Hlavní navigace

Transplantace vlasů: Z výsledku musí mít radost pacient i já, říká lékařka

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
„Dříve lidé po transplantaci vlasů vypadali jako panenka, měli vlasy v trsech,“ říká dermatoložka Lenka Horáčková. Dnes už je ale situace o poznání lepší, díky nejnovější metodě vůbec nepoznáte, že má někdo vlasy transplantované.

Transplantací vlasů lze úspěšně řešit tzv. mužskou vzorovou plešatost a nejizvové typy alopecie. Ženy podstupují transplantaci výjimečně, neboť u nich je výpadek vlasů obvykle způsoben jinými příčinami, například vlivem hormonálních změn. „V menopauze mohu u žen dodat estrogen, u mužů ho dodat nemohu, neboť jde o ženský hormon, zde je proto řešením transplantace,“ říká Lenka Horáčková, lékařka, která se většinu svého profesního života věnuje transplantaci vlasů. Jaké jsou aktuální novinky na poli transplantace vlasů a jak dlouho taková transplantace trvá?

První pokusy o transplantaci proběhly už před 80 lety

První pokusy o transplantaci vlasů proběhly v Japonsku v roce 1939. Stál za nimi doktor Okuda, který započal první průkopnickou práci na obnově vlasů u obětí popálenin. Za pomoci dírkovací techniky odstranil kulaté sekce pokožky s ložisky vlasů a následně je implantoval do menších kruhových otvorů po zjizvených nebo popálených oblastech pokožky. Ty po zahojení pokračovaly v produkci vlasů na dříve holých oblastech. O čtyři roky později tuto techniku vylepšil doktor Tamura, který při transplantaci použil výrazně menší štěpy obsahující jeden až tři vlasy.

TIP: Padání vlasů a jejich řešení

Důležitý pro transplantace vlasů byl rok 1953, kdy lékař Normal Oretreich provedl první transplantaci vlasů u člověka trpícího ložiskovým výpadem vlasů. Jeho práce ukázala, že vlasy na zadní a boční straně mužské pokožky hlavy jsou ve velké míře odolné proti plešatění. Ovšem štěpy zanechávaly dárcovskou oblast vysoce zjizvenou (lékař vedl řez v týlu pacienta, odkud odebral až dvacet pět centimetrů dlouhý pruh kůže, z níž odstranil vlasové folikuly a implantoval je do plešatící oblasti). V místě odběru se kůže sešila a zůstala zde dlouhá lineární jizva, kterou zakryly jen delší vlasy. Samotné ošetření příjmové oblasti bylo navíc částečné. „Rekonvalescence byla dlouhá a lidé mívali na hlavě tah. Štěpy byly v začátcích velké, člověk měl vlasy jako panenka – v trsech,“ uvádí Lenka Horáčková, která jednadvacet let transplantovala vlasy touto metodou.

Robot nezná únavu, lékař ano

V první polovině 90. let, lékař John Headington zjistil, že vlasy na pokožce hlavy rostou ve shlucích obsahujících jeden až čtyři vlasy, tzv. folikulárních jednotkách. Následně byla vyvinuta metoda odběru štěpů z dárcovské oblasti a jejich implementace do otvorů v příjmové oblasti, tzv. přenos folikulárních jednotek. Tato metoda se pak stala standardním řešením obnovy vlasového porostu místo dírkování větších štěpů nebo jednotlivých folikul – přenos folikulárních jednotek (FUT).

Aktuálně nejnovější metodou je asistovaná robotická transplantace za pomoci systému Artas. „Zatímco na lékaři může být po několika hodinách ručního transplantování znát únava, zrak se mží a ruce bývají unavené, u robota nic takového nehrozí. Robot je také rychlejší. Zatímco lékař zvládne odebrat čtyři sta až osm set cibulek během zákroku, robot odebere dva a půl tisíce i tři tisíce cibulek, a to mnohem rychleji. Jeho práce je omezena jen dárcovskou plochou, nikoli únavou. Navíc je tato metoda rychlejší, přesnější a efektivnější a s menší dobou rekonvalescence,“ jmenuje benefity nového přístroje lékařka.

Transplantaci vám i odmítnou

To, že vám vypadávají vlasy, máte je řídké nebo se vám tvoří kouty, nemusí být důvodem k finančně náročné transplantaci (ta robotická vyjde na 155 tisíc Kč). Rozhodnutí ale padne už při první návštěvě specializovaného střediska, kde podstoupíte tzv. trichologické vyšetření. Pomocí mikrokamery je vám vyšetřena jak vlasová pokožka, tak i samotný vlas a jeho cibulka, aby se odhalily příčiny vašich obtíží. Může jít totiž „jen“ o výkyvy hormonální hladiny, nadměrný stres nebo o onemocnění. „Když dospějeme k názoru, že stačí využít lokální metodu léčby, což se děje obzvláště u mladých mužů, kde může výpad vlasů pokračovat, tak vlasy netransplantujeme. Pokud vidím, že pro pacienta není transplantace vhodná, tak ho raději odmítnu, než aby byl potom nešťastný. Z výsledku musí mít radost pacient i já,“ říká lékařka.

Trichologie

  • Vědní obor, který spojuje kosmetiku a dermatologii a snaží se o hygienu vlasové pokožky a o krásu a zdraví vlasů.

A takhle přesně budete vypadat, pane Nováku

V případě, že je transplantace odůvodněná a vhodná, lze využít roboticky asistovanou transplantaci vlasů přístrojem Artas, která se v ČR využívá teprve od konce minulého roku a podstoupilo ji u nás kolem třiceti mužů. „Během vstupního vyšetření s klientem projdeme jeho požadavky. Aby si výsledek po transplantaci mohl lépe představit, máme k dispozici 3D simulaci, v níž můžeme přesně nasimulovat, jak klient bude s různým množstvím odebraných štěpů vypadat,“ říká Lenka Kašpaříková, tricholožka Vlasového centra a kliniky zdraví Clinical Hair&Health, kde se tato metoda využívá.

To je opravdu velký pokrok, neboť dříve museli lékaři svým pacientům jen malovat, jak asi budou vypadat s určitým počtem vsazených štěpů. „Případně jsem jim ukazovala fotografie již odoperovaných pacientů, ale když vidí svůj vlastní obličej a své nové vlasy, tak je to neporovnatelně lepší. Pro lékaře je také snazší vysvětlit pacientovi, co by mu slušelo a co ne. Pokud například muž požaduje rovnou frontální linii vlasů, přičemž u mužů je obvyklé alespoň malé naznačení koutů, tak mu jeho vizi v programu dokážeme nasimulovat na jeho vlastní fotografii. On pak obvykle žasne, jak se jeho představy od naší simulace, resp. možného výsledku, liší,“ vysvětluje lékařka.

Robot nepracuje sám, potřebuje dohled

Dárcovská oblast je stejná u všech metod, jde o týlní oblast od ucha k uchu, neboť zde vlasy mají genetickou informaci o tom, aby rostly a nevypadávaly. I v tomto místě jsou vlasy před zákrokem oholeny. Aplikuje se lokální anestezie, robot se naprogramuje a lékař ho nechá načítat (prohlédnout) odběrné místo.

Začíná odběr. „Velkou výhodou je, že robot si umí vybrat silné folikulární jednotky, vyhýbá se jizvám i odběru drobných vlásků, vede řezy v přesném sklonu, takže se nestane, že by některou cibulku přeťal. Tak přesná práce se vám při ručním odběru nikdy nepovede,“ uvádí Lenka Horáčková.

Kontraindikace k transplantaci:

  • Transplantace vlasů není určená pro toho, kdo má řídké, slabé vlasy; v tomto případě je třeba se smířit s tím, co nám do vínku bylo dáno.
  • Lepší výsledky dosahují pacienti s hustými a silnými vlasy v dárcovské oblasti. U jemnějších vlasů s nižší hustotou má transplantace omezený potenciál. Není možné čekat zázraky ani vlasy jako v osmnácti letech.
  • Kontraindikaci představují některé kožní choroby.
  • Neoperují se pacienti po chemoterapiích, vlasy zde většinou znovu dorůstají.

Po celou dobu je u robota přítomen lékař, který na monitoru vidí zvětšené místo odběru i budoucí odběr, který si robot vybral. Když lékař s výběrem robota nesouhlasí, může ho zastavit a určit mu vlastní volbu. „Ale robot se obvykle nemýlí,“ chválí robota lékařka.

Odebrané štěpy se vloží do fyziologického roztoku a zkontrolují se pod mikroskopem. Následně robot podle počtu odebraných štěpů a zadané plochy k pokrytí určí nejvhodnější a nepřirozenější umístění štěpů. Do robotem vytvořených příjmových lůžek pak lékař pinzetou sází vlasové štěpy. Pokud si klient chce odpočinout, protože po celou dobu zákroku sedí v předklonu, není s tím problém. „Po odběru štěpů si pacient může dojít klidně na oběd a odpočinout si, sázet štěpy můžeme až poté. Během té doby máme jeho štěpy uložené v chladnu, vydrží tak až dvanáct hodin,“ uvádí lékařka.

Nepoznáte, kde proběhl odběr vlasů

Zatímco u předchozích transplantačních metod strávil lékař i osm hodin, během asistované transplantace přesnější zákrok zvládne za polovinu času. Robot oproti lékaři vytváří jen malé řezy, a to u odběru i následném sázení, hojení je tedy velmi rychlé. Do týdne nikdo nepozná, že jste transplantaci podstoupili.

Kontrola po zákroku proběhne hned druhý den, další pak v rozmezí tří, šesti a dvanácti měsíců. Měli jsme možnost vidět pacienta, který asistovanou transplantaci pomocí metody Artas absolvoval před zhruba necelými třemi měsíci a musíme uznat, že by nikdo nepoznal, kde robot vlasy odebíral. Bohužel ale ani to, kam byly nové vlasy sázeny. Jejich růst budeme moci pozorovat až po třech až šesti měsících. Fotografie reálných pacientů vám nabízíme v galerii.

Lenka Kašpaříková

Zakladatelka, majitelka a tricholožka Vlasového centra a kliniky zdraví Clinical Hair&Health. Roku 2017 jako první v ČR nabízí klientům roboticky asistovanou transplantaci vlasů metodou Artas, klinika se stává zdravotnickým zařízením.



MUDr. Lenka Horáčková

Dermatoložka, garantka projektu roboticky asistované transplantace vlasů přístrojem Artas v ČR. Vlasové problematice a transplantaci vlasů se věnuje již od r. 1996. Od té doby realizovala stovky úspěšných vlasových transplantací tradiční ruční metodou. Od roku 2017 se zaměřuje na robotickou transplantaci, k níž absolvovala stáže v Paříži a v Mnichově. Vede soukromou dermatovenerologickou praxi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).