Hlavní navigace

Budeme učit o sexu jinak, plánují autoři knihy Děti to chtěj vědět taky

28. 1. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Revoluce sexuální výchovy na základních a středních školách. Takový cíl si pro letošní rok vytyčilo sdružení Konsent, které už o tom začalo jednat s Ministerstvem školství. Odborníci chtějí, aby sexuální výchova jen nestrašila, ale aby děti skutečně připravovala na navazování intimních vztahů.

Třetina českých dětí čerpá informace o sexu od kamarádů a kamarádek, dalších dvacet devět procent z internetu a sedm procent z porna, přičemž si více než polovina dospívajících si myslí, že právě porno představuje reálný obraz sexu. Takhle to ukázal průzkum z roku 2020 vedený lékařkami Petrou Sejbalovou, sexuoložkou, a Janou Martincovou, autorkou knížek sexuální výchovy, za kterým stojí portál Babyoline. 

Překvapivé? Zarážející? Děsivé? Podle kritiků toho, jak se ve školách učí o sexu, jde o jeden z praktických důsledků toho, že sexuální výchova za moc nestojí. Většinou se pod tímto pojmem skrývá dvojstránka v učebnici biologie a navrch pár strašáků v podobě nechtěného těhotenství a pohlavně přenosných chorob.

Sex v minulosti lékaři doporučovali nejvýše dvakrát do měsíce Přečtěte si také:

Sex v minulosti lékaři doporučovali nejvýše dvakrát do měsíce

Tím dnes většinou sexuální výchova na českých školách končí. A i když se spousta vyučujících už snaží o změnu, chybí ucelené řešení a podklady. Než jsme měli ve škole workshop od Konsentu, nikdo se s námi o sexu a vztazích nebavil. Jednou se učitelka biologie snažila, bylo ale cítit, že se stydí snad víc než my, takže to bylo celé trapné, popsala čtrnáctiletá Jana zkušenosti ze středočeské základky. Jana je jedním z několika tisíců mladých lidí, kteří se od roku 2016 zúčastnili workshopů, které pro děti a studenty pořádá sdružení Konsent. 

To se teď rozhodlo, že se zasadí o systémovou změnu a dosáhne toho, aby se začalo v českém školství učit jinak. Začalo proto jednat s Ministerstvem školství. 

O čem se doma bavit s dospívající dcerou Přečtěte si také:

O čem se doma bavit s dospívající dcerou

Doporučení UNESCO, WHO i poptávka od vyučujících a žactva je jasná. Otevřeli jsme petici a začínáme s ministerstvem vyjednávat o ucelené a pozitivně orientované sexuální výchově, popisuje plán Konsentu pro rok 2023 jeho ředitelka Johanna Nejedlová

Jak by taková moderní výuka měla vypadat? Podle odborníků je důležité, aby sexuální nauka zahrnovala i jiná témata než je antikoncepce a prevence pohlavně přenosných chorob. Zejména z pohledu prevence sexuálního násilí je důraz na sociální aspekty sexuálních vztahů stěžejní. 

Autoři nové koncepce výuky věří, že pokud budou studující vědět, jak si bránit své hranice a jak komunikovat své potřeby, budou lépe připraveni na navazování intimních vztahů, což je část života, která hraje pro většinu z nás důležitou roli.

Dětství není nejšťastnější období života, říká psycholožka. Tlak na dokonalost je ohromný Přečtěte si také:

Dětství není nejšťastnější období života, říká psycholožka. Tlak na dokonalost je ohromný

Zmíněná petice je podpůrná, nikoli konfrontační. Vyzývá Ministerstvo školství a tělovýchovy, aby aktualizovalo doporučení v oblasti sexuální výchovy, zajistilo metodickou podporu vyučujících formou školení, příruček a vytvořením metodického portálu a aby monitorovalo, jak sexuální výchova na českých školách probíhá. Jen během prvních 24 hodin sesbírala 5915 podpisů – je jasné, že zájem o problematiku je velký. 

Konsent se už nějaký čas sexuální výuce na základních a středních školách věnuje v rámci projektu nazvaného Žádná tabu před tabulí, ale sdružení by rádo, aby se tohle téma moderně učilo všude, ne jen tam, kde si objednají jejich workshopy. Kromě nich poskytuje Konsent od loňska osm metodik pro vyučující. Jde o ucelené podklady ke stažení zdarma. Naše materiály si stáhlo 1300 lidí, uvedli, že jimi proškolí na 80 000 studujících. Poskytujeme i školení pro učitele. Sexuální výchovu ale nemůžeme suplovat externě dlouhodobě – nemáme kapacity pokrýt úplně všechny školy, jen těch základních je víc než 4000. Změna musí být systémová, říká k projektu Žádná tabu před tabulí financovaného Norskými fondy Nejedlová. 

Kniha přináší nejen odborné a ověřené informace o tom, jak se vyvíjí vztahy, sexualita a tělesno napříč dětstvím až po dospělost, ale taky osobní výpovědi a modelové ukázky konverzací.

Kniha přináší nejen odborné a ověřené informace o tom, jak se vyvíjí vztahy, sexualita a tělesno napříč dětstvím až po dospělost, ale taky osobní výpovědi a modelové ukázky konverzací.

Autor: Konsent

Petice podle ní představuje možnost, jak se i rodiče mohou zasadit o lepší úroveň sexuální výchovy tím, že ji podepíší. Sexuální výchova se nicméně netýká jen škol. U revoluce sexuální výchovy na školách snahy Konsentu nezačínají ani nekončí. Víme, že nejdůležitější je základ, který člověk dostane doma. Vydali jsme proto naši historicky první knihu pro rodiče a další pečující Děti to chtěj vědět taky, děláme workshopy pro rodiče, vydali jsme volně dostupnou brožuru a o osvětu se snažíme i dalšími kanály, říká Dagmar Krišová, která je spolu s Marcelou Poláčkovou autorkou knihy Děti to chtěj vědět taky a expertkou na téma sexuální výchovy. Zájem rodičů o sexuální výchovu dětí potvrzuje i to, že se během tří měsíců prodaly téměř čtyři tisíce knih. 

V roce 2016 vyšel průzkum Amnesty International, podle nějž si 67 procent  Čechů myslí, že za znásilnění si oběť může sama. V reakci na výsledek vzniklo sdružení Konsent, které se zaměřilo na osvětu v tomto směru. 

Vůbec první kampaň nesla název Když to nechce, následovaly workshopy primární prevence sexuálního násilí pro školy nazvané Když to chceš.

Od té doby Konsent svůj záběr dále rozšířil, mimo jiné provozuje svépomocnou skupinu pro ženy, jež se staly obětí sexuálního násilí, zaměřil se mimo jiné i na obtěžování v klubech i barech a na sexuální výchovu ve školách. 

Organizace je zapojena do různých národních i nadnárodních sítí, jako třeba Česká ženská lobby, Evropská ženská lobby. Za svou práci získala různá ocenění, například cenu Člověka v tísni Gratias Tibi. Zakladatelka a výkonná ředitelka Konsentu Johanna Nejedlová se stala Woman of Europe 2019

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).