Hlavní navigace

Tradice pečení božích milostí je dlouhá. Recept měla už Rettigová

14. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Již brzy nastane čas božích milostí, pečiva tradičně spjatého s Velikonoci. Jejich pečení není nijak složité, můžete vyzkoušet více variant a porovnat recept z Domácí kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové a modernější verzi třeba s rumem.

Období před Velikonocemi a Velikonoce samotné zahrnují tradici pečení specifického pečiva. Zřejmě nejznámější jsou jidáše, mazance a beránci. V minulosti, ale pro někoho i v současnosti, představuje toto období také pečení božích milostí. A že je to tradice dlouhá, naznačuje již ve své „Domácí kuchařce“ Magdalena Dobromila Rettigová. Právě v jejím receptu na boží milosti se přitom objevuje varianta známého úsloví „vraž do toho dvě vejce“.

TIP: Tradiční domácí koblihy se smaží na sádle

Boží milosti podle Rettigové

Originální znění receptu z Domácí kuchařky zní takto, až poeticky:

Vezmi mouky na vál, rozdrob v ní kus másla, udělej vprostřed důlek, vraz tam dva žloutky, jedno celé vejce, tři lžíce dobré smetany, tři lžíce vína, trochu cukru, trochu soli, dobře to těsto vypracuj tak jako na nudle, pak je rozválej a kružátkem buď v čtverhraníčky nebo tříhraníčky pokrájej, v rozpékaném másle smaž, posyp cukrem a dej na stůl.

Tradice pečení božích milostí je dlouhá. Recept uvádí už Magdalena Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce

Tradice pečení božích milostí je dlouhá. Recept uvádí i Magdalena Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce

A ještě pokračování:

Z tohoto těsta mohou se také růžové koblihy (Rosenkrapfen) dělati, a to sice vezme se kulatá, okrouhle vroubkovaná formička, s tou se vždy tři takové růžičky vypíchnou, pomažou se vprostřed trochu bílkem, tři na sebe se přilepějí, jen vprostředku se důlek jedním totiž prstem udělá, pak se do rozpáleného přepouštěného másla hodí a smaží. Musí ale hodně másla být, aby plavaly, a tak se z toho udělají jako růžinky. Když jsou usmaženy hezky dozlatova, dá se doprostřed každé buď kousek zavařeného rybízu, neb jedna zavařená višně a posypou se hezky cukrem, tak to pěkně na stole vypadá.

Na pečení božích milostí stačí vál, váleček a běžné suroviny

Boží milosti, přestože jde o poněkud zapomenutou pochoutku, existují v desítkách variant, především tvarových. Alternovat lze ale i různé ingredience, víno lze například zaměnit za rum, těsto lze obohatit nastrouhanou citronovou kůrou, povrch upečených božích milostí lze kromě cukru (nebo místo cukru) dochutit ovocnými džemy či marmeládami.

Nejde o nijak složitý pokrm, kdo pravidelně peče a má tak doma váleček na těsto a vál (vály a válečky na pečení se dělají z různých materiálů a každý má jiné vlastnosti a benefity), neměl by mít s přípravou tohoto pečiva žádné větší problémy. My jsme si z řady možností vybrali boží milosti s rumem.

Boží milosti s rumem

Suroviny k přípravě:

250 gramů hladké mouky, 50 gramů cukru krupice, špetka soli, 50 gramů másla, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 5 lžic zakysané smetany, olej, moučkový a vanilinový cukr na obalení

Postup při pečení:

Mouku smícháme napřed se suchými surovinami a potom přidáme žloutky, zakysanou smetanu, máslo, rum a vypracujeme těsto. Na půl hodiny ho dáme přikryté utěrkou odpočinout do ledničky.
Na vále vyválíme těsto válečkem na nudle na cca 3–4 mm placku. Vykrajujeme rádýlkem obdélníčky, které uprostřed 2× prořízneme. Můžeme i vytvarovat mašličky či jiné tvary.
Jednotlivé kousky dáme smažit postupně do vysoké vrstvy oleje, při smažení se trochu nafouknou. Po zhnědnutí rychle vyndáváme a pokládáme na savý papír, abychom se zbavili oleje.
Ještě za tepla obalujeme v moučkovém cukru rozmíchaném s vanilinovým cukrem. Dobrou chuť!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).