Hlavní navigace

Tradiční čínská medicína umí řešit alergie, říká lékařka

25. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Unspash.com / freestocks.org, podle licence: Public Domain CC0
Roky se věnovala chirurgii, pak přešla k tradiční čínské medicíně. „Jsme schopni příznaky alergie zmírnit, nebo případně úplně zastavit,“ popisuje Štefánia Ebenová. K léčbě kořene nemoci přistupuje až po odeznění akutních projevů.

Je možné tradiční čínskou medicínou (TČM) řešit pylové alergie a alergie vůbec?

„S léčbou alergie je nejlépe začít na podzim, nyní je možné mírnit příznaky,“ popisuje Štefánia Ebenová možnosti tradiční čínské medicíny
Autor: www.klinikameridian.cz

„S léčbou alergie je nejlépe začít na podzim, nyní je možné mírnit příznaky,“ popisuje Štefánia Ebenová možnosti tradiční čínské medicíny

TČM lze alergie léčit velmi dobře. Nyní je alergická sezóna v plném proudu, a proto pomáháme pacientům zvládnout nepříjemné příznaky, jako je svědění očí, pálení v krku, rýma nebo ucpaný nos. Toto lze řešit jak tělovou akupunkturou, tak i akupunkturou ucha.

TIP: Od ARO k akupunktuře. Lidé jehličky milují, říká lékař

Současně používáme i bylinnou léčbu. Tímto způsobem se snažíme alergii a její projevy udržet tzv. na uzdě. K léčbě kořene nemoci přistupujeme až po odeznění těchto akutních příznaků. Další léčbou se zaměřujeme na posílení orgánů, které s alergií souvisí, jsou to ledviny, plíce, případně slezina. U každého klienta po podrobné diagnostice postupujeme individuálně.

Kdy je nejvhodnější začít s léčbou?

S léčbou je nejlépe začít na podzim, zhruba v září, v říjnu. Léčba pokračuje až do následující alergické sezóny. V jarních a letních měsících, kdy je pylová sezóna v plném proudu, jsme schopni klientům příznaky zmírnit, nebo případně úplně zastavit.

Téma Zkřížené alergie: časté je spojení alergie na břízu a na jablka 

Jak dlouho léčba trvá a dokáže TČM alergie úplně zbavit?

Léčba trvá v závislosti na tom, jak dlouhou dobu je klient alergikem. Důležité je důsledně léčit alergii v tu dobu, kdy nejsou žádné příznaky, což je právě zmiňovaný podzim a zima. V následující alergické sezóně jsou již příznaky až o polovinu nižší, popřípadě žádné. Léčba dále pokračuje další rok až do vymizení obtíží.

Jaké nástroje TČM používá?

Používáme všechny dostupné nástroje k léčbě. Kombinujeme celotělovou i ušní akupunkturu, bylinnou léčbu, dietetiku i cvičení Qi qong.

MUDr. Štefánia Ebenová, Ph.D.

Po mnohaleté praxi v oborech všeobecná chirurgie, cévní chirurgie a kardiochirurgie (IKEM) se začala věnovat tradiční čínské medicíně. Působí jako vedoucí lékařka Kliniky Meridian – klinika tradiční čínské medicíny, www.klinikameridian.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).