Hlavní navigace

Třicetidenní výzva má tisíce zájemců o hubnutí. Největším tahákem jsou fotky, říká zakladatelka

10. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Pavel Beran
Chcete zhubnout, vytvarovat postavu, nebo se jen dostat do formy a v poměrně krátkém čase vidět první výsledky? Možná vám pomůže třicetidenní výzva – unikátní internetový projekt, který založila Marika Janečková.

Třicetidenní výzva – to je sdílená motivace ke změně. Projekt, který naleznete na adrese www.30tidennivyzva.cz, má úspěch a velké plány. „Chceme být nejlepší stránkou o hubnutí pro začátečníky nebo demotivované věčné začátečníky,“ říká Marika Janečková, zakladatelka a propagátorka zmíněného programu. Podle počtu fanoušků, kteří „30ti denní výzvu“ na webu a na Facebooku (facebook.com/30tiDenniVyzva) sledují, se to daří.

Kdo vymyslel třicetidenní výzvu a s jakým záměrem?

Dá se říci, že třicetidenní výzva vznikla vlastně omylem. Na začátku nestál žádný podnikatelský záměr, pouze moje osobní snahy zhubnout. Měla jsem v úmyslu vytvořit internetovou skupinu pro několik přátel, kde bychom si vzájemně radili ohledně výživy, cvičení apod. Stalo se tak po mém návratu z Ameriky. Založila jsem stránku na Facebooku (tehdy ještě jako úplný začátečník) a vložila několik odkazů na cvičící série, podle kterých jsem odstartovala výzvu vlastní. Chtěla jsem především povzbudit přátele, aby šli do přeměny se mnou. Ale začali se přidávat další a další lidé, posílat dotazy, fotografie a sdílet společně výsledky, což bylo navzájem úžasně motivující. Po prvním měsíci od založení stránky nás sledovalo neuvěřitelných třicet tisíc lidí. Nyní máme už přes sto padesát tisíc výzvařů a s propagací výzvy nám pomáhá profesionální tým, jehož součástí jsou například trenéři, grafička, výživová poradkyně, střihač videí atd. – stálí i externí zaměstnanci.

Stránkami na hubnutí je internet zaplavený. Přímo na Facebooku máte silnou konkurenci, například Superpřeměnu nebo Břicháče Toma… Čím se od ostatních lišíte?

Klademe si za cíl být nejlepší stránkou pro začátečníky. Tedy vyloženě pro lidi, co začínají nebo opakovaně začínají a potýkají se s demotivujícími pocity, že musí roky a roky cvičit, aby jejich tělo dobře vypadalo.

Přečtěte si: Cvičím, nejím, nehubnu

My se snažíme ukázat, že viditelných výsledků lze dosáhnout i za poměrně krátkou dobu. Samozřejmě neslibujeme hory doly, jen povzbuzujeme a prakticky radíme. Nejsilnějším „tahákem“ jsou asi fotky. Když lidé vidí, co se sebou lze během jediného měsíce udělat, často je to takzvaně nakopne také začít. Kdo by se nechtěl pochlubit obrázkem před a po?

Víte, že máte v názvu programu pravopisnou chybu?

Ano a je tomu tak schválně. Alespoň si nás každý snadno zapamatuje… Když jsem zakládala stránku, chtěla jsem, aby to bylo co nejvíce hovorové. A shodou okolností, kdyby byl název napsaný správně, tak bychom po ochranné známce mohli tak akorát toužit…

V Americe jste se dostala k nějakému speciálnímu cvičení či objevení nového životního stylu?

Právě naopak. Během měsíce se mi tam podařilo sedm kilo ztloustnout, což jsem ale vůbec nepoznala, protože v tamních obchodech jsem měla pořád velikost S-M. Potkávala jsem tam extrémně obézní lidi, většinou tedy v blízkosti obchodních center nebo u kiosků se zmrzlinou… Amerika byla silným podnětem k zamyšlení a odstartovala moji přeměnu. Ze začátku jsem cvičební série na stránku vymýšlela sama, podle vlastní zkušenosti (hodně jsem tehdy cvičila a ověřovala výsledky na sobě a rodině). S dalšími sestavami mi již pomáhal odborník. Člověk, který mě tehdy školil, se navíc stal mým životním partnerem.

Jakým způsobem funguje třicetidenní výzva a kdo se do ní může přihlásit?

Do online výzvy se na našich webových stránkách může přihlásit kdokoli. Máme je rozdělené do dvou kategorií – pro ženy a muže. Fungování uvedu na příkladu – dejme tomu, že jsem žena a chci zhubnout pár kilogramů plus vytvarovat postavu. Nemám ale ráda silová cvičení a také nechci držet dietu. Ráda tančím. Vyberu si tedy v nabídce výzvu „Pružná a pevná“. Přihlásím se a zaplatím symbolický poplatek. Jako protislužbu obdržím každý den e-mail s rozpisem tréninků, instruktážní videa, doporučené jídelníčky, tréninkové rady a také trochu toho hecování. Jakmile jednou zaplatím, mohu se k výzvě kdykoli vrátit, přerušit ji, opakovat…

V současné době nabízíme tyto programy pro ženy: Sacharidové vlny, Vyvážený jídelníček, Do fitka – zpevnit, Do fitka -zhubnout, Gravidjóga, Tvaruj twerkem, Detox s chutí, Pružná a pevná, Zpevni tělo – pokročilák, Zpevni tělo – startér, Zahoď kila – startér a Jedu online- startér. Pro muže nabízíme Sacharidové vlny, Do fitka – objem, Do fitka – rýsovat, Vyvážený jídelníček, Zpevni tělo pokročilák atd. Některé z výzev nyní předěláváme do nového designu, a tak se nacházejí v režimu offline (například Taneční výzva, Zocel se, Krásné ploché bříško aj.). Část z nich je možné vyhledat v albech na Facebooku. Kdo si chce zkusit výzvu nanečisto, registrovat se samozřejmě nemusí. V albech najde dost inspirujících materiálů včetně cvičebních rozpisů na jeden měsíc, fotografií těch, co se zapojili, a receptů pro zdravé mlsání.

Přečtěte si: 15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí

Registrace není nutná, přesto určité výhody přináší, jinak by se lidé nepřihlašovali…

Registrace podmínkou není. Lidé nám posílají výsledky i tak, sdílejí informace, recepty a nápady, což následně motivuje ostatní. Přesto – kdo se zaregistruje, dává najevo, že do toho opravdu jde. Výhodou jsou každodenní instruktážní maily, které působí jako určitá forma cukru a biče. Registrovaní navíc mohou vyhrávat zajímavé ceny – potravinové doplňky, přeměnu vizáže (vlasy, focení…). Řadu programů nabízíme zdarma. Jinak se snažíme držet velmi nízké ceny – 119 Kč za výzvu na třicet dní.

Měla byste obecnou radu pro ty, kteří se chystají zhubnout?

Propojit cvičení a jídelníček. Není to tak složité, jak se zdá. Stačí vyměnit všelijaké dobrůtky za zdravější varianty a více přemýšlet o tom, co jíme (třeba cukroví z banánu a vloček místo klasické tvarohové buchty), a co nejvíce se hýbat. Každý krok se počítá! Mám-li jet do práce jednu zastávku tramvají, můžu začít chodit pěšky. Anebo vyšlápnout schody místo výtahu. Jídelníčkem se hubne a cvičením formuje tělo.

Jaké chyby nejčastěji dělají ti, co se do výzev pustí?

Jednoduše výzvu nedodržují. Prostě se na ni vykašlou a nedotáhnou do konce. Anebo cvičí ledabyle, napůl, a nepřidají změnu jídelníčku. Občas se ale setkávám i s tím, že to lidé naopak přehání, což také není dobře. Všeho moc škodí! Tělo potřebuje i regenerovat.

Jak může dopadnout přehnané úsilí? Příliš horlivý běžec si brzy zničí zdraví, říká trenér

Vrátím se k motivačním fotkám před/po. Setkáváte se s nedůvěrou a reptáním?

Bohužel ano. Nevím proč, ale působíme jako národ nedůvěřivců. Asi máme v hlavách zakódované, že všechno musí být děsně složité – přitom je to přesně naopak: Vezmu-li si do hlavy, že je něco jednoduché, tak to dokážu! Pokud nevěřím druhému, nemůžu mít sám úspěch, protože v úspěch jako takový nevěřím. Chodí nám velké množství fotografií typu před/po, a to nejen ze třicetidenních výzev, ale i těch, jež dokumentují přeměnu za delší časové období. Občas vkládáme výsledky přeměn i my – českých i zahraničních. Pod fotografiemi se pravidelně objevují komentáře typu „podvod“, „to nemůže být ona“, „kdyby zhubla, neměla by velká prsa“, „tetování má na druhé straně“ apod. Opakovaně lidem v diskusích vysvětlujeme, že si nedovolíme klamat důvěru našich příznivců tím, že bychom vkládali nějaké fejky. Co nám lidé posílají, se snažíme v rámci možností ověřit. Pro ověření děláme maximum, ale detektivní kancelář zase nejsme. Zahrnujeme i faktor důvěry, protože víme, že požadovaných výsledků dosáhnout lze.

Potravinové doplňky – brát, nebo nebrat?

Nejsou nezbytně nutné, ale mohou proces proměny výrazně podpořit. Potravinových doplňků existuje celá řada, patří mezi ně například iontové nápoje, aminokyseliny, spalovače tuků, karnitin… Záleží, jakou výzvu jedete. V rámci diety by člověk neměl přicházet o vitamíny a při cvičení by měl přijímat mnoho bílkovin. Protože ovoce a zelenina nejsou obsahově to, co bývaly (dovážené, pěstované v továrnách…), doporučujeme užívat multivitamin.

Mohlo by vás zajímat: Kolik je v ovoci vitamínů? Údaje se podezřele liší

Dalším velmi oblíbeným doplňkem je protein, například ve formě instantního nápoje. Protein rovná se rychlá a důležitá svačinka. Když cvičím, měla bych jíst mnoho bílkovin. Záleží na každém, zda je pro něj výhodnější sníst hromady hovězího masa apod., nebo vypít chuťově vyvážený drink. Někomu instantní protein velmi vyhovuje, jiný si raději místo koktejlu dá krabičku tvarohu. Ve finále to i finančně vychází podobně. Jak už jsem říkala, jde to i bez doplňků. Na druhou stranu, proč si v rámci přeměny trochu nepomoct?

Více k tématu: Proteinové nápoje podle odborníků: Při sportu, při dietě, dokonce i dětem

Na vašem webu mě zaujal návrh jídelníčku pro noční směnu. Není takovéto „hodování“ v rozporu se zásadou, že se po páté hodině nejí? 

Proč se po páté večer nenajíst? Tělo nepozná, kdy je den a kdy noc. Když se hýbete, potřebujete energii. Na noční směně se budete hýbat stejně jako na denní. Proto je vhodné se prostřednictvím několika menších porcí posilnit. Obecně se večer doporučuje upřednostnit bílkoviny – dát si něco malého typu zelenina, plátek sýra… Poslední jídlo bych ale doporučovala dvě hodiny před spaním.

Čtěte dále: 10 mýtů o tloustnutí: Večer se už nesmí jíst

Na čem je založena tzv. sacharidová vlna?

Velmi zjednodušeně řečeno spočívá ve střídání dnů s nízkým, středním a vysokým příjmem sacharidů. Smyslem takovéhoto stravování je ošálit tělo tak, aby si nezvyklo a neadaptovalo se na změnu v jídelníčku. Při správně sestaveném redukčním jídelníčku typu sacharidových vln dostanete do těla dostatek živin a ideální poměr kalorií pro redukci váhy. Výzva je vhodná i pro lidi, co z nějakých důvodů necvičí (třeba mají problém s pohyblivostí a klouby), a přináší řadu výhod – například po překonání počátečních krizových dnů se dostaví ovládnutí chutí na sladké. Je to jedna z našich nejoblíbenějších výzev, která přináší viditelné výsledky za poměrně krátkou dobu– není problém shodit třeba deset kilo za měsíc. Sacharidové vlny doporučuji všem, kteří potřebují rychleji zhubnout a mají špatnou zkušenost s dietami. Jak dokazuje řada fotografií účastníků našich výzev i neregistrovaných fanoušků, na sacharidových vlnách zaručeně zhubnete. Pokud navíc přidáte i cvičení, výsledek vás ohromí. Když se vrátím k potravinových doplňkům, v rámci tohoto režimu hubnutí se užívají proteinové koktejly.

Připravujete speciální výzvu nebo novinku?

Ano, ale jsme zvědaví, jestli ji stihneme připravit. Jedná se o nový druh výzvy – supervýzva Do plavek. Bude trvat šedesát dnů a sestávat z redukčního jídelníčku plus cvičení ve formě HIIT a posilování (měla by vyjít v průběhu dubna). Také co nejdříve vyjde jóga výzva. A usilovně pracujeme na nových, přehlednějších webovkách.

Máte oblíbené životní motto?

Mám: Začni hned, ne až zítra!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro internetová a tištěná média píše od roku 2002. Zajímá se především o sociální politiku a zdravý životní styl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).