Hlavní navigace

Triky proti rýmě. Chytře, bez klasických kapek

13. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Podzim v plném proudu a sekrece z vašeho nosu také? Rýmu neřešte klasickými kapkami, tak si ji totiž můžete prodloužit, nebo dokonce zadělat na chronický problém. Pomohou spíš staré dobré rady i novinky.

I když je reklama na „čisté“ a „průchodné“ nosy lákavá a všemožné „zvlhčující a regenerační“ účinky vás uklidňují, že svému nosu prospíváte, všechno je jinak. Kapky s vazokonstrikčním účinkem jsou podle otorinolaryngologa Jana Metzla spíš cestou do dalšího rýmového pekla.

Galerie: Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Vynechejte je, nebo je užívejte jen pár dní

„Všechny tyto známé léky jsou pouze symptomatické. Na chvíli uleví pocitu ucpaného nosu, způsobí krátkodobé splasknutí sliznice. Pro hojení je jejich aplikace kontraproduktivní,“ vysvětluje lékař ORL, který ve své praxi vidí denně případy zneužívání těchto kapek, které končí tzv. medikamentózní rýmou. Tedy tou, co už máte trvale, ať si do nosu lijete cokoliv z volně prodejných pomocníků. „Když je sliznice nosu napadená zánětem, kapkami jí přivřeme přívod živin, krve a imunitních látek,“ podotýká Jan Metzl. „Hojení tak spíš zastavujeme a prohlubuje se poškození sliznice.“

Jestli jste pološílení z pocitu ucpaného nosu, kapky si ordinujte jen v nejnutnějších případech. Podle lékaře byste také neměli překročit dobu užití – maximálně je to týden až deset dní. A na to by vás měl také upozornit lékárník. Na užívání nosních kapek může vzniknout těžká závislost.

Zregenerujte nos

  • Vyzkoušejte speciální volně prodejné nosní masti – jsou vhodné jako doplněk léčby, čistí nosní dutinu, zvlhčují a regenerují podrážděnou sliznici.
  • Promaštění poškozeného nosu uvnitř pomáhá odstranit strupy a zaschlé hleny a zlepšuje jeho průchodnost.

Více v článku: Odřený nos je snad horší než vlastní rýma

Jak tedy léčit rýmu

„Trendem současnosti je lokální aplikace nosních steroidů,“ říká lékař. „Většinou jde o léky na předpis, ale jejich slabší formy jsou volně prodejné, například přípravky Beclomet nebo Flixonase.“

Čtete „steroidy“ a děsíte se předem? Netřeba. Efekt těchto nosních sprejů je totiž topický. Působí jen tam, kam dopadnou, a nevstřebávají se do organismu (nebo jen v zanedbatelném množství).

„Ale jsou to léky spíš pro dospělé,“ upozorňuje Jan Metzl. „V případě dětí není moc studií, proto je třeba dětskou rýmu konzultovat s praktickým lékařem.“

TIP: Chřipky a nachlazení lze léčit bez zbytečného zatěžování organismu, říká lékař

Bez spreje? Ideál

Existují i další chytří, a hlavně bezpeční pomocníci v boji s rýmou. Vyzkoušejte třeba výplachy speciálními konvičkami – nosní sprchy neboli laváže, které s úspěchem používali už staří jogíni. Tahle metoda navíc umí pomoci i jako prevence – jestli pracujete v prašném prostředí nebo máte alergickou rýmu, určitě si konvičku pořiďte. A při akutní rýmě pomůže především od otoku a zprůchodní nos – což je stejný efekt jako u kapek, ale absolutně bez rizika, jen ne tak razantní.

„Izotonické roztoky do konvičky se dají koupit, vystačíme si ale pohodlně i s obyčejnou kuchyňskou solí a teplou vodou,“ dodává Jan Metzl. „Podobně působí i Vincentka ve spreji, k dostání jsou i solné roztoky obohacené o měď. Ta podporuje imunitní systém, což může v boji s rýmou pomoci.“

Kdy s rýmou k lékaři?

  • Když se objeví bolesti hlavy, horečky nebo hnisavá sekrece z nosu.
  • „Normální“ virová rýma může trvat až dva týdny kvůli novodobým agresivním virům.

Imunito, poraď si

Nic také nezkazíte a tělu můžete pomoci, když ho podpoříte imunostimulačními léky, třeba přípravky s hlívou nebo vitamíny. Dbejte na správný způsob smrkání a „nezatahujte“ dovnitř. To je totiž nejrychlejší cesta k bolestivému zánětu středouší.

A buďte trpěliví: ne nadarmo se říká, že rýma trvá týden bez lékaře a sedm dní s ním. V době odolných bacilů čas s kapesníkem u nosu zdvojnásobte na dva týdny. I tak dlouhá může být obyčejná rýma.

Nasucho nebo namokro?

„Někomu se v léčbě rýmy osvědčuje i suché teplo – využití infrazářiče nebo horského sluníčka,“ uzavírá Jan Metzl. „Rozporuplné názory ale panují kolem klasických inhalací solných roztoků nad hrncem. To musí každý pacient spíš vyzkoušet a zjistit, který způsob mu vyhovuje.“

Novinkou v oblasti boje proti virům je také aplikace vitamínu D. Ten totiž umí velmi podpořit imunitu. Pátrejte po něm třeba ve volně prodejných vitamínových přípravcích – odvděčí se vám nejen imunita, ale i kosti, zuby, pleť, vlasy nebo nehty. Na trhu jsou také potraviny obohacené o vitamín D.

Galerie: Potraviny obohacené vitamínem D

Odborná spolupráce

MUDr. Jan Metzl

Specialista ORL – otorinolaryngolog

Pracuje v ORL Ordinaci Nymburk, www.orlnymburk.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).