Hlavní navigace

Nejlepší, co můžeme udělat pro svůj imunitní systém, je žít v harmonii

9. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Podzim, to je zkouška naší imunity. Snižuje ji stres a přepracování. „Ptejte se, kde je míra toho, co unesete,“ říká lékařka. A my dodáváme: zkuste to dřív, než vám odpoví váš organismus.

Lékařka Magdaléna Záchová tvrdí, že nejlepší, co můžeme pro svůj imunitní systém udělat, je žít v harmonii. „Vím, zní to trochu divně. Nicméně jakékoli vychýlení se projeví na našem zdravotním stavu,“ říká.

Asi se shodneme na tom, že to vždycky nejde. Život přináší nejrůznější úskalí, ať už osobní, nebo pracovní, také nás ovlivňují klimatické změny a další faktory a tím se vracíme zpátky k imunitnímu systému: abychom mohli na všechno reagovat a vypořádat se s tím ve zdraví, je dobré imunitu posilovat.

Chcete podpořit imunitu? Zastavte se

Životní styl většiny z nás nám příliš nepomáhá. Pochopitelně by bylo nejlepší, abychom trávili co nejvíc času na čerstvém vzduchu a teď na podzim se kochali nádherně zbarveným listím. Jenže, kde na to vzít čas? Málokdo jde do práce pěšky, většina z nás nasedne do auta, které stojí hned před domem, případně ujde několik metrů k zastávce MHD. Následně trávíme mnoho hodin buď v přetopených, nebo klimatizovaných místnostech.

Trio pro imunitu:

  • vzduch,
  • strava,
  • odpočinek.

Pokud máte děti, žijete v neustálém spěchu. Z rodičů se stali taxikáři, kteří vozí děti ze školy na kroužky. „Kde je ta míra toho, co uneseme? Jdeme-li přes svoji míru, nutně to odnáší naše zdraví. Stejně tak to platí i pro děti, které bývají přetěžovány a ani nemají čas na odpočinek. Ze školy honem na kroužek, pak rychle splnit povinnosti – například napsat domácí úkoly. Podívejte se na svůj běžný týden. Mají tam děti alespoň jedno volné odpoledne? Máte tam vy nějaký čas jen sami pro sebe?“ vyzývá Magdaléna Záchová k zamyšlení.

Reakci dětského organismu na zátěž a tlak okolí se věnujeme také v článku Polámal se mraveneček. Lékařka dodává, že pokud chceme podpořit svoji imunitu, měli bychom se umět zastavit. Co ještě můžeme udělat?

Vzduch aneb péče o sliznice dýchacího ústrojí

Sliznice dýchacích cest je první bránou do našeho těla. Teď na podzim, kdy začínáme přitápět, zásadně snižujeme v domácnostech, ale i ve školách, školkách a v kancelářích vlhkost. Ta by se ideálně měla pohybovat v rozmezí od čtyřiceti do šedesáti procent.

„Velmi se nám osvědčilo zvlhčování vzduchu nebo i používání vonných olejů. Výborný je eukalyptus, který má velký antiseptický účinek, nebo například i meduňka, máta a levandule. Pokud trpíte na podzimní rýmy, můžete dutiny pravidelně proplachovat pomocí nosní konvičky, kterou seženete v každé lékárně. Stačí použít obyčejnou vodu se solí. Případně si vystříkejte nos sprejem s mořskou vodou. Zejména pro malé předškolní děti je vhodný Euphorbium compositum-Heel, roztok s mořskou vodou a naředěnými homeopatiky,“ doporučuje praktická lékařka, která v rámci své praxe využívá homeopatii a přírodní léčebné metody.

Druhá bariéra je sliznice trávicích cest

Imunitu podpoříte tím, že budete konzumovat co nejvíc sezonních potravin, které rostou u nás – jablka, hrušky, dýně – výborná je třeba dýňová polévka. Podzim je ideální čas pro moštování. „Nezapomínejte ani na tuky. Vybírejte ale z těch, které mají vysoký obsah omega 3. Najdete je například v rybách a ořeších,“ říká Magdaléna Záchová.

Protizánětlivé účinky má železo, proto lékařka doporučuje zvýšit jeho příjem v počáteční fázi zánětu, kdy se ještě neprojevila infekce. Najdete ho například v červené řepě, ale i v obilovinách a luštěninách.   

Stejně tak bychom v podzimním čase neměli zapomínat na magnezium, které je důležité pro správnou funkci mnoha tělesných systémů. „Křeče jsou jasným ukazatelem toho, že máte nedostatek magnezia. Stejně tak cukání víčka, nebo v případě žen silná bolestivá menstruace,“ dodává lékařka. Více napoví také online test: Máte dostatek hořčíku?

Homeopatická podpora imunitního systému

Homeopatie, díky svému principu podobnosti a možnostem ředění, je ideálním řešením pro prevenci a podporu vlastní imunity vůči hrozícím onemocněním a zdravotním problémům.

Galerie: Výroba homeopatických léků

Přestože vám s výběrem nejvhodnějšího přípravku na vaše potíže pomůže lékař homeopat nebo lékárník, přinášíme pár tipů:

Homeopatie pro podporu imunity dospělých

  • Oscillococcinum: Podporuje především protivirovou imunitu. V rámci prevence infekčních onemocnění je nejvhodnější užívat jednu tubu tohoto léku týdně po celé zimní období. Kromě toho jej lze použít i v časných stadiích nástupu nemocí, jako jsou chřipka, rýma, nachlazení nebo například opar. V těchto případech podáváme jednu tubu v intervalu šest až osm hodin po dobu dvou až tří dní.
  • Echinacea angustifolia: Ve fytoterapeutických dávkách vysušuje hlen na sliznicích dýchacích cest a stimuluje především protibakteriální imunitu. Podáme v ředění 9CH 1× denně 5 granulí.
  • Ferrum phosphoricum: Kromě protizánětlivého účinku má i výrazný imunostimulační efekt a také eliminuje volné radikály, tedy toxické molekuly poškozující tkáně. Podává se v ředění 5CH 3× denně pět granulí.

Homeopatická doporučení v rámci prevence dětí v období podzimu a zimy:

  • Oscillococcinum: Preventivní dávkování je 1× týdně jedna tuba. U dětí, které trpí častěji na nachlazení, se osvědčilo zvýšit preventivní dávkování na 2× týdně (například v pondělí a ve čtvrtek).
  • Echinacea 5CH: Užívat 5 granulí 1× denně po dobu sedmi dnů, pak týden pauza, znovu sedm dnů a týden pauza. Takto pokračovat během celé zimy. Tento lék je vhodný v kombinaci s Oscillem a Siliceou nebo konstitučním lékem dítěte.
  • Silicea 15CH: 10 granulí 1× týdně v zimním období, vhodný pro všechny děti, které začaly navštěvovat kolektiv.
  • Thymuline 9CH: Tento lék je na lékařský předpis. Pět granulí 1× denně 1× za týden, celkem čtyři týdny po sobě. Následně stačí jedna dávka každé dva týdny během zimy. Lék má silný imunostimulační účinek jak v dětském, tak v dospělém věku.
  • Aviaire 15CH: Tento lék je na lékařský předpis. Je vhodný u dětí, které trpí na časté záněty středního ucha. Pět granulí 1× denně 1× za týden, celkem čtyři týdny po sobě. Poté stačí jedna dávka každé dva týdny během celého zimního období.

Homeopatická doporučení v rámci prevence pro pohyb dětí na podzim a v zimě:

  • Dulcamara 9CH: Vhodné pro jedince, kteří mají tendenci onemocnět, jsou-li ve vlhkém prostředí (např. návštěvy bazénů). Dávkování: 5 granulí před návštěvou bazénu a dále 5 granulí večer po návštěvě bazénu.
  • Echinacea 5CH: Vhodné pro děti předškolního a mladšího školního věku, které jsou náchylné k nemocem. Velmi účinný proti žlutým rýmám. Dávkování: 1× denně 5 granulí po dobu zvýšeného výskytu onemocnění horních cest dýchacích.
  • Rhus toxicodendron 5CH: Vhodné pro sportovce nebo děti, které se rychle zapotí a mohou prudce vystydnout. Dávkování: 10 granulí rozpustit v 0,5 l vody a popíjet během sportovního výkonu.
  • Arnika Montana 9CH: Vhodné pro sportovce nebo děti provozující venkovní podzimní sporty (fotbal, atletika atd.), podporuje imunitu a zlepšuje svalovou regeneraci. Dávkování: 10 granulí do 0,5 l vody a popíjet během sportu (možné podávat během sportovního výkonu v kombinaci s lékem Rhus toxicodendron 9CH). 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).