Hlavní navigace

Trik pro snadný odběr krve? Pouze jediný

8. 1. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Pijte. Hodně pijte. Taková je v podstatě jediná rada pro ty, kterým nejde příliš dobře nebo skoro vůbec odebrat krev, ať už kvůli nějakému vyšetření nebo proto, že by ji chtěli darovat.

Když jdu na odběr krve, jsem z toho vždycky předem nervózní. Pohled na zkumavku plnící se červenou tekutinou ani mírná bolest, která to provází, mi nevadí, i když nic z toho samozřejmě ani nevyhledávám. Ale dramatické bývá samotné hledání vhodné žíly a pak komentáře, kterými sestra vše doprovází. „Tak nevím, kam to píchnout… a jé jej, vám to vůbec neteče,“ slýchávám skoro vždycky, když dorazím do příslušné laboratoře.


Autor: Isifa.cz

Odběr krve usnadní dostatečný příjem tekutin 

Snažila jsem se proto pídit po tom, čím to změnit. „Se špatně viditelnými a pohmatnými žílami neuděláte nic, ale hustotu krve můžete do velké míry ovlivnit tím, kolik toho vypijete,“ vysvětlila mi zdravotní sestra Kateřina Vacková. Takže můžu pít i ráno před odběrem? Přiznávám, že jakmile zaslechnu ono doporučení „nalačno“, vztahuju si ho i na ranní kávu a čaj, a proto nakonec nevypiju nic.

Musíte pít, ideálně vodu

Podle zdravotní sestry se však ono doporučení vztahuje na jídlo a třeba na džus nebo na kávu s mlékem a cukrem, ale slabounký hořký čaj nebo dokonce voda samozřejmě nevadí. Ostatně, dárci krve musí něco vypít i těsně před samotným odběrem.

„Na odběr krve se přichází nalačno. Neznamená to jen nesnídat, ale rozumí se tím, že před odběrem by pacient neměl deset až dvanáct hodin jíst, měl by být v relativním klidu a odběr by měl být proveden v ranních hodinách. Ráno je možné vypít dva až tři decilitry vody,“ vysvětlují svým klientům například na webu lanškrounské laboratoře Labia.

Úplné vynechání tekutin nejenže činí odběr krve obtížnějším, ale může dokonce paradoxně zkreslit výsledky, protože hodnoty některých ukazatelů budou v příliš husté krvi jiné.

A co když máte doopravdy hustou krev?

Bohužel, žádný jiný trik k tomu, jak si před odběrem „zředit“ krev neexistuje. „Může se však stát, že pokud někdo dlouhodobě nepije a pak si dá ráno trochu vody, nebude to mít valný efekt,“ upozorňuje ještě Kateřina Vacková. Abyste se nemuseli odběru bát, měli byste zkrátka mít dlouhodobě dostatečný přísun tekutin.

K tématu: Pitný režim: Není 2,5 litru denně nesmysl?

Že máte hustou krev, která se obtížně nabírá, ačkoli pijete jak z partesu? Pak to vzácně může ukazovat i na některé zdravotní potíže, například patologické zmnožení červených krvinek neboli polyglobulii. Jde vlastně o opak anemie zvané lidově též chudokrevnost. Někdy polyglobulii vyvolá například zbytnění srdce, ale může jít též o důsledek stresu či dlouhodobé dehydratace. Mimochodem, podobné zhušťování krve používají někteří sportovci coby formu dopingu, když užívají hormon erytropoetin (EPO), který jinak produkují ledviny.

Ale většinou to neznamená nic, někteří lidé mají prostě krev hustší než ostatní. Podle celostní medicíny k tomu přispívá například překyselení organismu, které se dá částečně ovlivnit stravou. Pouze v případě, že jste problémy s hustotou krve neměli a nově se objevily, je na místě upozornit lékaře, aby nechal provést případná vyšetření.

Potraviny pro hustší krev

Existují potraviny, které nadměrně zahušťují krev? S tímto pojmem běžně pracuje například čínská medicína – jde vlastně o potraviny, které se jindy doporučují třeba kvůli vysokému obsahu železa.

  • brokolice 
  • květák 
  • špenát 
  • kořenová zelenina
  • játra, ledviny a mozeček 
  • potraviny obsahující vitamín K, kyselá jídla

Čtěte dále: Co se děje s darovanou krví

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).