Hlavní navigace

Top 10: Nejprodávanější léky na chřipku

23. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Kdo ještě letos neměl chřipku, ten už ji určitě netrpělivě vyhlíží, zejména pokud se nenechal očkovat nebo podcenil otužování či konzumaci probiotik. Které léky si nemocní nejčastěji na chřipku kupují?

Chřipka patří mezi akutní onemocnění dýchacích cest. Její symptomy jsou na první pohled podobné nachlazení, jedná se ovšem o dvě rozdílné nemoci. Při chřipce se například nechraptí, nemusí se smrkat a únava není slabá, ale enormní. Dokážete-li tyto nemoci odlišit, jste na půli cesty k uzdravení, teď už si jen vyberte vhodné léky a do čtrnácti dní jste fit. Léčit chřipku můžete například podle tradiční čínské medicíny, alternativní medicínou nebo klasicky, jako většina lidí zvolíte farmaka z lékárny nebo od lékaře. Které patří do desítky nejprodávanějších podle Lekarna.cz?

Na chřipku se připravujeme od září

„S příchodem chladnějšího počasí se někteří lidé připravují na chřipkovou sezónu. Už v září byl prodej v dané kategorii o sedm procent vyšší oproti průměru,“ říká Zuzana Šenoltová, brand marketing manažerka webového portálu. Většinou ‚letí‘ to, co se objeví v reklamě. „Poslední dobou se lidé přiklání k přírodním produktům a dávají přednost bylinným preparátům, jako je lichořeřišnice, imunoglukany nebo echinacea, a homeopatikům jako Oscillococcinum,“ shrnuje Pavla Horáková z Lekarna.cz.

Symptomy nachlazení a chřipky


Absolutně nejprodávanější značkou v kategorii je počtem prodaných kusů Paralen (v Top 10 má třicetiprocentní podíl). Sedm produktů v nejprodávanější desítce přípravků jsou tablety. Přes rostoucí trend posledních let nakupovat více doplňky stravy se na celkových počtech prodaných kusů v kategorii podílejí jen zhruba čtvrtinově (a měřeno výší tržeb čtyřiceti procenty).

Top 10 nejprodávanějších značek

(podle počtu prodaných kusů)

  • Paralen (30,1 %)
  • Ibalgin (17,5 %)
  • Olynth (10,9 %)
  • Celaskon (7,1 %)
  • Coldrex (6,9 %)
  • Nurofen (6,2 %)
  • Panadol (5,9 %)
  • Ibuprofen (5,5 %)
  • Acylpirin (5,1 %)
  • Nasivin (4,8 %)

Ideální je samozřejmě vyhnout se všem preparátům a být pro chřipku silnějším soupeřem, což s sebou nese přípravu během celého roku. Nezapomínejte proto na otužování, saunování, pohyb na čerstvém vzduchu, konzumaci probiotik (jogurtů, kefírů, acidofilních mlék…) a rozmanitou stravu bohatou na vitaminy a minerální látky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).