Hlavní navigace

Tradiční čínská medicína: jak si poradí s akné

7. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / Kjerstin_Michaela, podle licence: Public domain
Pohledem čínské medicíny se akné tvoří v důsledku nahromaděného horka. U těžších forem je přítomna tvorba toxinu. Otázka vždy zní: Proč v organizmu horko vzniká? Který orgán je za to zodpovědný? Je možné, že dodávám do těla toxiny zvenčí?

Moderní doba klade na každého z nás vysoké nároky, ať už se to týká našich dovedností a schopností, anebo vzhledu. Dokonalá image hraje velkou roli hlavně u mladých lidí, kteří přikládají vzhledu obrovskou důležitost a jeho nedokonalost na ně může mít psychologické dopady. Právě mladí lidé si přibližně v osmdesáti procentech případů projdou zkušeností s akné.

Ačkoliv akné není závažným zdravotním stavem a ve většině případů se v dospělosti upraví, má značný vliv na psychiku teenagerů. Jak vyplývá z výzkumů komentovaných na Dermatology Online Journal, akné je u mladých lidí spojováno s úzkostmi, depresí a dokonce sebevražednými myšlenkami. Skutečnost, že kůže a psychika jsou úzce propojeny, potvrzují i čeští specialisté. Akné tedy primárně nepředstavuje velké zdravotní riziko, ovšem sekundárně už ano.

Co je akné

Akné vzniká v důsledku zvýšené tvorby mazu, který ucpává mazové žlázy zejména v obličeji, případně na ramenech a zádech. Uzavření vývodu mazových žláz způsobí lokální zánět, který je bolestivý, svědivý a po vyléčení může zanechat jizvičky.

Důvodem, proč se akné vyskytuje zejména u teenagerů, je nástup hormonální aktivity v souvislosti s pubertou a u dívek se spuštěním menstruačního cyklu.

Kromě adolescentů postihuje akné i v menší míře i dospělé, zejména ženy po třicátém roce. Často bývá podnětem pro výskyt akné vysazení hormonální antikoncepce, která po řadu let zakrývá hormonální či jiné zdravotní problémy.

Západní pohled na léčbu

Moderní medicína se na akné dívá jako problém kůže a nesleduje v této souvislosti stav vnitřních orgánů. Od toho se odvíjí léčba, která spočívá v nasazení mastiček, čisticích gelů, případně antibiotik.

Ženám je často doporučena hormonální antikoncepce, která dodáním hormonů do organizmu stav pleti zlepšuje. Vzhledem k tomu, že moderní medicína neřeší příčinu, často dochází k recidivě po vysazení léčby.

Čínská medicína řeší kořen nemoci

Tradiční čínská medicína (TCM) vidí v akné nerovnováhu vnitřních orgánů, kterou kůže „jenom“ zrcadlí. Po úvodní diagnostice stanoví terapeut konkrétní obraz a od toho se odvíjí terapie. Ta má za úkol zharmonizovat postižené orgány natolik, aby se akné přestalo tvořit a pleť se sama vyčistila.

Galerie: 6 „pupínků“ na obličeji, které byste neměli zaměňovat

Pohledem čínské medicíny se akné tvoří v důsledku nahromaděného horka či vlhkého horka. U těžších forem je přítomna tvorba toxinu. Otázka vždy zní: Proč v organizmu horko vzniká? Který orgán je za to zodpovědný? Je možné, že dodávám do těla toxiny zvenčí? Zodpovědět tyto otázky je vždy úkolem diagnostiky. Klient občas nevěřícně sleduje zdánlivě nesouvisející otázky kladené terapeutem, ale právě pohled na člověka jako na celek, kde jedno souvisí s druhým, je doménou čínské medicíny.

Úprava stravy – první krok

Jedním z pilířů čínské medicíny je dietetika, aneb co to znamená jíst zdravě. Čínská medicína rozděluje potraviny do kategorií podle příslušnosti k jednotlivým elementům (dřevo, oheň, země, kov, voda) a také je řadí v rámci termodynamiky od nejchladnějších přes neutrální až po horké. To vše má v boji s akné velký význam. K tvorbě nepříjemných pupínků totiž nevhodná strava přispívá velkou měrou tak, že se podílí na tvorbě horka a vlhka, a to jsou základní příčiny tvorby akné.

Co je nejhorší? Za vyloženě nevhodné se považují ostrá koření, smažené, grilované a tučné pokrmy, cukr (je jedno, jestli bílý, nebo hnědý), mléčné produkty, alkohol, ale třeba i přemíra pečiva a dalších výrobků z mouky. Problémem jsou rovněž průmyslově zpracované pokrmy, které obsahují spoustu aditiv. Tím vším dodáváme do těla mnoho toxinů zvenku a tělo se s nimi musí nějak vypořádat. Že je vyloučí na periferii do kůže, je logickým krokem, protože v první řadě se snaží udržet zdravé vnitřní orgány.

Byliny si poradí

Čínské bylinné směsi jsou komplexní a termodynamicky vyvážené. Je důležité, aby je lidé užívali pod dohledem terapeuta. Laický výběr volně dostupných bylinných směsí může spíš uškodit.

Jako certifikovaná terapeutka TCM oceňuji možnost sestavovat bylinné směsi klientům přímo na míru. To, co je vhodné pro jednoho, druhému sedět nemusí, a přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém. Mnoho směsí, které používám, je prověřeno stovkami let empirie, a proto se stále používají, protože fungují.

Harmonizace akupunkturních drah

Práce s akupunkturními drahami je velmi efektivní metodou TCM. Akné se považuje za stav nadbytku a pomocí takzvaného „vypouštění“ vhodných akupunkturních bodů se docílí dobrého efektu. Metoda je velmi vhodná v kombinaci s užíváním bylin.

Do terapie čínské medicíny nedílně patří i baňkování. Při potížích s akné se využívá hojně. Jde o aplikaci skleněných baněk na vybraná místa, odkud lze podle učení starých Číňanů vypustit škodlivou nadbytečnou energii.

Stres – moderní zabiják

Stres neblaze ovlivňuje naše zdraví, to není nic nového. Současný životní styl, orientovaný zejména na materiální sféru, jako by neměl čas a prostor věnovat se i zdraví duševnímu. Součástí čínské medicíny je i zdravotní cvičení Qi Gong, v překladu práce s energií. Fyzicky nenáročné cvičení, které je založené na správném dýchání, může vnést do života vnitřní klid a při troše praxe člověk zvládá mnohem lépe i stres a emoční výkyvy. Významně tím může přispět ke zlepšení zdravotních potíží všeho druhu, tedy i akné.

Chcete-li se zbavit akné, vyhledejte certifikovaného terapeuta TCM, který po vyhodnocení diagnostiky zvolí tu správnou strategii. Připravte se na několikaměsíční terapii, která však přinese své ovoce a při dodržení všech doporučení se můžete obtěžujícího akné zbavit natrvalo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Jana Škrletová

Certifikovaná terapeutka tradiční čínské medicíny (www.eosan.cz), kterou studium prastaré metody naprosto uchvátilo. Z minulé profese v oboru public relations si odnesla zálibu v psaní článků zejména se zdravotní tematikou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).