Hlavní navigace

U počítače málo mrkáme

18. 11. 2013

Sdílet

 Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos
Práce na počítači nezvyšuje počet dioptrií, ale unavuje oči. Je to dáno dlouhodobým pohledem stejným směrem, a také tím, že při sledování monitoru člověk mrká pětkrát méně než normálně.

Dlouhá práce na počítači nepřispívá k zvyšování dioptrií. Oko je ale kvůli pohledu stejným směrem unavené a vysílené. Studie uvádějí, že na únavu očí si stěžuje až 90 procent lidí pracujících s počítačem.


Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos

Počítač oči vyloženě nepoškozuje, ale výrazně je namáhá

Oči nejsou při práci na počítači vyloženě poškozovány, spíše jsou namáhány a vysilovány dlouhodobým pohledem stejným směrem a na stejnou vzdálenost na monitor. „K podobnému efektu dochází i při dlouhodobém čtení nebo práci nablízko. Potíže s očima se objevují většinou až po několika hodinách u počítače. V klimatizované místnosti či u nositelů kontaktních čoček se tyto potíže dostavují dříve,“ říká Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

K práci využívá počítač kolem 60 procent Čechů. Nejčastěji si stěžují na slzení, zarudnutí nebo pálení očí, únavu či bolesti hlavy. Únavu a osychání očí velmi často způsobuje nesprávné světlo v místnosti, kde je počítač umístěný. „Ve většině kanceláří jsou zářivky, které vyzařují příliš ostré světlo, což způsobuje podráždění očí. Velkou roli hraje také místo, kde je počítač umístěný. Postavit ho proti oknu není příliš vhodné, světlo zvenčí totiž člověku svítí přímo do očí a znesnadňuje mu viditelnost na obrazovce. Člověk pak na monitor více ostří, což způsobuje rychlejší únavu zraku. Důležitá je také poloha klávesnice, která by měla být v rovině s monitorem, aby člověk nemusel natáčet hlavu tam a zpět při pohledu z klávesnice na monitor a opačně,“ doporučuje lékař.

U počítače málo mrkáme

Pro zdraví očí je velmi důležité pravidelné mrkání, které povrch oka zvlhčuje a předchází tak jeho podráždění. „Při sledování monitoru je přirozené, že člověk při soustředění na danou činnost mrká asi pětkrát méně než normálně. Tím ale povrch oka velmi trpí, protože nedochází k potřebnému zvlhčení slzami. Syndrom suchých očí způsobuje osychání rohovky. Je proto nutné oči každých dvacet minut promrkat,“ radí Markéta Formánková, oční lékařka kliniky Gemini.

Unaveným očím pomohou jednoduché cviky. „Je dobré dělat si častější přestávky a očím ulevovat nejlépe pohledem z okna do dálky anebo jejich zavřením na 10 až 20 sekund. Dále je vhodné po chvílích oči procvičovat a ulevit jim od neustálého zaostřování nablízko. Pomoci může několikasekundový pohled do dálky a zpět do blízka. Očím také pomohou opakované pohledy nahoru a dolů. Pokud jsou potíže s očima urputnější, lze vyzkoušet některé z mnoha druhů takzvaných umělých slz, které slouží ke zvlhčení povrchu oka,“ popsal Pavel Stodůlka.

Jak pomoci očím u počítače

  • vhodnou polohou monitoru (měl by být v rovině s klávesnicí a ne proti světlu)
  • pravidelným „promrkáváním“ oči každých dvacet minut
  • přestávkou (pohledem z okna nebo zavřením očí na 10 až 20 sekund)
  • jednoduchými cviky (několikasekundový pohled do dálky a zpět do blízka, opakované pohledy nahoru a dolů)
  • tzv. umělými slzami, které slouží ke zvlhčení povrchu oka
  • preventivními prohlídkami zraku

Zarudlé oči mohou signalizovat oční vadu. Začervenání očí při delší práci na počítači může být způsobeno namáháním očí při dlouhodobém zaostřování na monitor počítače, znásobeným například zrakovou vadou. „Každý člověk, který pravidelně pracuje s počítačem, by měl navštívit očního lékaře jednou ročně a nechat si preventivně zkontrolovat zrak. Lidé, kteří nenosí brýle, přitom pravidelné prohlídky zanedbávají – k lékaři chodí nepravidelně, nebo dokonce vůbec. Preventivní prohlídky přitom mohou odhalit oční vadu v jejím začátku a tím usnadnit i její odstranění,“ vysvětlil Pavel Stodůlka.

Čtěte dále: Velkým nepřítelem kontaktních čoček je voda

Zdroje: TZ Oční klinika Gemini, www.gemini.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).