Hlavní navigace

Tuzemák smí používat „rumové aroma“ dalších pět let

17. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
Ministerstvu zemědělství se podařilo po složitých vyjednáváních prodloužit o pět let stávající výjimku používání „rumového aroma“ do tradičního alkoholického nápoje typu tuzemák.

Tuzemák o své „rumové aroma“ v následujících pěti letech nepřijde. Evropská komise (EK) přijala argumenty České republiky pro prodloužení výjimky. „Naši zástupci při vyjednávání s Evropskou komisí o dalším možném používání rumového aroma v lihovinách argumentovali doložením tradice výroby v těchto nápojích. Proti výjimce byla Francie a Dánsko, Rakousko se zdrželo hlasování, ostatní členské státy a Komise ji odsouhlasily,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

Výrobci lihovin se zákazu bránili

Ministerstvo zemědělství po celou dobu vyjednávání s EK spolupracovalo se zástupci Státního zdravotního ústavu, Potravinářské komory ČR, výrobců aromatických látek a zástupců Svazu dovozců a výrobců lihovin. Ti se samozřejmě proti zákazu používání osvědčené tresti ohrazovali.

„Rumové aroma, které se používá při výrobě rumové tresti, dává nezaměnitelnou a běžnými aromaty nenahraditelnou chuť a vůni tradičnímu alkoholickému nápoji typu tuzemák. Výroba rumové tresti má v ČR mimořádnou tradici, která spadá do 19. století, kdy začal Sebastian Stroh v roce 1832 vyrábět alkoholický nápoj z potravinářského lihu a této rumové tresti. Ten je označen jako tuzemský neboli inlander rum. Tím začala tradice tzv. tuzemského rumu, kterého se v roce 2017 v České republice vyrobilo zhruba 17 milionů objemových litrů,“ uvádí ministerstvo.

Aroma nemusí být bezpečné

Evropský úřad pro bezpečnost potravin publikoval v srpnu 2017 vědecké stanovisko, v němž byla posuzována zdravotní nezávadnost aromatické látky „Rum ether“. Závěrem hodnocení je, že přítomnost některých látek vyvolává bezpečnostní obavy, což vedlo k návrhům na zákaz používání těchto potenciálně rizikových látek. Nicméně kritici tohoto záměru upozorňují na to, že jejich riziko i specifikace jsou nejasné a sporná složka se vyskytuje nejen v tuzemáku. Podle agrárního analytika Petra Havla se jedná o nesystémové řešení.

Nyní tedy mají provozovatelé potravinářských podniků pět let času, aby vyvinuli a uvedli do praxe alternativu rumového aroma.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).