Hlavní navigace

Trvalá epilace: co je třeba vědět předem

7. 4. 2019

Sdílet

 Autor: Ilustrační foto Perfect Clinic
Epilace pomocí laseru umožní zbavit se nežádoucích chloupků jednou provždy. Ne však všech, ne každému a ne vždy. Plastický chirurg Lukáš Frajer upozorňuje na správný postup.

Teplých dnů přibývá a spolu s létem se blíží i doba, kdy si více necháváme záležet na hladké pokožce bez chloupků. Každodenní holení žiletkou může být nepraktické, možným řešením je trvalá epilace, díky které můžete mít navždy hladkou pokožku. Jak na to?

Měsíc před zákrokem se holte pouze žiletkou

Na laserovou epilaci bychom měli chodit v době před nebo po létě, protože na místa ošetřená laserem by nemělo dopadat silné sluneční záření. Mohlo by dojít k hyperpigmentaci kůže.

„Minimálně deset dní před zákrokem bychom ochlupení neměli depilovat ani epilovat. Uvažujete-li o laserové epilaci, tak je také důležité pět až sedm týdnů před laserem nepoužívat epilační přípravky, které odstraní chloupky i s kořínkem (vosk, epilátor, pinzeta). Je nutné se tak holit pouze žiletkou. Chloupky budou silnější a budou lépe reagovat na laser,“ říká Lukáš Frajer z Perfect Clinic.

Jak vše funguje? Budete potřebovat několik návštěv

Laserový paprsek zničí cibulku chloupku jednou provždy, takže chloupek již nevyroste. Paprsek umí odhalit pigment v chloupku, s jehož pomocí se dostane do cibulky. Proto je účinný jen tam, kde je přítomen pigment, tzn. u tmavších chloupků (proto je důležité používat před aplikací pouze žiletku).

„K dosažení trvalého efektu je ale nezbytné opakovat ošetření třikrát až šestkrát v rozmezí šesti týdnů. K účinnému zničení vlasové cibulky je potřeba zásah v její růstové fázi, kdy je dostatek pigmentu přítomen a která probíhá u každého chloupku těla v jiné době. Laserové odstranění ochlupení lze provádět na všech místech těla včetně intimních partií,“ dodává lékař.

Galerie: Nežádanější zákroky plastické a estetické medicíny

Na co si dát pozor?

Laserové epilační zákroky nejsou vhodné pro těhotné či kojící ženy. Nepodstupujte je ani tehdy, pokud zrovna trpíte zánětlivým onemocněním kůže. Při laserovém zákroku je riziko vedlejších účinků minimální. Může se ale ojediněle vytvořit přechodné zarudnutí či otok. Důležité je tedy nevystavovat pokožku sluníčku a samozřejmě nechodit do solária.

Pokud máte ošetření na obličeji, tak se minimálně dva týdny mažte krémy s vysokými UV faktory, i když je zrovna pod mrakem či je chladnější počasí. Nějakou dobu po zákroku určitě také nepoužívejte peeling či abrazivní kosmetiku.

Odborná spolupráce:

MUDr. Lukáš Frajer

Plastický chirurg. Působí v centru estetické medicíny Perfect Clinic, kde se věnuje estetickým operacím, a na oddělení plastiky  FN Motol, kde řeší zdravotní indikace u výkonů rekonstrukčních, replantačních, onkochirurgických a mikrochirurgických.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).