Hlavní navigace

Lékárníci zveřejnili seznam nedostatkových léků

8. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
V českých lékárnách se podle lékárnické komory nedostává více než devadesát léků. Pacienti čekají na náhradu až několik týdnů.

Česká lékárnická komora zveřejňuje seznam nedostatkových léků, aby informovala veřejnost o reálném stavu výpadků v lékárnách. Podle srpnové analýzy chyběly v lékárnách nejen nahraditelné léky na průjem či prostatu, ale i velmi těžko zastupitelné, či dokonce nenahraditelné léky na virové infekce očí či rakovinu prsu.

Které léky chyběly nejčastěji?

Podle tiskové zprávy komory nahlásili lékárníci během srpna celkem 93 výpadků léků ze všech regionů ČR. Jedná se o léky, které v lékárnách reálně chyběly, a nemohly tak být pacientům vydávány.

Nejčastěji chyběl Furorese, lék na odvodnění pro dialyzované pacienty, Keppra na léčbu epilepsie či antibiotikum Ciplox. Lékárny se také nadále potýkaly s výpadkem Anacidu na překyselení žaludku či Endiaronu. Přečtěte si, čím lze tento známý lék při průjmu nahradit.

Mezi nedostupnými léčivými přípravky se ovšem objevují i takové, které se dají nahradit jen velmi těžce, například zvýšením množství tablet v jiné gramáži, lékárníci hlásí dokonce i případy, kdy se léky v lékárně nedají nahradit vůbec. Z přípravků, které lékárny oznámily během srpna, bylo i osm léků v lékárně jinými léky nenahraditelných. Jedná se o Virgan, Tamoxifen, Maxitrol, Clostilbegyt, Actrapid, Metalcaptase, Dalacin, Xultophy.


Autor: Česká lékárnická komora

Pacienti s rakovinou čekali na svůj lék tři týdny

„Od července v lékárnách nelze sehnat například lék Mitomycin C Kyowa 10 mg a 20 mg. Ten se doporučuje podávat u některých typů karcinomu spolu s jinými léčivými přípravky, nebo po selhání primární léčby. Přípravek se užívá u celé řady onkologických onemocnění včetně rakoviny prsu ke zlepšení subjektivních i objektivních příznaků. Dle sdělení Státního ústavu pro kontrolu léčiv není lék dostupný ani nahraditelný. Distributor nabízí na mimořádný dovoz neregistrovaný přípravek Mitomycin Medac 1× 20 mg, ale doba jeho dodání je cca tři týdny,“ upozorňuje na obtížnou nahraditelnost léku pro onkologické pacienty Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory.

Nenahraditelným lékem v lékárnách je podle sdělení lékárníků i lék Virgan určený na virové infekce oka: „Virgan chybí dokonce již od března 2017 a je to opravdu velký problém, protože jeho náhrada neexistuje,“ uvedl viceprezident komory Aleš Krebs. Problém s náhradou je i u přípravku Clostylbegyt na poruchy cyklů u žen či lék pro diabetiky Xultophy a inzulin Actrapid.

Galerie: Jak se vyrábí léky

Lékárnická komora kritizuje současný model distribuce léků přes jediného, monopolního distributora. Tento systém podle nich léčivé přípravky pacientům nezajistí a pouze ohromně komplikuje a prodražuje práci lékárníků.

O léčivých přípravcích, u nichž došlo k přerušení nebo ukončení dodávky včetně případných náhrad, informuje aktuálně na svých stránkách také Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).