Hlavní navigace

U infarktu jde o každou minutu. My ale čekáme dvě hodiny

18. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Lidé při bolesti hrudi váhají, zda si zavolat sanitku. Problémové pití prý v průměru zkracuje život o více než dvacet let. Na jaké problémy u nás naráží metadonová terapie a bude podobná substituce i pro uživatele pervitinu? Má smysl lidem s popáleninami podávat anabolika? Dítě žilo čtyři měsíce s vnější pumpou místo srdce…

Přinášíme pravidelný přehled novinek tuzemských akademických institucí, které se  vztahují ke zdravotnictví, výživě a souvisejícím tématům.

Infarkt stále podceňujeme

V Česku infarkt ročně postihne více než 22 tisíc lidí. Přestože má ČR jeden z nejlépe propracovaných systémů kardiovaskulární péče na světě, stále je velké množství nemocných, kteří kontaktují zdravotnický systém pozdě. Pravděpodobnost přežití závisí na minutách. Od vzniku bolestí na hrudi, což je základní příznak akutního infarktu myokardu, po zavolání zdravotnické pomoci uplyne přitom v průměru 150 minut. Pacienti by přitom měli volat prakticky okamžitě.

TIP: Jak poznat infarkt a zachránit život

Další čísla: Z 22 635 osob hospitalizovaným s infarktem v roce 2016 bylo 14 921 mužů a 7 714 žen. U žen navíc infarkt přichází v průměru o 8 let později. Přibližně každý čtvrtý pacient po prvním infarktu dostane druhý srdeční infarkt. Za 6 let po infarktu zemře čtvrtina nemocných.

FN U svaté Anny v Brně: Více než polovina lidí s infarktem se dostane do nemocnice pozdě. Češi infarkt stále podceňují

Poznámka autora: U posledního údaje by asi bylo klíčové srovnat pravděpodobnost úmrtí po infarktu s pravděpodobností úmrtí v každé věkové kategorii jako celku.

Alkoholiky zrazují hlavně játra

Statistiky týkající se lidí hospitalizovaných kvůli užívání alkoholu (ČR, 1994–2013): ze sledovaných více než 90 000 lidí zemřelo přes 25 000. Průměrný věk úmrtí u těchto osob byl 50,8 let bez výraznějšího rozdílu mezi pohlavími, nejčetnějšími příčinami úmrtí bylo alkoholické onemocnění jater, chronická ischemická choroba srdeční a některé skupiny diagnóz z vnějších příčin nehody a sebevraždy.

Národní ústav duševního zdraví: Alkohol zkracuje život o víc jak 20 let (PDF) 

Poznámka autora: Samozřejmě lze interpretovat různě, i podle názoru na alkohol. Také věk cca 50 let platí pro ty, kdo zemřeli, těžko tedy zobecnit na výrok ve stylu „alkoholik umírá v průměru v 50“.

Metadon, tj. substituční terapie, představuje jeden z nejúčinnějších prostředků pro lidi užívající heroin nebo závislé na jiných opiátech. Do abstinenčně orientovaných programů se totiž dostane pouze zlomek uživatelů. Substituční léčbou lze v dané lokalitě oslovit i 60 % všech uživatelů. Zásadní problém ale podle lékařů způsobuje nízký počet center, která dnes substituční opiátovou léčbu vydávají. V programech opiátové substituce je velmi málo míst, v současnosti je zde léčeno cca 3000 osob, tedy necelá třetina z přibližně 11 tisíc problémových uživatelů.

V ČR by navíc bylo vhodné mít i nějakou substituční terapii pro uživatele pervitinu, zatím ale neproběhla ani žádná studie.

1. LF UK: Substituční terapie v ČR – špičková terapeutická metoda je i po 20 letech pro většinu pacientů stále nedostupná

Popáleniny mění metabolismus

Popáleninová nemoc je odpověď organismu na popáleninový úraz. Organismus v tomto období prochází stresovou reakcí a tzv. hypermetabolismem – tj. potřebuje větší přísun energie, jinak tělo začne odbourávat vlastní bílkoviny ze svalových tkání. Vědci nyní zjistili, že metabolismus může být energeticky náročnější až o 100 % a problém přetrvává déle, než se dosud myslelo – i po propuštění pacientů do domácího ošetřování. Zajímavou možností je podávat v tomto stavu anabolika.

3. LF UK: Komplexní léčba závažného popáleninového úrazu

Více lidí se hlásí jako dárci kostní dřeně

2118 – tolik lidí se za prvních devět měsíců tohoto roku přihlásilo do Českého registru dárců krvetvorných buněk, což je historicky nejvyšší počet zaregistrovaných dárců. K nárůstu výrazně přispělo zvýšení horní věkové hranice pro vstup do Registru z 35 na 40 let. Ročně v ČR onemocní přibližně 100 pacientů některým typem leukémie a 1000 pacientů různými poruchami krvetvorby, které je možné léčit transplantací kostní dřeně.

IKEM: Rekordní počet nových dárců v registru kostní dřeně (PDF)

Dítě žilo několik měsíců s mechanickým srdcem

Na Dětském kardiocentru 2. LF UK a FN Motol byla v tomto roce poprvé v ČR použita mimotělní mechanická srdeční podpora Berlin Heart Excor. Lékaři se k tomuto výkonu rozhodli u devatenáctiměsíčního batolete z důvodu chronického srdečního selhávání. Mimotělní pumpa dítěti umožnila přenést se přes období, než pro něj byl nalezen vhodný dárce srdce. To se podařilo cca po čtyřech měsících.


Autor: FN Motol

Přístroj vypadá jako pumpa, která je umístěna mimo hrudník pacienta. Funguje tak, že krev je z těla do pumpy a zpět vedena hadicemi napojenými na komory a velké tepny.

FN Motol: Unikátní předtransplantační péče – dítě žilo několik měsíců s mechanickým srdcem umístěným mimo tělo

Rychlé stanovení metanolu

Přenosný přístroj, který během několika minut odhalí otravu metanolem, vyvinuli vědci z Masarykovy univerzity ve spolupráci s firmou Watrex Praha. Zda se bude vyrábět, nyní závisí na poptávce.

Masarykova univerzita: Vědci vyvinuli přístroj odhalující otravu metanolem

Poznámky autora: Přístroj stanoví nejen aktuální koncentraci kyseliny mravenčí (produktu metabolismu metanolu, který je vlastním jedem), ale i ještě nepřeměněného metanolu.

Po pěti letech od příslušné aféry koncem září metanol zřejmě opět zabíjel na Moravě.

Mimochodem, velmi účinný na otravu metanolem je obyčejný etanol. Jsou zaznamenány případy, kdy má velké štěstí člověk, který po konzumaci lihoviny s metanolem v pitce pokračuje další (už nezávadnou) lahví a přežije – na rozdíl od těch, kdo s pitím skončí dříve.

Pacienti po léčbě nádorů by si měli zvyšovat kapacitu plic

Speciální cvičení šité na míru lidem s ukončenou léčbou nádorů krvinek (lymfomů a leukémií) provádějí odborníci z Brna. Od září začínají s novou skupinou pacientů a vylepšeným postupem zahrnujícím respirační trénink. Cílem je vytvořit metodiku, kterou by mohla přebrat i další onkologická centra. V podstatě jde o zařízení, do kterého se dýchá proti odporu, čímž se zvyšuje kapacita plic a pacienti jsou pak méně unaveni / snesou větší zátěž. Po zácviku je samotný trénink pro pacienta jednoduchý.

Masarykova univerzita: Odborníci připravují unikátní cvičení pro pacienty s nádory krvinek

Kouzla s titanem

Osmiletý chlapec s těžkou vrozenou poruchou zevních zvukovodů nemohl kvůli tomu užívat obvyklé sluchadlo pro nedoslýchavost. Pomocí obtížného zákroku mu lékaři voperovali do spánkové kosti speciální titanový nástavec za ušní boltec, na který si bude moci po zhojení připevňovat sluchadlo.

FN Brno: Chlapci byl voperován do spánkové kosti titanový nástavec

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).