Hlavní navigace

Tradiční domácí koblihy se smaží na sádle

16. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Upečte si domácí koblihy – jestli máte odvahu. Máme pro vás speciální tipy a triky, jak koblihy plnit a smažit, se kterými to bude rychlé a snadné.

Pokud si dnes chce někdo pochutnat na jednom z typických českých pekárenských výrobků – koblize, obvykle si ji koupí v obchodě. Na výběr je celá řada variant, včetně koblih z hluboce zamrazeného polotovaru dopékaných přímo na prodejnách nebo koblih balených v obalech. (Balené koblihy nám mimochodem nenadiktoval Brusel, jak se často tvrdí. Tvrzení, že zlá EU zakázala volný prodej pečiva, patří podle ministerstva zemědělství mezi oblíbené Bruselské potravinové pověsti.)

Na řadě míst naší země se ale dodnes pečou koblihy doma, například na Vysočině, mimo jiné jako součást tradice masopustu.

Kupovaná versus domácí kobliha

Rozdílů mezi průmyslovou a domácí koblihou je přitom celá řada. Například při domácí výrobě se dává náplň do koblih obvykle ještě před smažením, naopak při průmyslové produkci se do nich náplň vstřikuje až poté.

Velké rozdíly jsou také v použití příslušného tuku – na rozdíl od domácích koblih, kdy se tato pochoutka tradičně smaží na sádle, se v průmyslové výrobě sádlo nepoužívá.

TIP: Proč v Penamu nesypou koblihy moučkovým cukrem?

Nejen tyto rozdíly se pak projeví především v senzorických vlastnostech výsledného výrobku – domácí koblihy nejsou obvykle tak „nadýchané“, mají ale výraznější chuť a zůstávají dlouho vláčné. A samozřejmě jsou co do výše nákladů levnější. Záleží ale také na tom, jakou variantu, i při domácím pečení, kdo zvolí.

Levné, nebo jemné koblihy?

Tradiční kuchařky přitom rozlišují mezi levnými a jemnými koblihami, přičemž hlavní rozdíl spočívá v množství použitého tuku, žloutků a cukru.

Tak či tak není domácí výroba koblih akcí pro kulinářského začátečníka. V průběhu jejich přípravy je totiž třeba použít různých „vychytávek“, na které se snaží upozornit i níže nabízený recept. Pokud se ale vše povede, stojí výsledek za to.   

Suroviny:

Levné domácí koblihy

  • 50 dkg hladké nebo polohrubé mouky
  • 3 dkg cukru
  • 3 dkg tuku
  • 3 žloutky
  • 3 dkg droždí
  • 3 lžíce rumu
  • 0,3 l mléka
  • špetka soli
  • citronová kůra

Jemné domácí koblihy

  • 50 dkg hladké nebo polohrubé mouky
  • 5 dkg cukru
  • 4 dkg tuku
  • 4–5 žloutků
  • 3 dkg droždí
  • lžíce rumu
  • 0,25 l mléka nebo smetany
  • špetka soli

Postup při přípravě je pak společný pro obě varianty:

Tuk utřeme s cukrem, následně postupně přidáváme žloutky a třeme do pěny. Mezitím si nachystáme kvásek, který připravíme ze lžičky cukru, droždí, 4–5 lžic mléka a mouky. Kváskem zaděláme připravenou žloutkovou pěnu, přidáme odváženou mouku, alkohol a vše zpracujeme stejně jako kynutá těsta na hladké vláčné těsto. To dáme kynout na dobu asi tři čtvrtě hodiny (mělo by zvětšit svůj objem zhruba o polovinu) a můžeme vyrábět koblihy. Těsto rozválíme a poté si na něm kolečkem (může to být i sklenice na limonádu zhruba o průměru 7 centimetrů) vykrojíme základ koblih.

Do poloviny koleček dáme hustou zavařeninu (ne příliš, koblihy by byly jinak těžké a při smažení by klesaly ke dnu, což je právě jedna z vychytávek), druhou polovinu koleček přiložíme na kolečka se zavařeninou, okraje k sobě prstem přitlačíme a kolečkem znovu vykrojíme koblihu. Koblihy klademe vrchní stranou na nahřátou utěrku, kterou předtím lehce poprášíme moukou. Koblihy mají stejnoměrně kynout, proto je po chvíli obrátíme a necháme kynout i po druhé straně – obojí trvá celkem 20 až 30 minut.

Na smažení koblih se nejlépe hodí stoprocentní bílý tuk, úplně nejlepší je ale vepřové sádlo. V nádobě musí být tuku zhruba na dva prsty vysoko, aby vložená kobliha byla při smažení potopena do necelé poloviny. Koblihy klademe do rozpáleného tuku původní vrchní stranou, obracíme je lopatkou nebo širokým nožem, abychom je nepomačkali. Jakmile dáme koblihy do tuku, zakryjeme nádobu pokličkou – tím pod ní zůstane pára, koblihy se rychle smaží jen spodem a uprostřed se vyfouknou (další vychytávka). Při smažení nádobou občas pohybujeme, aby se koblihy nepřichytily, ale nikdy do koblih nepícháme. Asi za 2 až 3 minuty, když jsou koblihy propečené, nádobu odkryjeme, lopatkou či nožem opatrně obrátíme a smažíme – již odkryté – po druhé straně. Pokud se tuk připaluje, ochladíme jej přidáním trošky studeného tuku. Smažit nesmíme příliš prudce, aby koblihy nezůstaly uvnitř syrové.

Usmažené koblihy pak vyjmeme lopatkou nebo nožem a klademe na mřížku nebo savý papír a následně pocukrujeme. Z uvedeného množství připravíme asi pětadvacet kusů koblih. Dobrou chuť!

TIP: Podívejte se na další triky, jak upéct perfektní koblihy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).