Hlavní navigace

Vendula a „jejích“ 24 dětí: metoda Mojžíšové pomáhá otěhotnět

12. 6. 2015

Sdílet

 Autor: Archív Venduly Johanes
S prokazatelnými výsledky, a přesto spíše na pokraji zájmu lékařů. Metoda cvičení podle Ludmily Mojžíšové pomáhá až třetině žen s diagnózou funkční sterilita. Většina z nich se stane klientkami reprodukčních center, aniž se o speciální terapii dozví, lituje fyzioterapeutka.

Fyzioterapeutka Vendula Johanes se metodě Ludmily Mojžíšové intenzivně věnuje pět let a výsledky jí visí na nástěnce – dvacet čtyři miminek, k jejichž početí přispěla. A kromě dalších v budoucnu by ráda dosáhla intenzivnější spolupráce na poli gynekologie – fyzioterapie.

Jak se o možnosti cvičení podle Mojžíšové dozví většina žen, které se vám dostanou do péče?

Různě, ale obvykle je to z hledání na internetu, od známých nebo z různých diskuzí. Ideálně by to měl být gynekolog, kdo ženě cvičení jako možnost léčby doporučí. Sama se ale při svých návštěvách ordinací setkávám někdy spíš s vlažnějším přístupem, leckde dokonce negativním.

Komu může cvičení pomoci?

Důležité je říct, že není pro každou ženu a všespásné. Terapie Mojžíšové řeší určitý typ funkční sterility, související se svaly pánevního dna a jejich stažením. Nemůže fungovat na hormonální nerovnováhu, neprůchodnost vejcovodů nebo srůsty. To vše se musí vyloučit na gynekologii. Pak se může pacientka dostat až k fyzioterapeutovi, ovšem speciálně vyškolenému.

Jak dlouhá je pak cesta k otěhotnění?

To je individuální, ale neřeší se jen samotné otěhotnění. Metoda především „srovná“ menstruační cyklus. Není výjimkou, že ho mají ženy nepravidelný, třeba i padesátidenní, a v tom se těžko zorientují, kdy asi nastává ovulace a správný moment pro snahu o početí. Řešením u lékaře jsou syntetické hormony, kterým se dá v mnoha případech vyhnout. Menstruace mnoha žen je navíc bolestivá a se sraženinami.

To ale obvykle bereme jako běžnou nepříjemnou součást měsíce.

A to je velký mýtus – sice už moje babička říkávala, že mě má při menstruaci bolet břicho a záda, ale to je právě důkaz, že je něco špatně. Menstruace by neměla ženu bolet, měla by cítit jen minimální změny a spíš nálady, způsobené hormonálním výkyvem.

Můžete popsat typickou kandidátku cvičení podle Mojžíšové?

Jsou různé, některé už zkoušejí umělé oplodnění, pro jiné je cvičení první volbou. Spojuje je náročný psychický stav, ale je třeba tomu dát čas. Než si tělo zvykne a „narovná se“, pár měsíců to trvá. Pak je pravidelný menstruační cyklus a s ním ruku v ruce i vyšší úspěšnost možného umělého oplodnění. Pacientky ve cvičení vidí naději, něco pro sebe navíc dělají a měsíc od měsíce je to na jejich psychice patrné.

S čím od vás ženy odejdou poprvé?

Se sestavou cviků na doma. Předtím důkladně probereme anamnézu, zásadní je menstruační cyklus – pravidelnost, délka trvání, bolestivost při styku, časté záněty v minulosti. Pak vyšetřím tělo – spasmy v zádech a břiše a na celém těle, blokády bederní páteře a v oblasti pánve, asymetrie na těle a další věci. Vysvětlíme cvičení a ženy ho denně provádějí doma, jsou to na pohled jednoduché věci typu kočičí hřbet, ale správné provedení se musí trénovat a trvá až hodinu a půl.

Takže nic pro netrpělivé a „lajdáky“?

Ženy mají velkou motivaci, pro otěhotnění jsou schopné udělat prakticky cokoliv. A efekt cvičení je navíc patrný brzy – do dvou měsíců se většinou zharmonizuje menstruační cyklus, neobjevují se sraženiny a menstruace není bolestivá. Těsně před ovulací pak ženy docházejí na terapii: mobilizaci bederní páteře a kostrče a uvolnění pánevního dna provádíme přes konečník. Ženy tuhle intimní proceduru ale zvládají překvapivě dobře.

A asi typická otázka: kdy se podaří otěhotnět?

Některá pacientka přijde jednou a jiné se po roce ještě nedaří. Metoda ale ani nedoporučuje otěhotnění hned, dochází k významným změnám na těle a podle literatury může dojít i k potratu, i když jsem se s tím naštěstí zatím nesetkala. Ideální doba, za kterou dojde ke správnému postavení těla, je pět až šest měsíců.

Je ale logické, že dosud neplodná žena chce otěhotnět co nejrychleji.

Jak kdy, zažila jsem případ, kdy pětadvacetiletá žena měla za sebou už dva neúspěšné pokusy IVF (in-vitro fertilizace, metoda umělého oplodnění, pozn. red.), v tomhle věku mi to připadá zbytečné. Když vím, že má bolestivou nebo nepravidelnou menstruaci, dá se dříve než hormony volit cesta cvičení nebo třeba hormonální jógy. Existují i lázně pro neplodnost – Klimkovice nebo Františkovy Lázně – komplexní přístup k věci je vhodnější.

Kde vidíte cvičení podle Ludmily Mojžíšové za pár let?

Metoda se vědecky potvrdila v devadesátých letech, ačkoliv prakticky funguje od šedesátých. Ráda bych se zasloužila o to, aby lépe fungovala spolupráce gynekologů a vyškolených fyzioterapeutů, protože to přináší výsledky. A měla by se určitě zlepšit informovanost, jde přece o ženu a ta by měla mít možnost volby přístupu k věci, je-li možný. Když vidím „své“ první miminko Alenku, které už jsou čtyři, uspokojuje mě to a vím, že to má smysl a pomáhám k novému životu.

Metoda Ludmily Mojžíšové v kostce

  • rehabilitační léčba některých druhů funkční ženské sterility byla oficiálně uznaná až v roce 1990
  • jejím školením se zabývá několik pracovišť v ČR, vyhlášená je Katedra rehabilitace při vzdělávacím institutu pro zdravotníky v Brně
  • kromě sterility řeší i nepravidelný menstruační cyklus nebo jeho absenci u mladých dívek, velmi úspěšně také inkontinenci, stavy po operacích břicha nebo komplikovaných porodech
  • rehabilitační pracoviště s vyškolenými fyzioterapeuty ji nabízejí v rámci zdravotního pojištění i za úhradu – druhá možnost zajišťuje obvykle delší a kvalitnější péči danou především většími časovými možnostmi
  • úspěšnost léčby v případě funkční neplodnosti se udává 30–33 %, svou roli hraje věk, diagnóza, poctivost ve cvičení atd.

Další informace o metodě Ludmily Mojžíšové i termíny kurzů na toto téma jsou k nalezení na FB stránkách Metoda Ludmily Mojžíšové.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).