrobce deklaroval. Záporné odchylky ale přípustné nejsou. „Sdružení dTest podalo podnět týkající se uvedených výrobků na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci,“ uvádí manažer testování časopisu dTest Václav Beneš.

Přečtěte si: Tavený sýr není směs rozpuštěných starých sýrů aneb mýty o taveňácích

Z testu vyplynulo, že výrobky jsou mikrobiologicky nezávadné, avšak velmi rozdílné co do obsahu výživově cenných látek. Obsah zjištěných mléčných bílkovin se u jednotlivých tavených sýrů lišil až pětinásobně. „V pěti případech byl navíc skutečný obsah bílkovin nižší, než výrobci deklarovali, a to až o dvě procenta,“ upozornil Václav Beneš.

Významné rozdíly našla laboratoř i v obsahu vápníku. V přepočtu na sto gramů taveného sýra ho výrobky měly od 153 do 745 miligramů, přičemž zdravotníky doporučený denní příjem vápníku činí 800 miligramů. Nejvíce bílkovin i vápníku měl v testech tavený sýr Primátor z Madety České Budějovice. Naopak nejméně obou látek bylo ve výrobku TANY Ring jemný z TANY Nýrsko.

Tavený sýr musí být z mléka

Testy ukázaly, že veškerý tuk v tavených sýrech pocházel pouze z mléka, neprokázalo se tedy falšování tukem rostlinným. Pokud je část mléčného tuku nahrazena levnějším rostlinným, už se v názvu potraviny nesmí objevit slovo sýr a jde o tavený výrobek, případně jemný tavený výrobek. „Vždy je vhodné pročíst veškeré údaje o složení výrobků. Zákazníci tak nekoupí namísto taveného sýra levnější náhražku,“ doporučuje Václav Beneš.

Na možnou záměnu mléčných výrobků s jejich náhražkami upozornil server Vitalia.cz nedávno v článku: Hrají si na mléko a přitom jsou z vody. Poznáte to? Tzv. analogy, které používají namísto správné mléčné suroviny vodu, rostlinné tuky či škrob, vyjdou vždy levněji než poctivý výrobek z mléka, proto se k nim někteří výrobci rádi uchylují. Problém je zejména v tom, že nepoučený zákazník jen těžko rozliší, co ve skutečnosti kupuje.

Upozorňujeme proto na některé náhražky mléčných výrobků na našem trhu. Podívejte se:

„Mléčné analogy jsou fenoménem této doby, zatímco v minulosti byl trh s mlékem nasycen ze sta procent čistě mléčnými výrobky, teď už asi 10 % celkového objemu tvoří mléčné alternativy,“ uvedl pro server Vitalia.cz Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského. „Z legislativy vyplývá, že pokud nahradíte základní složku mléka, byť jedním procentem, nemléčnou složkou, tak se daný produkt nesmí nazývat vyhrazeným pojmem pro mléčný výrobek,“ vysvětluje odborník.

Tato zásada neplatí jen pro tavené sýry, vztahuje se samozřejmě na všechny mléčné výrobky. Na náhražky můžeme narazit například i v případě másla či tvrdých sýrů.

Použité zdroje: TZ dTest

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).