Hlavní navigace

Účinná prevence a pomoc při zánětu močových cest

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Při zánětu močových cest se nesmí zaměňovat prevence a pomoc při akutním stavu. Některé potraviny a vitamíny pomáhají preventivně, během zánětu naopak stav zhoršují.

Ženy jsou k zánětům močových cest náchylnější a tenhle problém pak dokáže pořádně znepříjemnit život. Potížím lze přitom preventivně předcházet. Ani v případě chronických příznaků zánětu močových cest není vše ztraceno. Pomůže tradiční čínská medicína i osvědčené babské rady, ale v některých případech není radno podceňovat návštěvu lékaře.


Autor: Isifa.cz

Zánět močových cest má nejrůznější příčiny, i průběh je velmi individuální

Zánět močových cest jako přebytek horka a vlhka

Tradiční čínská medicína (TCM) popisuje vnitřní i vnější prostředí člověka. Zánět močových cest je z pohledu TCM diagnostikován jako přebytek horka a vlhka v dolním ohřívači (oblast od pupíku dolů). Důvodů bývá mnoho, většinou se jedná o jejich kombinaci.

Příčiny vzniku problémů mohou být zdánlivě velmi různorodé, od nevhodné stravy až po nového sexuálního partnera.

Příčiny zánětu močových cest:

  • dlouhodobá konzumace většího množství ostrých tučných jídel
  • dlouhodobá konzumace většího množství sladkých jídel
  • dlouhodobá konzumace většího množství mléčných výrobků
  • dlouhodobá konzumace většího množství kyselinotvorných potravin
  • konzumace většího množství kyselých potravin
  • stres a nervové vyčerpání
  • nastydnutí ze sezení na studeném
  • nastydnutí z mokrého oblečení
  • ochablé svalstvo svěrače močového měchýře
  • vzrůst sexuální aktivity nebo sex s novým partnerem

Příznaky nemusíte mít všechny, ale přibývají a zdůrazňují se, pokud by se zánět nezačal včas řešit. Zánět se může dále rozšířit i do dalších orgánů. Pokud se první příznaky objeví, na nic nečekejte a vyhledejte do několika hodin pomoc.

Příznaky zánětu močových cest:

  • pálení a svědění v oblasti močové trubice
  • nepříjemný pocit v oblasti močové trubice a pohlavních orgánů
  • neklid a podrážděnost
  • častá potřeba na močení
  • moč je kalná
  • moč je tmavě žlutá a je jí méně než obvykle
  • bolest v oblasti ledvin
  • únava
  • teplota

Čínská medicína ordinuje bylinky

Čínská medicína používá byliny, které jsou v této situaci vhodné, ale nejsou běžně dostupné, navíc jejich poměr a dávkování ve směsi se musí aktuálně, vzhledem k příznakům, měnit, aby byl účinek zajištěn. Dostupné jsou i extrakty bylinných směsí v pilulkách nebo tabletách, jsou dostupné na internetu či v kamenných specializovaných prodejnách zaměřených na čínskou medicínu. Musíte však znát správné dávkování a název extraktu.

Extraktů je mnoho druhů, v ČR je jich dostupných kolem pěti set, navíc někteří výrobci a dodavatelé extrakty nazývají jinak, než je jejich oficiální mezinárodní název. Naštěstí je respektováno číselné označení a čínský název v pinyin psané formě (fonetický přepis čínského názvu v latince namísto v čínských znacích, například Huang Bai), který je jako hlavní nebo doplňkový název formule. Výhodou je, že si je můžete pořídit do zásoby a nepotřebujete na ně předpis. Další výhodou jsou extrakty vhodné pro chronické záněty, na které západní medicína účinně již nestačí.

Přečtěte si: Zánětu močových cest nahrávají bokovky a tanga

Antibiotika jsou někdy nutná

Klasická západní medicína léčí zánět antibiotiky vybranými vzhledem k oblasti zánětu v těle. Důležité je proto, pokud se zánět vymkne z kontroly, navštívit lékaře a nechat si předepsat přesný druh antibiotik. Antibiotika na jiný druh onemocnění nejsou vhodná a mohla by nadělat více škody, než užitku. Dále lékař předepisuje analgetikum na první dny zánětu, než zaberou antibiotika.

Babskou radou je konzumovat brusinky a jejich extrakty, další formy vitamínu C či tento vitamín samostatně. Toto však není v akutní fázi zánětu vhodné. Vitamín C a kyselá strava dráždí sliznici v močovém měchýři a tudíž se nedoporučuje. Naopak je vhodné pití zásaditých čajů, kde je medvědice, měsíček a jiné byliny, ne však šípek a brusinky, ty by směs neutralizovaly a ze zásaditého účinku by sešlo.

K tématu: Proti infekci močových cest vyzkoušejte brusinky

Účinná prevence

Preventivně pomáhá konzumace zásaditých a zásadotvorných potravin. Jaký je v tom rozdíl? Některá potravina má sama o sobě zásadité pH, například mladý ječmen (prášek ze zelených výhonků ječmene), je tedy zásaditá. Potravina zásadotvorná má sama o sobě pH kyselé, ale v těle vytváří zásadité prostředí, například citron. Oba druhy preventivně působí na prostředí člověka a zjednodušeně řečeno, záněty se v zásaditém prostředí neuchytí, jelikož nebezpečné bakterie a viry potřebují kyselé prostředí, v němž se jim daří. Přírodní vitamín C je zásadotvorný a tudíž vhodný jako prevence, ale ne během zánětu.

Další doporučení je pít hodně vody, a to jak v akutní, tak i preventivní fázi.

Čtěte dále: Platí: Neseď na zemi, nastydnou ti vaječníky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Herboložka z BIOOO, zabývá se přírodní léčbou, biokosmetikou a ekodrogerií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).