Hlavní navigace

Nebezpečný med nebyl zlikvidován, inspekce ho našla ve skladu

27. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Potravinářská inspekce při mimořádné kontrole zjistila 31,5 tun nelegálního medu. Jedná se zřejmě o med z kauzy společnosti Včelpo, ve kterém byla nepovolená antibiotika.

V rámci mimořádné kontrolní akce inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili a na místě zadrželi 31 449 kg uskladněného nelegálního medu označeného etiketami výrobce Včelpo spol. s r.o. Celkem jde o téměř 35 000 kusů spotřebitelských balení po 900 gramech.

Namátkovou kontrolou inspektoři SZPI zjistili, že se jedná mj. o šarže s datem minimální trvanlivosti do 27. 8., 4. 9., 11. 9. a 30. 9. 2018, u kterých laboratorní rozbor při předchozích kontrolách SZPI a Státní veterinární správy (SVS) v r. 2015 potvrdil přítomnost reziduí antibiotik. Kauza tehdy postupně narostla od prvních nálezů až po desítky tun zjištěného závadného medu. „Jsem otřesen,“ psal tehdejší ministr Jurečka včelařům. Med obsahoval například zakázaná antibiotická léčiva chloramfenikol a nitrofurany, které jsou v Evropské unii i v řadě dalších vyspělých zemí zakázány podávat zvířatům, jejichž produkty jsou určeny pro lidskou spotřebu. Některá antibiotika patří k vysoce rizikovým látkám, které by se neměly v potravinách objevovat.

„Vzhledem k této skutečnosti se jedná o potraviny nevhodné k lidské spotřebě, a tedy nelegální, inspektoři je na místě zadrželi a sklad zapečetili,“ uvádí SZPI k aktuálnímu nálezu v objektu bývalého zemědělského družstva na Olomoucku. „Vzhledem k tomu, že provozovatel nezajistil zpřístupnění objektu ke kontrole inspektorům, a dále z důvodu závažného podezření, že se v předmětných prostorách nachází nebezpečné potraviny, jejichž uvedení na trh může mít dopad na zdraví spotřebitele, zjednali si inspektoři do těchto prostor přístup v souladu se zákonem,“ říká mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Závadný med měl být přitom zlikvidován, tuny výrobků společnosti Včelpo byly již před dvěma lety pod dozorem veterinářů dopraveny do spalovny v Moravskoslezském kraji a spáleny.

Včelpo v roce 2016 z tržní sítě stáhlo bezmála 150 tun medu a výrobků z něj. Přímo u výrobce a v jeho dalších skladech bylo pozastaveno 115 tun vyrobeného medu a dalších 163 tun surovin pro výrobu medu. Firma dostala pokutu ve výši 1,2 miliónu Kč.

Informaci SZPI předala k došetření SVS, která je kompetentní mj. pro oblast kontroly skladování potravin živočišného původu, tedy i medu.

Med dlouhodobě patří k problematickým kategoriím potravin, loňské mimořádné kontroly zjistily, že polovina medů je falšovaná, falšovaný med byl opakovaně zjištěn i na farmářských trzích. Med označil za trvale problematickou komoditu i Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace SZPI, v rozhovoru o nejhorších potravinách roku 2017:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).